Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro

Cateva sfaturi privind igiena orala

Cateva sfaturi privind igiena orala

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
1486

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Daca ati vizitat un cabinet de stomatologie sau ati citit articole legate de sfera dentara, probabil ca sunteti deja informat despre importanta igienei orale. In acest articol as dori sa punctez cateva elemente importante.

De ce este atat de importanta igiena orala?


Existenta unor dinti sanatosi precum si a unor lucrari dentare (obturatii, coroane sau punti dentare, proteze mobilizabile, implanturi dentare etc) cu o durata lunga de viata, este direct conditionata de o igiena orala corecta si regulata. Masurile de igiena bucala au scopul de preveni aparitia sau evolutia cariilor, gingivitei sau a bolii parodontale. Totodata, o igiena bucala riguroasa este o conditie obligatorie pentru succesul restaurarilor pe implanturi dentare.

Dupa fiecare masa, pe suprafata dintilor si a gingiei se depune o retea de bacterii si resturi alimentare numita placa dentara. Placa dentara constituie principala cauza de imbolnavire a dintilor si a tesuturilor gingivale. Daca placa dentara persista pe suprafata dintilor un timp mai indelungat, aceasta se calcifica transformandu-se in tartru dentar. Tartrul dentar are un efect extrem de nociv in primul rand asupra gingiei. Principalul scop al unei igiene orale corecte este indepartarea eficienta a placii dentare, impiedicand astfel acumularea acesteia si transformarea in tartru dentar.

Care sunt cele mai importante masuri de igiena orala?


O igiena orala corecta implica mai multe activitati:

  1. Periajul dentar
Periajul dentar este cea mai importanta masura de igiena orala. Un periaj corect si regulat va indeparta eficient placa dentara atat de pe suprafata dintilor cat si de pe gingie si diferite lucrari dentare (coroane, punti, proteze).
Durata unui periaj dentar corect este de minim 2 minute. Lucrarile mobilizabile se indeparteaza inainte de periaj si se spala separat cu periuta si pasta de dinti, restul dintilor din cavitatea bucala curatindu-se dupa aceeasi tehnica.

Un periaj corect implica executarea unor miscari verticale si usor rotatorii dinspre gingie spre fata ocluzala a dintelui. La nivelul suprafetelor ocluzale ale dintilor (partea dintelui cu care muscam), se executa miscari dinspre obraz spre limba.

Este important sa periati toate suprafetele dintilor, atat cele interioare cat si cele exterioare, iar pentru improspatarea respiratiei nu uitati sa periati si limba. Este indicat sa alegeti periute cu peri nu foarte duri, pentru a nu leza sau rani gingia. Periutele trebuie schimbate daca se observa semne de uzura sau o data la 3 luni. Folosirea periutelor electrice este indicata persoanelor cu dexteritate mai scazuta sau cele care intampina dificultati daca folosesc periajul manual.
  1. Ata dentara
Ata dentara este extrem de eficienta deoarece indeparteaza placa si resturile alimentare situate intre dinti. De aceea, folosirea regulata a atei dentare este un aspect important al igienei bucale. Ata dentara se introduce cu atentie intre doi dinti prinzand capetele acesteia intre index si degetul mare al celor doua maini. Ata se conduce pana la baza dintelui, patrunzand si usor sub gingie. Se folosesc miscari line cu ajutorul carora se indeparteaza placa si resturile alimentarea dintre dinti, apoi ata se scoate cu grija si se trece la urmatorii dinti.
  1. Apa de gura
Apele de gura sunt substante antiseptice care complementeaza periajul si folosirea atei dentare si, uneori, pot ajuta la eliminarea respiratiei urat mirositoare. Se recomanda clatirea timp de 30-40 de secunde dupa periatul dintilor astfel incat apa de gura sa ajunga in toate zonele cavitatii bucale.

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro