Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

3 tratamente fitosanitare de vară pentru culturile agricole

3 tratamente fitosanitare de vară pentru culturile agricole

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 11 luni si 3 saptamani
Apartine de
DWF
Vizualizari
281

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Administrarea tratamentelor fitosanitare este o lucrare agricolă importantă, care se realizează cu scopul de a proteja plantele de cultură împotriva bolilor și a dăunătorilor. Aceste tratamente se fac cu soluții care conțin diferite produse pe bază de substanțe chimice, împărțite în trei mari categorii, în funcție de factorii de risc împotriva cărora acționează. Nu se poate vorbi de o perioadă anume propice administrării tratamentelor sanitare, pentru că acestea se aplică pe tot parcursul anului, folosindu-se substanțe și cantități diferite, în funcție de sezon.

În cele ce urmează, ne vom referi la cele trei tipuri principale de tratamente fitosanitare administrate în perioada verii și la efectele benefice pe care acestea le au asupra culturilor agricole.

Tratamente împotriva bolilor plantelor


Bolile plantelor sunt cauzate în cea mai mare măsură de ciuperci parazite, cărora li se mai spune și fungi. De aceea, produsele fitosanitare folosite pentru protecția plantelor împotriva bolilor se numesc fungicide, deși au efect și împotriva altor microorganisme nocive precum bacteriile și virusurile.

Există două tipuri distincte de fungicide, în funcție de modul de acțiune, unul din ele având rol strict preventiv în timp ce fungicidele din cealaltă categorie acționează și în scop curativ. Astfel, fungicidele de contact rămân pe suprafața părților vegetale ale plantei și le protejează la exterior, acționând ca un scut de care se lovesc agenții patogeni. În perioadele ploioase, eficiența acestor substanțe scade, pentru că sunt diluate de apă sau „spălate” de pe plante. De aceea, tratamentele cu fungicide de contact se aplică doar în perioadele uscate, așa cum este și cazul lunilor de vară.

Din cealaltă categorie fac parte fungicidele sistemice, care se aplică tot pe suprafața plantelor, însă de această dată sunt absorbite în țesutul vegetal. Pe lângă rolul de protecție, aceste substanțe au și proprietatea de a opri din evoluție bolile deja instalate și de a ajuta la vindecarea plantelor afectate.

Tratamente împotriva buruienilor


Buruienile reprezintă o altă amenințare pentru plantele de cultură, și din această cauză combătute din timp, prin tratamente de erbicidare. Dacă nu sunt aplicate aceste tratamente, buruienile vor consuma apa și resursele nutritive din sol, crescând și extinzând-se cu repeziciune pe suprafața cultivată. Astfel, plantele de cultură vor fi lipsite de apă și nutrienți necesari și totodată vor avea tot mai puțin spațiu pentru a se dezvolta.

Pentru a preîntâmpina apariția buruienilor într-o cultură, se aplică erbicide preemergente, care acționează asupra semințelor aflate în germinare și a plantelor dăunătoare aflate in primele faze de încolțire. Totodată, se folosesc și erbicide postemergente, care acționează împotriva buruienilor aflate deja în stadii avansate de dezvoltare. La fel ca în cazul insecticidelor, putem vorbi de erbicide de contact - care afectează doar părțile vegetale pe care sunt aplicate – și de erbicide sistemice – care penetrează țesutul vegetal și distrug buruienile din interior, prin inhibarea proceselor metabolice.

Tratamente împotriva dăunătorilor


Cei mai înverșunați dăunători ai culturilor agricole sunt insectele, care produc totodată și cele mai importante pagube. Din acest motiv, administrarea tratamentelor cu insecticide este esențială, nu doar vara, ci pe parcursul întregului an. Acestea au mai multe moduri de acțiune, afectând insectele în stadii diferite de evoluție. Astfel, în timp ce unele insecticide distrug ouăle sau larvele, altele acționează doar împotriva insectelor adulte. De asemenea, unele insecticide au potențial letal, în timp ce altele afectează metabolismul insectelor ducând la afectarea capacităților acestora sau împiedicându-le să se înmulțească.

În funcție de culturi, pagube importante pot fi provocate și de alte categorii de dăunători cum ar fi viermii de pământ sau moluștele, iar împotriva acestora se aplică tratamente adecvate cu produse nematocide sau moluscoide. Nu trebuie să uităm nici rozătoarele, care produc pagube în special după momentul recoltării și împotriva cărora se folosesc raticide. Mai trebuie precizat că aplicarea tratamentelor fitosanitare se face respectând un anumit calendar al lucrărilor agricole, dar și ținând cont de particularitățile fiecărui sezon, care influențează intensitatea atacurilor dăunătorilor, incidența bolilor dar și dezvoltarea buruienilor din culturi.

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com