Timisoara

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc, medicina-umana.ro si constanteni.ro suport clientului pentru o promovare de calitatea in mediul online.
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/

City Business Centre Timisoara: Au inceput lucrarile de salvare a stavilarului din Piata 700

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 1 deceniu si 2 luni
Vizualizari
3309

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

City Business Centre Timișoara: Au început lucrările de salvare a stăvilarului din Piața 700

Dezvoltatorul proiectului City Business Centre a demarat lucrările de salvare a vestigiilor descoperite cu ocazia săpăturilor la fundaţia celei de-a cincea clădiri de birouri din cadrul complexului City Business Centre. Procesul, ce se va întinde pe mai multe luni, implementat pe baza recomandărilor experților avizați de Ministerul Culturii și sub atenta supraveghere a arheologilor Muzeului Banatului, va cuprinde operațiuni ample de salvare a elementelor de patrimoniu descoperite. Operațiunile vor fi organizate în trei etape principale: demontarea atentă a stăvilarului, realizarea lucrărilor de restaurare și conservare a tuturor elementelor componente și etapa finală de reconstituire a stăvilarului, din piesele originale, pe noul amplasament. Soluția de valorificare a vestigiilor, prin scoatere la suprafață și expunere într-un spațiu public ce va crea un adevărat muzeul în aer liber, este unică în zona de vest a țării.
În urma săpăturilor efectuate în această vară la fundaţia celei de-a cincea clădiri din cadrul City Business Centre, au fost descoperite o serie de vestigii, printre care un stăvilar construit in secolul XVIII de către administrația habsburgică, foarte bine conservat, folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului. Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii.
După decizia Ministerului Culturii cu privire la soluția de conservare și punere în valoare a vestigiilor, au început lucrările pregătitoare. Acestea includ scanarea 3D la înaltă rezoluție a întregului ansamblu arheologic, compus din aproximativ 150.000 de elemente din cărămidă, 300 de blocuri de piatră și 600 de piese din lemn, dar și prelevarea de probe din fiecare tip de material de construcție în parte. Rezultatele analizelor au fost discutate de către experții autorizați de Ministerul Culturii cu specialiști din Italia, Germania și Coreea de Sud, în vederea alegerii celor mai bune soluții de conservare. În urma acestei etape de studiu științific, specialiștii au stabilit cu exactitate lucrările și tratamentele necesare pentru restaurarea și conservarea adecvată a tuturor elementelor constitutive ale stăvilarului.
„Una din cele mai complexe operațiuni va fi demontarea și reconstituirea propriu-zisă a stăvilarului, compus din peste 150.000 de elemente unice. Este vorba despre un puzzle uriaș ce va fi demontat și reconstituit, operațiunea de salvare fiind în egală măsură complexă și spectaculoasă. Cel târziu la finalizarea clădirii E, în primăvara anului 2015, stăvilarul va putea fi admirat în toată splendoarea sa, într-un veritabil punct muzeografic în aer liber, îmbogățit cu o documentație științifică realizată de specialiști din cadrul Muzeului Banatului. Vom adăuga pe harta Timișoarei un mic dar interesant punct de atracție, redând orașului un fragment din istoria sa care altfel ar fi rămas îngropat și necunoscut ”, subliniază Ovidiu Șandor.

Principalele etape ale procesului de salvare
Prima etapă va consta în demontarea bucată cu bucată a pieselor din lemn, piatră și cărămidă, fotografierea acestora, numerotarea, ambalarea atentă, transportul și depozitarea lor într-un spațiu pregătit în acest sens. Această operațiune va fi realizată sub supravegherea arhelogilor care vor documenta toate elementele identificate și vor finaliza cercetarea arheologică a sitului.
”Este important de știut că stăvilarul se află în pânză freatică, ceea ce face ca, odată ce a fost descoperit, elementele sale constructive să fie supuse degradării din cauza contactului cu apa și aerul, dar și din pricina unor incidente obiective, precum înfundarea canalizării orașului din această vară și devarsarea produsă în zona sitului, analizele realizate arătând iminența unui atac bacteriologic asupra lemnului. De aceea, soluția de scoatere la suprafață a vestigiilor, conservare și reconstituire este salutară pentru punerea în valoare a întregului ansamblu”, nuanțează Ovidiu Bozu, coordonatorul echipei de arheologi și specialist în cadrul Muzeului Banatului
O altă etapă importantă este restaurarea și conservarea adecvată a tuturor pieselor ce alcătuiesc stăvilarul, ceea ce va presupune inclusiv fotografierea, documentarea, respectiv restaurarea și conservarea corespunzătoare a tuturor elementelor până în momentul în care va fi pregătită viitoarea piațetă special creată pentru amplasamentul final al stăvilarului. Această etapă va dura aproximativ 6 luni, fiecare scândură, piatră și cărămidă urmând să treacă prin mâinile experților restauratori.
Operațiunea finală va fi realizată începând cu toamna acestui an și ea va consta în remontarea tuturor pieselor orginale ale stăvilarului, fiecare în poziția inițială în care a fost găsită, în noul amplasament din Piața 700 ce va permite accesul publicului timișorean.

Întregul proces va fi realizat de o firmă abilitată de către Ministerul Culturii pentru lucrări de conservare și reabilitare a monumentelor istorice, responsabilitatea financiară revenindu-i în întregime dezvoltatorului City Business Centre. În plus, beneficiarul își propune să realizeze un film documentar despre întregul demers și despre istoria stăvilarului care, dincolo de rolul educativ, va servi ca model de bună practică pentru salvarea unor elemente de patrimoniu descoperite pe șantierul unui proiect privat. Despre City Business Centre Timişoara
City Business Centre Timişoara este principalul complex de birouri de clasă A din vestul ţării, situat în zona centrală a Timişoarei. Proiectul include 5 corpuri cu o suprafaţă de 43.000 mp închiriabili. În prezent, sunt date în folosinţă clădirile A, B, C şi D cu o suprafaţă totală de 34.000 mp închiriabili, urmând ca ultima clădire să fie inaugurată în 2014. Printre chiriaşii City Business Centre Timişoara se numără Alcatel-Lucent, Microsoft, Autoliv, Visma Software, Wipro Technologies, Raiffeisen Bank sau BCR. Numărul persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în City Business Centre Timişoara depăşeşte 2.500.

În 2010, City Business Centre Timişoara a fost desemnat Green Building of the Year de către Romanian Green Building Council şi Office Development of the Year de către EuropeProperty.com