Timisoara

4 FAUIMP Rosia Montana (Romania) - Declaratie finala

Paisie Lugojanul, „povestit” la DNA de fostii angajati ai centrelor educationale

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 6 ani si 5 luni
Vizualizari
512

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

4 FAUIMP Roșia Montană (România)
Declarație finală

A patra ediție a Forumului Internațional împotriva Megaproiectelor Inutile Impuse a avut loc în Roșia Montană (România) între 8 și 11 mai, 2014. A fost aleasă această locație deoarece aici se duce o luptă împotriva unui proiect de minerit aurifer extrem de distructiv, iar noi ne manifestăm solidaritatea cu această cauză. Au luat parte la forum peste douăzeci de grupuri din toată lumea care se împotrivesc unor megaproiecte la fel de distructive. Participanții au reafirmat continuitatea luptelor lor și și-au exprimat susținerea față de Cartele din Hendaye (2010), Val de Suze (2011), Notre Dame des Landes (2012), Stuttgart (2013), ca și față de Carta elaborată în cadrul Forumului Social Internațional din Tunis (2013).
Această a patra ediție a forumului a prilejuit extinderea ariei de probleme discutate spre chestiuni precum exploatarea gazelor de șist. Sunt tot mai multe lupte care se confruntă cu aceleași probleme. Am admis faptul că suntem supuși cu toții represiunii din partea statelor și respingem incriminarea activiștilor. Discuțiile au dus la aprofundarea reflecțiilor privitoare la relația dintre politică și mișcările sociale. Participanții au condamnat în unanimitate acordurile comerciale dintre SUA și Uniunea Europeană și Canada și Uniunea Europeană (Parteneriatul Comercial și Investițional Transatlantic TTIP și Acordul Economic și Comercial Cuprinzător CETA). Hotărârea noastră de a ne duce mai departe lupta și vizăm în continuare întărirea rețelei noastre și utilizarea în comun a resurselor activiștilor (grupul de traducere WIKA, website-ul nou creat sau hărțile comune). Această rețea ne va permite să luptăm cu succes împotriva tuturor megaproiectelor și să construim o lume a egalității și solidarității.
Fiecare forum este, de asemenea, un loc unde avem experiența unor noi moduri de a trăi în comunitate și de a ne spori nivelul de conștientizare.
Noi, reprezentanții mișcărilor care luptă împotriva megaproiectelor inutile impuse, îi încurajăm pe oameni să acționeze. Așadar, mesajul nostru către comunități este: GET UP, STAND UP!