Timisoara

A incetat din viata Dukasz Peter, actor al Teatrului Maghiar de Stat din Timisoara

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 5 ani si 3 luni
Vizualizari
730

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Dukász Péter 11 mai 1954 – 9 mai 2015
Colectivul Teatrului Maghiar de Stat "Csiky Gergely" din Timișoara anunță cu profundă tristețe moartea mult-îndrăgitului actor Dukász Péter, care a încetat din viaţă în data de 9 mai 2015, cu două zile înainte de a împlini vârsta de 61 de ani.
Dukász Péter s-a născut la data de 11 mai 1954, în Oradea. A visat să devină inginer, însă vocația l-a adus pe urmele mamei lui, absolvind facultatea de actorie la Târgu Mureș în 1978. De atunci, timp de aproape patru decenii, a fost un membru important al echipei Teatrului Maghiar din Timișoara, nu numai ca actor, dar și ca regizor și director asociat. Încă de la debutul său pe scena Teatrului Maghiar din Timișoara, în spectacolul Soldatul necunoscut, în regia lui Sík Ferenc, s-a impus ca un talent excepțional și un actor totalmente dăruit scenei. A interpretat peste 60 de roluri în ultimii 25 de ani.
Dintre partiturile sale actoricești amintim rolul lui Don Quijote, pe cel al lui Ivan Alexandrovici Hlestakov în Revizorul și Regele Lear în Lear=C+R+G. A intepretat, regizat și semnat dramaturgia spectacolului Inima care-și spune taina, adaptare după Edgar Allan Poe. Dukász Péter a marcat stagiunea 2014-2015 prin roluri-cheie: el l-a interpretat pe Cu în Moliendo Café, iar în Incendii, pe Abdessamad și pe Chamseddine.
A fost unul dintre cei mai iubiți și admirați actori ai Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” din Timișoara, deopotrivă pentru cariera sa prolifică, memorabilă, și pentru calitățile sale umane, pentru bunătatea sa, solidaritatea colegială, pentru devotamentul nemăsurat față de teatru și Cetate.
Printr-o trudă actoricească exemplară, printr-o profundă înțelegere a teatrului probată într-un impresionat portofoliu de roluri, prin spectacolele regizate de el și prin iubirea pentru familia, colegii și publicul lui, Dukász Péter va rămâne în memoria tuturor ca un mare actor, camarad exemplar și prieten drag. Amintirea lui rămâne cu noi nu doar prin numeroase înregistrări, fotografii și afișe ce surprind performanțele sale actoricești, ci şi în poveștile și anecdotele colegilor, amprentă a umorului său molipsitor, și dăinuind pentru eternitate între zidurile Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara. Dumnezeu să-l odihnească!