Timisoara

Anunt Diamant ASA NST

ASA NST Timisoara - Produse si echipamente de protectie, Papetarie, Produse de curatenie, Produse food si non food, Etichete
https://asa-nst.ro

Actiune de comemorare a victimelor accidentului de la Certej din 1971

Detalii eveniment

Categorie
Evenimente sociale
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Vizualizari
1304

Reprezentari

DataOraLocatie
Miercuri 30 octombrie 201313

Voteaza & Distribuie

Prezentare eveniment

Grupul informal ”Timișoara pentru Roșia Montană” organizează miercuri, 30 octombrie 2013 în fața Agenției Regionale Pentru Protecția Mediului Timișoara ( str Liviu Rebreanu nr. 18-18 A începând cu ora 13:00 o acțiune de comemorare a victimelor accidentului de la Certej din 1971.

Ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, Hunedoara, a provocat în zorii zilei de 30 octombrie 1971 cel mai mare accident industrial din anii ’70. În dosarul anchetei făcute de Procuratura Judeţeană Hunedoara, se menţionează că valul acid de steril a înghiţit, într-un sfert de oră, 89 de oameni şi a ras de pe faţa pământului şase blocuri de locuinţe, un cămin cu 30 de camere şi patru locuinţe individuale. Amploarea dezastrului a fost ascunsă de autorităţile comuniste pentru a nu fi obligate să declare doliu naţional. După un an de cercetări şi audieri, ancheta a decis că tragedia este urmarea unor împrejurări ce nu puteau fi prevăzute.

În anul 2012 proiectul minier propus la Certej de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara.

Potrivit informaţiilor prezentate de organizaţiile de mediu, proiectul minier de la Certej, care ocupă o suprafaţă de 456 hectare, presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu - cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tonă de minereu - şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro