Timisoara

Afacere Murdara

Afacere Murdara

Detalii spectacol

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 6 ani si 8 luni
Apartine de
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely
Vizualizari
1509

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 30 aprilie 201519:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

Sala Studio

regia: Gyulay Eszter
spațiu de joc: Albert Alpár
mișcare scenică: Katona Gábor

Chelnerul mut de Harold Pinter, piesă într-un act, folosită ca text de bază în spectacol, a fost scrisă în 1957 și prezentată prima oară în anul 1960, în data de 21 ianuarie la Teatrul Hampstead din Londra. Scriitorul englez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, este apreciat nu numai pentru operele sale teatrale, ci și ca poet, scenarist, regizor și actor (după terminarea facultății a lucrat ca actor la mai multe teatre londoneze, sub numele David Baron).

Ca dramaturg a devenit cunoscut în anii `50, împreună cu membrii Angry Young Man, grup al dramaturgilor tineri, din Londra. Spre deosebire de contemporanii lui, care au avut ca scop artistic reînnoirea dramaturgiei shakespeariene, el a urmat calea deschisă de Beckett, creând astfel ceea ce a fost considerat o linie nouă a absurdului.

Chelnerul mut
, a fost interpretat de critici drept o parodie teatrală a filmelor cu gangsteri, ne prezintă o ultimă misiune a celor doi protagoniști. Folosind această idee, Gyulay Eszter, regizoarea spectacolului, împreună cu actorii, a continuat povestea celor doi criminali profesioniști. Pornind de la ideea că neputința kafkiană al protagoniștilor în textul lui Pinter provine într-un fel din lipsa dimensiunii psichologice a personajelor. În spectacolul Afacere murdară, creatorii au reușit să găsească și dimensiunea umană, prin care povestea lui Ben și Gus, devine o poveste paradoxală de crimă și pedeapsă despre și între doi prieteni adevărați, într-o situație în care nu mai ai posibilateta de alege.

Frica, neîncrederea, vulnerabilitatea și agresiunea stau ghemuite pe rafturile sufletului, dar pe dinafară nu se vede nimic. Degeaba scrijelim glazura, foarte rar vedem dincolo de suprafaţă. Vitrine murdare. Gesturi ambigue. Comunicare mâzgălită. Ordine opuse. Deodată. Obişnuirea cu lacrimi şi zâmbete contrare. Agăţarea de convingeri opuse. Oare mai putem să ne privim direct în ochi? De ce, ca gândurile noastre să stea cu ochii plecaţi?
– Gyulay Eszter

Numele lui Gyulay Eszter, istoric de teatru și dramaturg este cunoscut spectatorilor Teatrului. În ultimii ani a colaborat cu Teatru în mai multe spectacole, cum ar fi Rosencratz și Guildenstern sunt morți de Tom Stoppard, în regia lui Victor Ioan Frunză. Regizoarea lucrează ca membră a teatrului independent Nézőművészeti KFT din Budapesta, împreună cu actori renumiți, Mucsi Zoltán și Scherer Péter.
Spectacolul realist este întrerupt cu momente de dans și de muzică suparealistă, în coregrafia lui Katona Gábor, dansator-coreograf, din Ungaria, care după terminarea Facultății de Dans, a lucrat cu mai mulți regizori și coregrafi renumiți.

În afară de cei doi protagoniști jucați de Asztalos Géza (Ben) și Kocsárdi Levente (Gus), apare și un personaj interpretat de coregrafa Baczó Tünde. Spațiul a fost creat de scenograful Albert Alpár.

Premiera spectacolului Afacere murdară va avea loc în data de 4 octombrie, de la ora 19:00, în sala Studio a Teatrului. Următoare reprezentație este programată în data de 15 octombie, de la ora 19:00.

Spectacolul este tradus simultan în limba română.
Casa de bilete este deschisă de luni până vineri, între orele 16:00 și 19:00, sau cu o oră înainte de începerea spectacolelor. Adresa: strada Alba Iulia, numărul 2, telefon: 0356-450-606, e-mail: ticket@tm-t.ro.
Bilete pot fi cumpărate şi online, accesând site-urile: www.tm-t.ro sau www.biletmaster.ro.

Vă atragem atenţia că rezervările se vor ridica de la Casa de bilete cu 24 de ore înainte de spectacol în timpul săptămânii, iar la sfârşit de săptămână cu cel târziu 30 de minute înainte de spectacol.

Neprezentarea la spectacol, nu dă dreptul la returnarea contravalorii biletului. Vă mulţumim pentru înţelegere!

Sursa informatii: www.tm-t.ro

Filtre spectacol

Perioada: Saptamana curenta