Timisoara

Albina

Detalii

Adresa
Albina
Categorie
Localitati din judetul Timis
Modificat
acum 5 ani si 6 luni
Vizualizari
4114

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Albina este un sat în comuna Mosnita Noua, județul Timis, Banat, România. Alături de localitățile Urseni, Moșnița Veche, Moșnița Nouă și Rudicica face parte din aceeași comună.

Localizare

Albina este un mic sat din componența comunei Moșnița Nouă, la circa 10 km de Timișoara, amplasat la mică distanță de drumul județean DJ592 care leagă Timișoara de Buziaș. Totodată satul Albina este situat în apropiere de Râul Timiș.

Istoric
Localitatea Albina datează din anul 1925, fiind înființată prin colonizarea unui număr de circa 100 familii de sibieni veniți din Sebeșu de Jos, comuna Turnu Roșu și din comuna Sadu, județul Sibiu[necesită citare]. Dintre familiile colonizate, unele nu s-au putut adapta noii situații. Câteva s-au întors în satele de proveniență (Sebeșul de Jos, Sadu etc.)[necesită citare]. Satul a fost ajutat la construcția caselor de către Banca Albina, de unde și numele așezării[necesită citare]. În acea perioada, ca și în prezent, majoritatea locuitorilor au fost și sunt români de religie ortodoxă.
Albina figurează ca sat aparținând comunei Bucovăț până în anul 1950. Din anul 1950 a devenit localitate aparținătoare comunei Moșnița Nouă din județul Timiș. Prima vatră a satului a fost stabilită cam la 4 km. de drumul județean Timișoara - Buziaș, la 2 km de Bucovăț. Nemulțumiți de acest amplasament al satului, câțiva săteni au luat drumul Bucureștiului și au reușit mutarea localității lânga șosea. Fiecare familie a fost împroprietărită cu pământ.


Sursa informatii: ro.wikipedia.org