Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro

Întreținerea utilajelor agricole în sezonul rece: 6 reguli

Întreținerea utilajelor agricole în sezonul rece: 6 reguli

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 3 ani si 5 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
598

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Funcționarea la parametri optimi a utilajelor este o condiție necesară pentru o campanie agricolă reușită, iar de acest lucru trebuie să te îngrijești atât în perioada de exploatare, cât și în cea de repaus. Nimeni nu și-ar dori să constate la începutul lucrărilor de primăvară că utilajele au ruginit în hangar sau că nu mai vor să pornească după perioada lungă de iernat. Ca să eviți astfel de surprize, trebuie să respecți mai multe reguli de întreținere a utilajelor în sezonul rece, reguli pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.

Curăță complet utilajul


înaintea perioadei de repaus În primul rând, înainte să le lași „la iernat,” curăță foarte bine utilajele agricole de noroi, praf, resturi vegetale și urme de substanțe chimice. Toate aceste reziduuri pot afecta diferite componente dacă rămân în contact cu ele un timp mai îndelungat, și de aceea trebuie îndepărtate la finalul fiecărei campanii agricole.

Protejează utilajele de umezeală


Pe timpul sezonului rece, utilajele nu trebuie să fie expuse intemperiilor, întrucât umezeala favorizează apariția ruginei. De aceea trebuie să le depozitezi într-un spațiu închis și să ai amenajat un hangar special în acest scop. În lipsa hangarului, poți utiliza o hală sau un hambar, cu acoperișul și pereții în stare bună, pentru a nu permite pătrunderea intemperiilor. De asemenea, este necesar ca în interior să se menții permanent o temperatură constantă, peste limita înghețului.

Gresează componentele mecanice

După o perioadă îndelungată de repaus, componentele mecanice pot prinde urme de rugină chiar și în absența umezelii, iar aceasta le îngreunează funcționarea. Ca să eviți astfel de situații, unge cu ulei și vaselină toate componentele metalice, precum cardane agricole, rulmenți și mecanisme de direcție, ca să le protejezi împotriva coroziunii. De asemenea, trebuie să grezezi și zonele unde vopseaua este sărită, ca să previi apariția ruginei.

Protecția împotriva înghețului

Un alt factor care dăunează unui utilaj agricol este înghețul, iar din această cauză trebuie să iei măsuri pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Protecția împotriva înghețului se asigură cu ajutorul antigelului, care trebuie să vină în contact cu toate componentele vulnerabile în fața acestui fenomen. Pentru acest lucru este recomandat să golești complet motorul de apă și s-o înlocuiești cu antigel. Astfel ai garanția că toate garniturile, diafragmele și inelele vor rămâne intacte și nu vor crăpa din cauza temperaturilor scăzute.

Decuplează acumulatorul

Întrucât va fi tras pe „linie moartă” timp de câteva luni, utilajul nu mai are nevoie de acumulator, de aceea este indicat să decuplezi bateria, pe care să o depozitezi într-un loc uscat, ca s-o protejezi de temperaturile scăzute. În perioada de nefuncționare, este indicat să încarci acumulatorul o dată la 30 de zile, iar în momentul în care îl montezi din nou pe utilaj, acesta trebuie să fie încărcat complet. În acest mod, prelungești durata de viață a acumulatorului și eviți riscul de a constata că s-a descărcat complet pe timpul iernii.

Verifică numărul orelor de funcționare

Durata de exploatare a utilajelor agricole se măsoară în numărul de ore de funcționare și nu după kilometrii parcurși, ca în cazul autovehiculelor. La finalul fiecărei campanii trebuie să verifici numărul orelor de funcționare acumulate, precum și data ultimei revizii. Astfel vei ști când trebuie să duci utilajul din nou la service, conform indicațiilor producătorului.

Odată efectuate toate aceste operațiuni, nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să acoperi utilajul cu o prelată, pentru a-l proteja de praf și apoi să te asiguri că spațiul în care l-ai lăsat este bine securizat, ca să previi vizitele unor musafiri nepoftiți.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/tractorul-lamborghini-landtechnik-969148/

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul 16 Decembrie 1989

Euroinstal Timisoara - Bulevardul 16 Decembrie 1989
https://euro-instal.ro