Timisoara

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc, medicina-umana.ro si constanteni.ro suport clientului pentru o promovare de calitatea in mediul online.
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/

Incepe a treia editie a Festivalului Ceau, Cinema!

Detalii stire

Categorie
Stiri divertisment
Modificat
acum 8 ani si 9 luni
Vizualizari
958

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Începe a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!

A treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! începe joi la Timişoara cu vernisajul unei expoziţii foto dedicate regizorului polonez Krzysztof Kieslowski şi proiecţia filmului său clasic "Trei culori: Albastru" (1993), urmate de prezentarea primelor două titluri din Competiţia oficială şi de proiecţia comediei româneşti "Două lozuri", în prezenţa regizorului Paul Negoescu, a actorului Alexandru Papadopol şi a directorului de imagine Ana Drăghici.

Şase filme din Austria, Croația, Polonia, Rusia, Serbia și Ucraina concurează în acest an pentru Marele Premiu şi Premiul Publicului. Debuturi sau filme ale unor autori consacraţi, cele şase titluri noi oferă o privire asupra diversităţii şi calităţii cinematografiei de autor din Europa Centrală şi de Est. Ajunsă în acest an la a doua ediţie, Competiţia Ceau, Cinema! propune atât descoperiri, cât şi filme care au avut nominalizări sau premii la mari festivaluri precum cele de la Cannes, Karlovy Vary, Sarajevo, Toronto, Salonic, Varşovia sau Tallinn.

Actorii Alina Ilea şi Alexandru Papadopol şi regizorul Răzvan Georgescu alcătuiesc juriului Competiţiei, care va stabili câştigătorul Marelui Premiu, în valoare de 1.000 euro.

Spectatorii vor vota Premiul Publicului în valoare de 500 euro, acordat cu sprijinul Kathrein România. La ediţia din acest an, cu sprijinul Vitas România, va fi acordat şi un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare de 500 euro, pentru care sunt eligibile filmele din toate secţiunile festivalului.

Ceau, Cinema! omagiază de asemenea cinematografia poloneză, prin prezentarea a câte trei filme ale regizorilor Krzysztof Kieslowski şi Wojciech Smarzowski.

În 2016 se împlinesc 75 de ani de la naşterea şi 20 de ani de la moartea lui Krzysztof Kieslowski (1941-1996), unul dintre cei mai influenţi regizori polonezi.

Pentru a marca acest moment special, Ceau, Cinema! a programat celebra sa trilogie din anii ’90: “Trei culori: Albastru”, “Trei culori: Alb” şi “Trei culori: Roşu”. Trei proiecţii eveniment ale unor filme cult , însoțite de o amplă expoziție de fotografii despre viața și creația marelui cineast, care poate fi văzută pe tot parcursul festivalului în spaţiul AMBASADA din Timişoara. Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

La această a treia ediţie a festivalului, publicul va avea şansa să descopere tototdată primele trei filme ale regizorului polonez Wojciech Smarzowski, câştigătorul trofeului Ceau, Cinema! în 2015, cu "Îngerul Atotputernic".

Patru filme noi de succes vor putea fi văzute în proiecţii speciale în afara Competiţiei. Este vorba de comedia românească "Două lozuri", de Paul Negoescu, drama muzicală "Belgica", de Felix van Groeningen, thriller-ul german "Victoria", de Sebastian Schipper, şi "Bacalaureat", filmul pentru care Cristian Mungiu a primit în acest an premiul de regie la Cannes şi care va închide Ceau, Cinema!, pe stadionul din comuna Gottlob.

În 2016 se împlinesc 15 ani de la apariţia filmului "Marfa şi banii", debutul lui Cristi Puiu care dădea startul neoficial al Noului Val. Pentru a marca şi acest moment, Ceau, Cinema! a programat, în prezenţa actorului Alexandru Papadopol, o proiecţie aniversară cu "Marfa şi banii", în cadrul unui program dedicat Noului Cinema Românesc. Mini-retrospectiva mai include mediumetrajul "Film pentru prieteni" (2011), de Radu Jude, şi debutul lui Cristian Mungiu, "Occident" (2002), care va fi proiectat duminică, 17 iulie, în prezenţa actorului Alexandru Papadopol, în cinematograful modernizat din Gottlob.

Trei dintre cele mai noi şi apreciate documentare româneşti vor putea fi de asemenea văzute în cadrul festivalului, duminică, la AMBASADA: "România: patru patrii", de Alexandru Solomon, "Doar o răsuflare", de Monica Lăzurean-Gorgan", şi "Cinema, Mon Amour", de Alexandru Belc.

Ceau, Cinema! acordă în acest an o atenţie specială şi filmului de scurtmetraj. Spectatorii se vor putea bucura de o selecţie cu cele mai bune scurtmetraje recente premiate de partenerii de la Festivalul Curtas Vila do Conde din Portugalia, în prezenţa unui invitat special, regizorul João Rosas. Zece scurtmetraje savuroase realizate în Germania, Austria şi Elveţia şi grupate sub titlul „Lecţia de germană” vin de asemenea la Ceau, Cinema! de la Festivalul Independent Days din Karlsruhe. De două proiecţii vor avea parte câteva scurtmetraje realizate de cineaşti din această zonă a ţării şi grupate sub denumirea de "Filme bănăţene".

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la această ediţie a Ceau, Cinema!.

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat). Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

În afara proiecţiilor cu intrare liberă anunţate pe ceaucinema.ro, accesul la festival se face pe bază de bilet sau abonament. Biletele pentru o proiecție costă 10 lei și se pot achiziționa înainte de fiecare film, abonamentul pentru o zi este de 15 lei, iar abonamentul pentru întreg festivalul costă 45 de lei și se poate achiziționa în prealabil la librăria Cărturești – Mercy din Timişoara.

Toate informaţiile despre filme, program şi spaţiile de proiecţie, pot fi găsite pe www.ceaucinema.ro.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu susținerea: Vitas România, Kathrein România, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Primăria Gottlob, Autoclub (Centrul Volkswagen Timișoara), Institutul Polonez din București, Institutul Francez din Timișoara, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Centrul Cultural German din Timișoara, Institutul Goethe, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Ambasada Portugaliei în București, Institutul Camoes, Transilvania Film, Clorofilm, Filarmonica Banatul, Teatrul Maghiar din Timișoara, Hotel Timișoara, AMBASADA, Rhetoric, Atelier Unu.

Parteneri de imagine: PrintPress, Satimpex, Storm Media, Timpark.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.
Parteneri media: Kiss FM, Radio Timișoara, TVR Timișoara, Banatul Azi, All About Romanian Cinema (AaRC), Ziarul Metropolis, 24 FUN.