Timisoara

Baschet pentru Timisoara la Timotion

Detalii

Categorie
Stiri Sport
Modificat
acum 2 ani si 8 luni
Vizualizari
353

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vă invităm să participaţi în număr cât mai mare la Timotion pentru a susţine proiectul "Rebound, Assist, Score!" din cadrul programului Baschet pentru Timişoara. Prin proiect dorim să oferim câteva zile plăcute pentru oricine este interesat de baschet. Vom organiza câteva workshopuri şi un turneu. În acelasi timp, vrem să arătăm că în Timişoara, deşi nu mai sunt terenuri adcvate deschise publicului din 2013, interesul pentru practicarea acestui sport a rămas. Oameni de toate vârstele încă vor să joace deşi este destul de dificil şi riscant. Ne puteţi susţine alergând la Timotion pe 23 aprilie la una din curse. Data limită pentru înscriere şi achitarea taxei este 9 aprilie 2017. După această puteţi susţine proiectul prin donaţii directe.

Baschet pentru Timișoara este un program de dezvoltare comunitară care implică membrii comunității în activităţi de voluntariat legate de baschetul amator. Programul are două mari obiective:

I. să ne asigurăm că în Timișoara baschetul poate fi practicat în condiții foarte bune de către oricine își dorește

II. să ne asigurăm că se dezvoltă o comunitate activă și implicată în jurul acestui sportProgramul a început ca o iniţiativă personală a unui amator de baschet. El a mobilizat mai mulţi prieteni şi împreună au strâns peste 2300 de semnături pentru construcţia de terenuri noi în oraş. Acum ne propunem o abordare pe termen mediu şi lung prin implicarea cât mai multor membri ai comunităţii. Încă de la startul noii abordări ne-am bucurat de susţinerea lui Alexandru Olah. El se ocupă de promovarea cauzei noastre pe plan internaţional. A creat în acest scop şi un video de prezentare.
Aici puteţi vedea o prezentare mai detaliată a programului. Pentru noi, Timotion este un mecanism de mobilizare a resurselor şi a oamenilor. Este vorba de un eveniment de alergare cu mai multe curse. Fiecare participant plăteşte o taxă şi 90% din sumă merge către un proiect înscris dinainte. Fiecare proiect poate avea unul sau mai mulţi campioni care încearcă să obţină donaţii directe pentru proiectul la care aleargă.
În prezent, programul Baschet pentru Timişoara este găzdiut de Asociaţia Bee Active.
Asociaţia Bee Active este o asociaţie creată de tineri pentru tineri. S-a înfiinţat în 2010, după ce a funcționat ca şi grup informal de initiativă. "Misiunea noastră este să oferim tinerilor oportunităţi de dezvoltare pe care noi nu le-am avut şi să arătăm că de cele mai multe ori cu puţine resurse şi cu mai puţin efort decât ne-am imagina putem schimba multe în jurul nostru."
Bee Active s-a ocupat cu lansarea şi implementarea programului YouthBank în Timişoara din 2009 până în 2015.Despre Programul Baschet pentru Timișoara

Baschet pentru Timișoara este numele unei mișcări care își propune să devină program de dezvoltare comunitară prin implicarea membrilor comunității și prin voluntariat.

Este vorba de un program, pentru că vrem să ne implicăm pe termen lung pentru a putea să ne atingem obiectivele principale:

  1. să ne asigurăm că în Timișoara baschetul poate fi practicat în condiții foarte bune de către oricine își dorește
  2. să ne asigurăm că se dezvoltă o comunitate activă și implicată în jurul acestui sport

Sunt obiective foarte ambițioase având în vedere condițiile actuale. De aceea, este nevoie de mai multe proiecte, astfel încât cu fiecare dintre ele să construim, de la an la an, condițiile pentru a ne atinge obiectivele. Este necesar sa avem un plan general pentru a ne asigura coerența activităților.

Pentru 2016 și 2017 ne propunem:

Etapa 1. Ne facem echipa

Este etapa pe care am lansat-o prin acest anunț public, deschis oricui vrea să se implice. Nu avem un “dead line” pentru că ne dorim ca lumea să ni se poată alătura oricând. Evident, cei care s-au înscris deja se vor integra mai ușor și vor putea să își pună amprenta pe design-ul programului încă de la început. Dar ne dorim să promovăm o cultură organizațională prietenoasă și deschisă către oameni noi.
Suntem 3 oameni care am pornit la drum cu această nouă abordare și la ora la care scriu aceste rânduri mai avem 16 voluntari noi înscriși în echipă.
Etapa 2. Discutăm, Facem planuri, Punem pe hârtie

Sunt etapele la care începem să ne cunoaștem. Discutăm despre cum percepem fiecare din noi problemele existente și ce soluții putem găsi. Principii după care lucrăm. De asemenea discutăm despre strategie, plan general, program.

Apoi trecem la aspectele concrete: Calendare operaționale, bugete, proiecte. Scriem cereri de finanțare, pregătim propuneri pentru sponsori şi propuneri de parteneriate. Odată cu etapa aceasta se încheie primul ciclu din anul Baschet pentru Timișoara. Este o serie de etape în care primează partea de documentare, planificare, analize, brainstorming etc. Dincolo de această etapa începe acțiunea!
Etapa 3. Încheiem parteneriate

Cu planurile concrete mergem să căutam parteneri. Cel mai important partener este Primăria Timișoara, fără de care va fi greu să facem ceva. Am avut câteva discuții. La momentul acesta ne susțin inițiativa.
De asemenea, avem un parteneriat cu baschetbalistul timișorean Alexandru Olah. Dincolo de susținerea la nivel de imagine, Alex se va ocupa de promovarea cauzei noastre pe plan internațional. A creat şi un clip pe această temă: Timisoara deserves better! Pentru a susţine promovarea şi dezvoltarea jocului de baschet el a lansat de curând o academie pentru copii şi tineri: AO Basketball Timişoara.Etapa 4. Strângem resurse

Un factor inovativ, definitoriu pentru abordarea noastră, este că ne propunem să asigurăm noi finanțarea proiectelor pe care ne dorim să le implementăm prin acest program. Dorim să ne folosim de mai multe mecanisme:

  • Aplicații la granturi publice sau private pentru diverse proiecte din cadrul programului
  • Solicitări directe către companii care au ca interes de CSR sportul
  • Crowdfunding
  • Organizare de evenimente și participarea la evenimente de strângere de fonduri. Ca şi prim pas ne-am înscris la Timotion.

Etapa 5. Atingem obiective

Pentru sezonul 2016-2017 ne-am propus să realizăm 2 proiecte, câte unul pentru fiecare obiectiv al programului.

  1. „Fie să renască” - proiect prin carene propunem să reabilităm singurul teren deschis publicului larg din Timişoara. Deşi terenul este departe de a fi sigur pentru practicarea sportului, în vara lui 2016 s-au adunat şi 10 echipe de câte 3 jucători la un singur panou. Din fericire, până acum, nu a fost accidentări foarte grave. Dar având în vedere starea suprafeței de joc – gropi, denivelări, marginile sparte – este doar o chestiune de timp.
  2. Rebound, Assist, Score! – proiectul înscris la Timotion. Ne propunem un mini festival care să inaugureze noul teren deschis publicului larg. Programul va include diverse workshopuri de baschet, competiţie de amatori, jocuri amicale, activităţi pentru copii etc. Se va desfăşura pe durata unei săptămâni.

Etapa 6. Comunitatea renaşte

Această etapă este mai mult despre obiectivele intangibile. Dacă va fi un teren decent făcut și îl promovăm, lumea va veni sigur la joc. Organizăm evenimente: Turnee, mini ligi, workshop-uri, chiar și spectacole, concerte. Important este să unim oameni în jurul terenului de baschet. La punctul ăsta am ajuns deja târziu în vară. Aşa că ne și jucăm mult baschet!Etapa 7. Celebrare & Evaluare

Mulţumim partenerilor, sponsorilor, finanţatorilor. Contorizăm rezultate și facem rapoarte publice cu ce am realizat. Ne bucurăm și noi de ce am reuşit. Vedem ce a fost bine, integrăm în strategia mare. Corectăm ce nu a mers și încpem să ne pregătim de sezonul 2017- 2018!Despre Asociaţia Bee Active

Suntem o asociaţie creată de tineri pentru tineri. Ne-am înfiinţat în 2010, după ce am funcționat ca şi grup informal de initiativă.
Misiunea noastră este să oferim tinerilor oportunităţi de dezvoltare pe care noi nu le-am avut şi să arătăm că de cele mai multe ori cu puţine resurse şi cu mai puţin efort decât ne-am imagina putem schimba multe în jurul nostru. Ne-am ocupat cu lansarea şi implementarea programului YouthBank în Timişoara din 2009 până în 2015.