Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro

Top 3 motive să mănânci mai des pește gras

Top 3 motive să mănânci mai des pește gras

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 10 luni si 12 ore
Vizualizari
415

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Peștele gras face parte din categoria acelor alimente despre care se spune că nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă sănătoasă. Te-ai întrebat însă vreodată de ce? Continuă să citești pentru a descoperi cele mai importante motive pentru care ar trebui să încerci să mănânci pește de cel puțin câteva ori pe săptămână.

1. Este bogat în Omega-3


Peștele gras este o sursă excelentă de acizi grași Omega 3, despre care cercetările au arătat că au multe beneficii importante pentru sănătate, contribuind la prevenirea multor afecțiuni. De exemplu, ei pot ajuta la reducerea inflamației din organism, la scăderea nivelului trigliceridelor și a tensiunii arteriale, la reducerea coagulării sângelui, a riscului de accident vascular cerebral și de tulburări ale ritmului cardiac. Toate acestea i-au transformat într-un aliat prețios pentru sănătatea cardiovasculară.[2]

Acizii grași Omega 3 sunt însă importanți nu doar pentru sănătatea inimii. Cercetările efectuate până în prezent au mai arătat, de exemplu, că aceștia susțin și sănătatea creierului, ajutând la încetinirea declinului cognitiv, precum și pe cea a ochilor, contribuind la prevenirea și reducerea riscului de dezvoltare a degenerescenței maculare legate de vârstă.

Despre acizii grași Omega 3 se spune că ar juca un rol în reducerea riscului de depresie, o afecțiune destul de comună, considerată a fi una dintre cele mai mari probleme de sănătate la nivel mondial. Este caracterizată de simptome precum tristețe, lipsa de energie și pierderea interesului pentru orice tip de activitate și poate avea consecințe severe. Studiile efectuate până în prezent au arătat că persoanele care consumă pește în mod regulat prezintă un risc mult mai scăzut de a suferi de depresie.[3] Medicul tău îți poate spune mai multe despre beneficiile și contraindicațiile pentru Omega 3.

2. Conține multe vitamine și minerale


Peștele mai este apreciat și pentru conținutul său ridicat de vitamine și minerale. Conține, printre altele, vitamina D, vitamina B12, iod, fier, fosfor și niacină.[4] Vitamina D, de exemplu, este foarte importantă pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. Soarele este cea mai bună sursă vitamina D - corpul nostru o sintetizează în urma expunerii la razele solare. În anotimpurile în care acesta nu își face însă simțită atât de mult prezența sau atunci când expunerea la soare este limitată, riscul dezvoltării unei carențe de vitamina D este ridicat. Consumul regulat de pește gras poate ajuta însă la menținerea nivelurilor adecvate de vitamina D în organism, reducând riscul de osteoporoză și de boli autoimune.[3]

Vitamina B12, o altă vitamină pe care o găsim în pește, este esențială pentru formarea globulelor roșii, sinteza ADN-ului și funcționarea optimă a celulelor nervoase. Un aport adecvat de vitamina B12 a fost asociat cu reducerea riscului de demență și boli cardiovasculare, iar deficitul cu probleme precum oboseala cronică și anemia.[4]

3. Este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate


Proteinele sunt esențiale pentru funcționarea optimă a organismului, fiind necesare pentru menținerea sănătății musculare, osoase, a pielii și a părului, precum și pentru producerea de enzime, hormoni și alte componente biologice vitale. Deficitul de proteine poate duce la pierderea și contracția țesutului muscular, edem (acumularea de lichid, în special la nivelul membrelor superioare și inferioare), anemia sau creșterea lentă la copii.

Peștele gras este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, furnizând toți cei 9 aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate produce singur, dar fără de care nu poate funcționa adecvat.[1]

Peștele gras reprezintă o sursă valoroasă de acizi grași esențiali Omega 3, de vitamine și minerale, precum și de proteine de înaltă calitate, iar consumul său oferă numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, de la protejarea sistemului cardiovascular și susținerea funcționării creierului, până la întărirea sistemului imunitar. Toate acestea reprezintă motive importante să încercăm să includem peștele gras în dieta noastră în mod regulat.

Bibliografie:
  1. „Protein”, Better Health Channel, 2017, betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/protein#proteins-are-made-of-amino-acids. Accessed 23 June 2023.
  2. „How Eating Fish Helps Your Heart”, Mayo Clinic, 2022, mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/omega-3/art-20045614. Accessed 23 June 2023.
  3. Leech, Joe. „11 Evidence-Based Health Benefits of Eating Fish”, Healthline, 11 June 2019, healthline.com/nutrition/11-health-benefits-of-fish. Accessed 23 June 2023.
  4. „Health Benefits of Fish”, WebMD, 11 Sept. 2020, webmd.com/diet/health-benefits-fish. Accessed 23 June 2023.