Timisoara

Bookfest va asteapta cu o editie de cinci stele la Timisoara

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 1 luna
Vizualizari
490

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Bookfest vă așteaptă cu o ediție de cinci stele la Timișoara

  • Mircea Cărtărescu, Mihaela Bilic, Ioana Nicolaie, Victor Neumann, Nicolae Strâmbeanu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Tudor Crețu, Cornel Ungureanu, Mircea Mihăieș, Radu Pavel Gheo sunt doar câteva dintre personalitățile pe care le puteți întâlni la Bookfest, de pe 31 martie până pe 3 aprilie
  • Proiecția gratuită Son of Saul și concertul formației Trei Parale vor întregi atmosfera de festin cultural a Bookfest Timișoara

A cincea ediție a Salonului de Carte Bookfest Timișoara își așteaptă vizitatorii de pe 31 martie până pe 3 aprilie la Centrul Regional de Afaceri - CRAFT (vizavi de Sala Olimpia), cu un program care promite să ofere o excelentă opțiune de petrecere a week-end-ului.

Cum prognoza meteo anunță vreme bună pentru cele patru zile de Bookfest (31 martie – 3 aprilie), iubitorii cărților se pot bucura și de ocazia de a face o plimbare plăcută până la CRAFT, unde să se lase vrăjiți de atmosfera Bookfest. Peste 30 de edituri importante vor fi prezente la întâlnirea cu cititorii, promițând o agendă plină de evenimente atractive și reduceri de până la 70% pentru titlurile din ofertă.

O necesară dezbatere despre Holocaust
Joi, 31 martie, ora 17:00, Cinematograful de Artă Bookfest le va oferi vizitatorilor ocazia de a viziona gratuit filmul ”Son of Saul”, câștigător în 2016 al premiului Oscar pentru cea mai bună peliculă străină. Filmul, a cărui acțiune este plasată în lagărul morții de la Auschwitz, va crea contextul potrivit pentru dezbaterea programată imediat după, la ora 19:00, despre problematica receptării Holocaustului și negaționism în mediile intelectuale, dezbatere care va fi găzduită de prof. univ. dr. Victor Neumann.
Tot în prima zi de Bookfest, la ora 18:00, Lucian - Vasile Szabo își va lansa volumul Sever Bocu: Strategii publicistice și geopolitice, publicat la Editura Universității de Vest. Criticul literar Cornel Ungureanu, scriitorul Viorel Marineasa și profesorul universitar dr. Ioan-Viorel Boldureanu se vor afla, alături de autorul cărții, la acest eveniment.
Invitatul special al ediției, scriitorul Mircea Cărtărescu, autorul bestsellerului Solenoid, se va afla la Bookfest Timișoara sâmbătă, 2 aprilie, când își va prezenta cartea și va acorda autografe cititorilor, în cadrul unui eveniment la care va participa și Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas.
În aceeași zi, la ora 11:00, Brândușa Armanca își va lansa cartea Abolirea timpului buimac, publicată la Editura Fundației Triade. Alături de autoare, vor participa la lansare Mircea Mihăieș și Adriana Babeți. Programul zilei va fi încununat, de la ora 19, de concertul formației de muzică veche Trei Parale. Grupul va prezenta în acest concert extrase din diversele sale proiecte, mai ales din Bazar – program de muzică veche românească și din Ciobanul care și-a pierdut oile – o încercare de a regăsi muzicile pierdute ale Românei rurale.

Mihaela Bilic pregătește Tocăniță pentru suflet

Vineri, 1 aprilie, va fi de asemenea o zi cu evenimente surpriză. Medicul nutriționist Mihaela Bilic se va întâlni cu cititorii la ora 19:00, când va avea loc lansarea noii sale cărți cu sfaturi despre nutriție Tocăniță pentru suflet, publicată la editura Curtea Veche Publishing. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe. Lansat în premieră națională la Bookfest Timișoara, volumul conține o colecţie de texte pe care autoarea le-a postat de-a lungul unui an pe pagina sa de Facebook, fie în urma experiențelor cu pacienții, fie ca reacție la subiectele din presă. Textele reprezintă o combinație de rețete, sfaturi şi mici secrete de nutriţie şi gastronomie.
Tot vineri, la ora 17:00, va fi lansat romanul Vineri seara într-o vale cu lupi, de Nicolae Strâmbeanu, apărut la Editura Polirom. Vor vorbi alături de autor Cornel Ungureanu și Adrian Dinu Rachieru. Daniel Vighi, autorul romanului Trilogia Corso, publicat la Editura Cartea Românească, se va afla de la ora 17:30 într-un dialog cu Simona Constantinovici despre acest volum care face o incursiune de peste o jumătate de secol de istorie a Timişoarei, plecând de la anii de început ai dictaturii comuniste. Seria evenimentelor va continua cu lansarea cărții Ai uitat să râzi, semnată de Bogdan Munteanu și apărută la Editura Nemira, lansare programată la ora 18:00. Alături de autor, la eveniment vor fi prezenți scriitorii Radu Pavel Gheo și Tudor Crețu.

Dragoste la plic livrată de la Bookfest

Asociația Arta nu Mușcă va fi prezentă printre expozanți cu proiectul Cutia poștală călătoare, o caravană care va poposi la Timișoara pentru cele 4 zile de Bookfest. Vizitatorii care vor dori să trimită gânduri frumoase oamenilor din viața lor o vor putea face scriindu-le scrisori pe care echipa asociației le va expedia apoi în toată țara. În spațiul special amenajat pentru acest proiect, doritorii vor avea la dispoziție o întreagă recuzită necesară pentru pregătirea scrisorilor – tocuri, stilouri, ceară pentru sigiliu etc.
Pe lista surprizelor figurează și Caravana cu jocuri, un stand pregătit de Happy Color, unde vor fi amplasate mese cu diferite jocuri interactive cu care se vor putea delecta toți vizitatorii Bookfest, indiferent de vârstă.
Oferta Bookfest Timișoara va cuprinde aproximativ 20.000 de titluri, inclusiv volumele care s-au impus deja în topul vânzărilor de la începutul anului până acum. Printre expozanții anunțați se vor afla editurile Humanitas, Curtea Veche Publishing, Nemira, Polirom și Cartea Românească, Editura Universității de Vest, Okian, Antet XX Press, Editura Nomina, Editura Casa, Editura Niculescu, Editura Doxologia, Centrul de Carte Străină Sitka, Editura ALL, Editura Eikon, Editura Trei, Editura Corint, Editura Saeculum I.O., Institutul Teologic Romano-Catolic Iași și Grupul Editorial Art.
La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia. În toate cele patru zile, Bookfest Timișoara va putea fi vizitat între orele 10:00 și 20:00.
Salonul de Carte Bookfest Timișoara este organizat de Asociaţia Editorilor din România, Consiliul Județean Timiș și Primăria Municipiului Timișoara.
Parteneri: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara, Universitatea de Vest, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană în 2021, Asociația Arta nu Mușcă.
Parteneri media: TVR Timisoara, HotNews, Radio România Timișoara, Banatul Azi, Ora de Știri.
Sponsor: Banca Transilvania
Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. Ediția internațională Bookfest din acest an, a XI-a, va fi organizată la București între 1 și 5 iunie, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Invitatul de Onoare fiind Israel. Începând din 2012, Bookfest s-a extins și în alte orașe din România: Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Tîrgu-Mureș, Brașov, dar a avut și două ediții Bookfest de Crăciun la București.