Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

4 controale medicale pe care este bine să le efectuezi în timpul sarcinii

4 controale medicale pe care este bine să le efectuezi în timpul sarcinii

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 ani si 8 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
508

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Sarcina produce schimbări majore în organism și trebuie ținută sub monitorizare. Îngrijirea prenatală are un rol extrem de important pentru a te asigura că ai o sarcină sănătoasă. Medicul îți va recomanda o serie de investigații și analize de sânge potrivite pentru tine. În timp ce anumite controale sunt indicate tuturor femeilor, unele se efectuează doar dacă există riscuri pentru mamă sau copil.

Iată ce controale medicale este bine să faci în timpul sarcinii.

1. Consultații prenatale


Consultațiile prenatale din fiecare trimestru sunt obligatorii. În cadrul consultației de trimestrul 1 se confirmă sarcina, se culeg date despre pacientă (istoric medical personal și familial) și se realizează un examen clinic (1). De asemenea, medicul oferă recomandări cu privire la stilul de viață și alte consultații necesare.

Acesta îți va recomanda un set de analize de laborator, cum ar fi teste pentru depistarea unor infecții (hepatita B, sifilis, HIV, gonoree), Rh, sumar de urină, glucoză serică (1). Unele dintre acestea trebuie repetate pe parcursul sarcinii. Medicul îți poate recomanda și efectuarea testului Babeș-Papanicolau, în cursul primei consultații prenatale (1). Acesta este un test de screening pentru cancerul de col uterin. De asemenea, îți va fi măsurată tensiunea arterială, pentru screeningul preeclampsiei (hipertensiune în sarcină și proteine în urină) (1).

Ecografiile de morfologie fetală 2D, 3D sau 4D se efectuează în fiecare trimestru. Acestea sunt utile pentru evaluarea creșterii și dezvoltării fătului, stabilirea datei nașterii, stabilirea riscului de complicații, anomalii cromozomiale sau malformații congenitale (2).

2. Screening genetic


Dacă există un risc ridicat ca fătul să dezvolte o anomalie cromozomială (cum ar fi sindrom Down) sau diferite malformații, va fi necesar să realizezi și un screening genetic. Medicina Materno-Fetală este specialitatea care se ocupă cu managementul sarcinilor la risc.

Medicul îți poate recomanda diferite investigații în acest sens. Acestea pot include analize de sânge, cum ar fi ADN fetal din sânge matern, sau un tip de ecografie specifică (3). Dacă rezultatele indică risc ridicat de anomalii cromozomiale sau malformații, medicul îți poate recomanda efectuarea testelor de diagnostic: amniocenteză sau biopsia de vilozități coriale (3). Acestea presupun prelevarea unei probe de la nivelul lichidului amniotic sau placentei.

3. Cultura pentru streptococ grup B


În săptămânile 36-37 de sarcină este recomandată cultura pentru streptococ de grup B. Proba este prelevată de la nivelul vaginului și rectului (4). O eventuală infecție cu această bacterie poate fi transmisă bebelușului în timpul nașterii naturale. Deși streptococul de grup B este inofensiv la adulți, acesta poate produce infecții amenințătoare de viață la nou-născut, cum ar fi bacteremie (prezența bacteriei în sângele circulant) și sepsis (4). Dacă rezultatul analizei este pozitiv, îți vor fi administrate antibiotice înainte de naștere, pentru a scădea riscul de transmitere a infecției la copil (4).

4. Consultație stomatologică


Vizita la dentist este recomandată în timpul sarcinii, pentru verificarea și igienizarea danturii (detartraj și periaj profesional). Deoarece sarcina crește riscul de gingivită și parodontoză, trebuie să acorzi o atenție deosebită îngrijirii dinților (5). Nu se efectuează radiografii sau intervenții stomatologice în timpul sarcinii. Anunță medicul dentist că ești însărcinată.

Prin urmare, controalele medicale din timpul sarcinii sunt esențiale pentru o sarcină sănătoasă. Discută cu medicul tău și află ce investigații îți recomandă.


Referințe:
  1. “Prenatal Care: 1st Trimester Visits.” Mayo Clinic, 2020, mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-care/art-20044882. Accessed 10 July 2022.
  2. Martel, Janelle. “Pregnancy Ultrasound.” Healthline, Healthline Media, 7 Oct. 2016, healthline.com/health/pregnancy/ultrasound. Accessed 10 July 2022.
  3. “Prenatal Testing: Is It Right for You?” Mayo Clinic, 2020, mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-testing/art-20045177. Accessed 10 July 2022.
  4. “Group B Strep Test - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2020, mayoclinic.org/tests-procedures/group-b-strep-test/about/pac-20394313. Accessed 10 July 2022.
  5. “Dental Care and Pregnancy.” WebMD, WebMD, 8 July 2005, webmd.com/oral-health/dental-care-pregnancy. Accessed 10 July 2022.

Sursa foto: shutterstock.com

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com