Timisoara

Cafekultour - Săptamana cafenelelor 2019

Detalii festival

Social links
Categorie
Festivaluri
Modificat
acum 6 luni si 1 saptamana
Vizualizari
4527

Reprezentari

DataOraLocatie
Luni 15 aprilie 2019 - Duminica 21 aprilie 2019

Voteaza & Distribuie

Prezentare festival

Tânăra creație contemporană va fi din nou prezentă în cafenelele și spațiile alternative din Timișoara din 15 până în 21 aprilie!
O adevărată sărbătoare a Europei și a multiculturalității în oraș, CAFÉKULTOUR propune o săptămână întreagă de spectacole cu artiști și proiecte din Belgia, Polonia, Austria, Germania,
România, Franța și Spania!
În program: muzică, teatru, dans contemporan, spectacol de flamenco, cinema etc.
În acest an, festivalul propune și o secțiune pentru copii cu ateliere, spectacole și... ciocolată: CHOCOLATKULTOUR!
O altă noutate a celei de-a 15-a ediții: seara franceză va fi ocazia de a marca deschiderea Sezonului România-Franța la Timișoara, cu trei reprezentanți emblematici ai noii scene muzicale din Hexagon!
Creat în 2005, la inițiativa Institutului Francez și a Centrului Cultural German din Timișoara, festivalul și-a construit o identitate care seamănă orașului, oferind locuitorilor săi pretexte de întâlnire cu forme artistice variate.
Programul detaliat al ediției Cafékultour din acest an precum și alte informații găsiți în evenimentul Facebook „Cafékultour 2019” și pe site-urile organizatorilor: www.institutulfrancez.ro
www.ccgtm.ro
Evenimentul este coorganizat de către Centrul Cultural German și Institutul Francez din Timișoara, cu susținerea Asociației Timișoara 2021 (Programul „Xtensii”), a Ambasadei Franței în România și a Goethe Institut.
INTRAREA ESTE LIBERĂ LA TOATE EVENIMENTELE!PROGRAMUL SĂPTĂMÂNII CAFENELELOR
Luni, 15 aprilie, ora 19 | Belgia
FOVEA
spectacol de dans contemporan și proiecție de film
compania Dame de Pic/ Cie Karine Ponties
Ambasada (str. Anton Seiller, nr. 2)

Marți, 16 aprilie, ora 19 | Polonia
COLD WAR [Polonia, Marea Britanie, Franța, 2018]
proiecție de film
regia Pawel Pawlikowski
Casa Artelor (Episcop Augustin Pacha, nr. 8)

Miercuri, 17 aprilie, ora 19 | Austria
MONTH OF SUNDAYS
concert (post-rock & jazz)
Enoteca de Savoya(str. Eugeniu de Savoya, nr. 9)

Joi, 18 aprilie, ora 19 | Germania
THE BERLIN-TIMIȘOARA GAME SHOW
show de improvizație teatrală
Theatersport Berlin
D’arc (Piața Unirii, nr. 5)

Vineri, 19 aprilie, ora 21| România
UBU REGE
teatru (Auăleu)
În spatele casei (Casa Tineretului, str. Arieș nr. 19)

Sâmbătă, 20 aprilie, ora 21 | Franța
GRAND BLANC, MALIK DJOUDI, LA MVERTE
Concert (rock /electro/ pop/ Dj set) / ÎN DESCHIDEREA SEZONULUI ROMÂNIA-FRANȚA LA TIMIȘOARA
Reflektor Venue (Bulevardul Liviu Rebreanu 2-5)

Duminică, 21 aprilie, ora 19 | Spania
SINERGIAS
Spectacol flamenco & painting
Zaza Resto Pub (Bulevardul Vasile Pârvan, nr. 9)


Luni, 15 aprilie, ora 19 | Belgia

Ambasada (str. Anton Seiller, nr. 2)
Fovea
spectacol de dans contemporan și proiecție de film
Cafékultour XV începe în pași de dans cu spectacolul Fovea și cu o proiecție de film despre activitatea companiei Dame de Pic/Karine Ponties.
Fovea înseamnă recompunerea unui corp străbătut de goluri, de lumini, de incoerențe. Un limbaj poetic ca formă perisabilă a ceea ce ne pătrunde, ne scapă, ne depășește. Dar pentru a te ridica în această lumină constantă, pentru a nu fi „doar” în picioare, trebuie să te abandonezi, să mergi înainte, să te avânți într-o luptă, într-o rezistență activă.
Spectacolul este interpretat de dansatorul italian Ares D’Angelo, format la Balleto di Toscana și la IT Dansa din Barcelona. Din 2012, acesta locuiește la Bruxelles unde colaborează cu companiile Dame de Pic, Umma Umma Dance, Marielle Morales și Salia Sanou.
Proiectul îi aparține coregrafei Karine Ponties, directoarea artstică a companiei Dame de Pic, care, în 20 de ani de creație a încercat să depășească codurile și limitele limbajului corporal prin improvizații dirijate, pentru a-i îndemna pe interpreți să iasă din zona de confort și pentru a șlefui un material brut.
Evenimentul începe cu un scurt film de 20 de minute realizat de coregraful și artistul video Wilkie Branson cu ocazia aniversării celor 20 de ani de la fondarea companiei. Creată în 1996 la Bruxelles, Dame de Pic realizează spectacole care îmbină mai multe discipline. Filmul suprinde „magia mișcării. Haosul, diversitatea care brusc, prin joc, iau formă, iar piese heteroclite ajung să fie una” afirmă Karine Ponties.
Eveniment organizat în parteneriat cu Delegația Wallonie Bruxelles la București

Marți, 16 aprilie, ora 19 | POLONIA
Casa Artelor (Episcop Augustin Pacha nr. 8)
Războiul Rece/ Cold War
proiecție de film (Polonia, Marea Britanie, Franța, 2018)
Regia:Paweł Pawlikowski
Cu: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza
Seara poloneză aCafékultour aduce în fața publicului timișorean o nouă producție cinematografică de excepție: Cold War.

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-Al Doilea Război Mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună. Cold Wareste o poveste de dragoste improbabilă și totuși neobișnuit de puternică, între Polonia, Berlin, Iugoslavia și Paris, de o parte și de alta a Cortinei de fier.

Filmul i-a adus lui Paweł Pawlikowski al doilea premiu de anvergură mondială: Cel mai bun regizor la ediția de anul trecut a Festivalului de Film de la Cannes. Totodată, Cold War a fost nominalizat la Premiile Oscar 2018 la la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină, premiu pe carePawlikowski îl are deja în palmares din 2013, pentru Ida.

Eveniment organizat în parteneriat cu Institutul Polonez


Miercuri, 17 aprilie, ora 19 | AUSTRIA
Enoteca de Savoya (Eugeniu de Savoya, nr. 9)

Month of Sundays
concert post-rock/ jazz

Austria revine la Cafékultour, de data aceasta cu un concert al trupei Month of Sundays. Fondată la Viena în primăvara anului 2013, formația a avut încă de la început obiectivul de a crea muzică de cameră contemporană. În cântecele lor, artiştii se străduiesc să împletească o mare varietate de detalii punând accentul pe o coordonare atentă între conţinuturi şi forme muzicale. În plus, explorează forme muzicale diverse: de la muzică minimalistă, la post-rock şi jazz.
În aprilie 2015, trupa înregistrează albumul de debut la Wire Globe Recordings. Urmează apoi numeroase concerte şi invitaţii la festivaluri. În 2017 au finalizat cel de-al doilea lor album.
Alexander Kranabetter– trompetă
Philipp Harnisch– alto saxofon
Ivo Fina– chitară
Johannes Wakolbinger– tobe

Eveniment organizat în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac

Joi, 18 aprilie, ora 19 | GERMANIA
D’arc (Piața Unirii nr. 4)
The Berlin-Timișoara Game Show
show de improvizație teatrală

După succesul spectacolului din 2017, Theatersport Berlin este din nou invitat pe scena din Timişoara cu “The Berlin- Timisoara Game Show Vol. II”. Teatru improvizat, scene create spontan, amuzante, ușor de înțeles de audiența internațională, cu mult umor. Spectatorii fac caietul-program, în timp ce actorii Marin Caktas și Johann Jakob Wurster reacţionează și acționează spontan la fața locului. Ne confruntăm cu o viziune proprie asupra poveștilor orașelor Timișoara și Berlin. Povești mici, povești mari, povestiri uitate, detalii culturale inedite, o seară care, cu numeroasele ei scene, este simultan premiere și derniere. Un spectacol unic! Teatrul de improvizație este cea mai veche formă de teatru: trebuie doar să-l experimentezi…
Marin Caktas a crescut în Franconia și a fost mereu pasionat de improvizație. A fost prezent pe diverse scene din Berlin, dar și în alte orașe din Germania, a făcut și o serie de filme, dar cel mai mult îi place să joace la Theatersport, pentru că acolo nu e nevoie să învețe nici un text.
Johann Jakob Wurster s-a născut în Hamburg şi a studiat Teatru la Berlin. A jucat roluri principale în mai multe filme de televiziune, iar în prezent este activ ca regizor şi dramaturg. În 2013, a fondat LautProduktion împreună cu artistul de cabaret Arnulf Rating.
Eveniment organizat în parteneriat cu Goethe Institut

Vineri, 19 aprilie, ora 21| România
În Spatele Casei (Tineretului, str. Arieș nr. 19)

UBU REGE”
spectacol de teatru (AUĂLEU)
Cel mai nou spectacol al trupei Auăleu este prezentat și la Cafékultour !
„Ubu Rege” a fost pus în scenă de Ovidiu Mihăiță și este jucat de Armand Iftode, Ioan Codrea și Ionuț Pîrvulescu, care au ajuns la vorba de înțelepciune „Mai bine golan ca un șobolan costeliv & uman, decât bogătan ca un motan parșiv & grăsan." Grafica este realizată de Lucian Popovici.

AUĂLEU este o antrepriză artistică autonomă înființată în 2005 în garajul și curtea unei case la periferia artei și a orașului Timișoara. Ei produc un spectacol anual și joacă (într-o casă veche care găzduiește de asemenea cafeneaua Scârț Loc Lejer și Muzeul Consumatorului Comunist) într-o cameră de 25 mp, pentru 30 de spectatori, o medie de 150 de spectacole pe an cu casa închisă, fără reclamă. Spectacolele Auăleu sunt un mix de teatru, concert, lirică, cabaret-noir, circ, musical, animație, basm și tragi-comedie pe texte proprii și se situează la granița dintre rânjet și surâs, toate având în comun o estetică a derizoriului proprie trupei.
În anul 2017 Asociația Culturală Auăleu câștigă fără să vrea premiul AFCN pentru antreprenoriat cultural.


Sâmbătă, 20 aprilie, ora 21 l FRANȚA
Reflektor Venue (Bulevardul Liviu Rebreanu 2-5)
Grand Blanc, Malik Djoudi & DJ La Mverte în deschiderea Sezonului România-Franța la Timișoara
concert rock/ electro-pop / dj set
Unul dintre evenimentele speciale din acest an de la Cafékultour este seara franceză care prilejuiește Deschiderea Sezonul România-Franța la Timișoara, cu trei nume emblematice ale scenei muzicale emergente din Hexagon: Malik Djoudi, Grand Blanc și La Mverte. Muzica pop electronică și rafinată a lui Malik (revelație muzicală a anului trecut, cu un prim album salutat de critică) și rock-ul energic, cu o tentă de new-wave al următorilor artiști din program promit să electrizeze publicul și să înnoiască percepția despre muzica franceză la Timișoara. Seara continuă cu La Mverte, unul dintre cei mai în vogă DJ parizieni ai momentului, cu un mix de synth-wave, techno și disco.
Malik Djoudi s-a făcut remarcat cu primul său album, „Un” (2017), impunând muzicii franceze contemporane o particularitate ce nu-i aparține decât lui: elegantă și vibrantă, impresionantă și fragilă. Un dandy romantic, nu prea sigur de el, care manevrează cu candoare cuvintele pe un fundal pop captivant. La Timișoara își va prezenta și al doilea album, Temperaments, apărut în luna martie.
Originari din Metz, muzicienii de la
Grand Blanc sunt copiii unui alt tip de peisaj urban decât cel parizian, iar asta se simte în influențele lor punk și new wave din primul lor album. Cel de-al doilea - „Image au mur” - care tocmai a apărut este o odisee spectaculoasă pe care vă invităm să o descoperiți.
Alexandre Berly, cunoscut și ca La Mverte, a crescut cu electro-clashul anilor 2000. Astfel, o bună parte din ADN-ul său muzical este analogică: sfârșitul anilor 80, tinerii moderni, Daho, Bashung, Jacno, Marquis de Sade, tot Rennes-ul. De o curiozitate debordantă, el devalizează librării muzicale, devorează disco, muzica experimentală ș.a.

Duminică, 21 aprilie, ora 19 | SPANIA
Zaza Resto Pub (Bulevardul Vasile Pârvan, nr. 9)
Sinergias
Spectacol flamenco & painting
“Denumirea “Sinergias” sintetizează perfect proiectul lui Julian Lorenzo, artist şi “cantaor” flamenco din Extremadura (Spania) instalat la Barcelona. Sinergias rezultă din îmbinarea celor două faţete artistice ale lui Julian într-o singură intervenţie.
În timpul ce chitaristul interpretează piesa, Julian cantă cu voce şi aplică vopsea pe tablă, iar dansatoara lasă, prin dansul ei, amprenta într-un moment magic de creaţie artistică.
Julian Lorenzo
Dans: Violeta Barrio
Toque: Tete Castilla”

Eveniment organizat în parteneriat cu Asociația Via Rumania, Consulatul Onorific al Spaniei la Timișoara și Ambasada Spaniei la București
ChocolatKultour

ChocolatKultour este versiunea pentru copii a festivalului CaféKultour. Dacă programul pentru cei mari gravitează în jurul creației contemporane în cafenele, celor mici le sunt propuse ateliere, jocuri, spectacole și…… ciocolată !


PROGRAM
18.04, 11-12, Centrul Cultural German
Atelier de improvizație teatrală cu Theatersport Berlin
Teatrul de improvizaţie nu cunoaşte greșeli. La atelierul ținut de Marin Caktas și J.J. Wurster (Theatersport Berlin) copiii vor învăța prin exerciţii practice elementele de bază ale improvizației teatrale. Participanții se vor cunoaște unul pe celălalt dintr-o unghi nou și vor lăsa frâu liber imaginaţiei. Nu este nevoie de experiență anterioară, doar veniți și încercaţi. Distracția este garantată. Atelierul se va desfășura în limbile germană/engleză.
Înscriere prealabilă obligatorie: info@ccgtm.ro


20.04, Institutul Francez
Institutul Francez din Timișoara consacră o serie de evenimente publicului tânăr în cadrul Sezonului România-Franța. ChocolatKultour este primul dintre ele.


- 14:30-15:30, Atelier de flamenco cu trupa Sinergias (propus de Asociația Via Rumania)
- 16:00-18:00, la alegere:
Modulul Circ & ciocolată(6-12 ani) :
  • Inițiere în arta circuluicuNicolas Peyroux & Ramona Cismaru (Compania Alandala Circus Project)
  • Choco’art : atelier de ciocolatăcuCarmen Doroga (Leonidas)
  • Jocuri în aer liberșiVânătoare de ouă de ciocolatăcu Activitate Afară
sau
Modulul Jocuri, povești & ciocolată(3-5 ani & 6-12 ani) :
  • Aventurile micuței cârtițe : atelier de jocuri și poveșticu Florence Mourlon
  • Jocuri în aer liberșiVânătoare de ouă de ciocolatăcu Activitate Afară
Înscriere prealabilă obligatorie: mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro
Pe tot parcursul atelierelor, cei mici și părinții lor își pot oferi un moment de răsfăț la Choco Café.
Programul se încheie la ora 18:00 cu PROLOGUE - un spectacol de circ contemporan de poveste, în compania trupei franco-române Alandala Circus Project. Spectacolul este deschis tuturor și nu necesită înscriere în prealabil.


Accesul este gratuit la toate activitățile!
Organizatori
Institutul Francez din Timișoara
Centrul Cultural German Timișoara
Cu sprijinul
Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii

Susţinători
Ambasada Franței în România
Goethe-Institut București

Sponsori
Akwel
Atoss
Autoglobus
Contitech
DWC
Elba
Erasmus Büchercafé
Hartl
Helpline
Linde
Netex
Rohost
Smartwood

Parteneri
Asociația Via Rumania
Ambasada Spaniei
Consulatul Onorific al Spaniei la Timișoara
Delegația Wallonie Bruxelles
Forumul Cultural Austriac
Institutul Polonez București
Gazde
Ambasada
D’arc
Direcția Județeană pentru Cultură Timiș
Enoteca de Savoya
FITT - Fundația Județeană pentru Tineret Timiș
Reflektor Venue
Zaza Pub Resto Parteneri media
Allgemeine Deutsche Zeitung
Banater Zeitung
Debanat.ro
Funkforum
Kiss Fm
Radio Temeswar
Teleuniversitatea
Timisonline
TVR Timisoara
Pagini de cultură
RFI
RRI
Szalt Stream
Timisoara Azi
Timisoreni.ro
24 FUN

Filtre festival

Perioada: Astazi, Maine, Saptamana curenta, Luna curenta