Timisoara

Cat costa sa ai biroul intr-o vila

Prabusirea imperiului Izometal – Confort, de la Timisoara – ‘insolventa anului’ 2012. Vezi ce spune omul de afaceri Georgica Cornu!

Detalii stire

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 7 ani si 6 luni
Vizualizari
962

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Pentru companii: cat costa sa ai biroul intr-o vila
Pentru firmele aflate in cautarea unui sediu, in special IMM-uri si companii cu profil antreprenorial, vilele pot reprezenta adesea o alternativa mai accesibila decat cladirile office dedicate, cu conditia de a satisface nevoile de suprafata, de crestere a companiei si de dotari. Potrivit unei analize realizate de SpatiiComerciale.ro, proiect dedicat segmentului online, lansat la inceputul anului de Imobiliare.ro, chiria lunara solicitata pentru spatiile de birouri amplasate in vile variaza intre un prag minim ce poate cobori sub 5 euro pe metru patrat si unul maxim de 21,5 euro pe metru patrat, diferenta fiind data de amplasament, suprafata si dotarile cladirii. Cele mai mici preturi pot fi gasite in Brasov, iar cele mai mari, in Capitala. In ciuda faptului ca, in mod firesc, Bucurestiul detine recordul celor mai mari tarife de inchiriere, in zonele periferice sau semicentrale ale orasului pot fi gasite totusi si oferte mai accesibile, comparabile cu cele din alte mari orase ale tarii.
Bucuresti:
In Capitala, cele mai mici chirii practicate de proprietarii de vile cu destinatie de birouri se situeaza in jurul valorii de 4 euro pe metru patrat pe luna. In zona Alba Iulia, pe de alta parte, o suprafata de 140 de metri patrati, ce ocupa etajul intai al unei vile, este scoasa la inchiriere pentru 3,9 euro pe metru patrat pe luna. In zona Rahova, proprietarul unei vile cere 4 euro pe metru patrat pe luna, pentru o suprafata de 150 sau una de 300 de metri patrati.
La polul opus, cele mai mari tarife, practicate in zona de nord a Capitalei, graviteaza in jurul valorii de 20 de euro pe metru patrat. Astfel, in zona Kiseleff-Arcul de Triumf, o vila de 350 de metri patrati, construita in anul 2007, este scoasa la inchiriere pentru 21,43 euro pe metru patrat pe luna. In zona Aviatiei, cu 18,06 euro pe metru patrat pe luna pot fi inchiriate spatii cuprinse intre 360 si 600 de metri patrati intr-o vila cu demisol, parter, doua etaje si mansarda. Intr-o vila de patrimoniu (construita in anul 1934) din zona Dacia-Gradina Icoanei, o suprafata de 270 de metri patrati are un pret cerut de 16,67 de euro pe metru patrat pe luna.
Timisoara:
In orasul din vestul tarii, chiriile solicitate de proprietarii spatiilor de birouri amplasate in vile pornesc de la 2,5 euro pe metru patrat pe luna. Pentru aceasta suma poate fi inchiriata o casa cu o suprafata utila de 220 de metri patrati, situata in zona Cetatii, precum si o suprafata de 320 de metri patrati intr-o vila din zona Mircea cel Batran.
Pe de alta parte, in centrul orasului (zona Piata Unirii) un spatiu de 115 metri patrati, amenajat in stil baroc, ajunge la 12,2 euro pe metru patrat pe luna, comparabil cu pretul solicitat intr-o cladire de birouri. Un pret apropiat – 12 euro pe metru patrat – este cerut pentru o suprafata de 141 de metri patrati, amplasata tot intr-o vila veche, din zona centrala; aceasta se inchiriaza insa nemobilata.
Brasov:
Si in orasul de la poalele Tampei, chiriile minime pentru vilele cu destinatie office se situeaza sub 3 euro pe metru patrat pe luna. Spre exemplu, un spatiu de 140 de metri patrati, din zona Blumana, poate fi ocupat in schimbul sumei de 2,3 euro pe metru patrat pe luna. In cartierul Bartolomeu insa, o suprafata de 130 de metri patrati situata la mansarda unei vile are un pret cerut de 3 euro pe metru patrat pe luna.
Cat costa sa ai biroul intr-o vila in Centrul Istoric al Brasovului, un spatiu de 145 de metri patrati situat la primul etaj al unei vile cu trei nivele (2E+M) poate fi inchiriat cu 10 euro pe metru patrat pe luna. Totodata, un apartament de 220 de metri patrati, situat intr-o vila din zona centrala, are un pret cerut de 8,18 euro pe metru patrat pe luna.
Cluj-Napoca:
In afara de Bucuresti, capitala Transilvaniei este orasul cu cele mai mari chirii practicate pe segmentul vilelor de birouri. La pragul inferior al preturilor, in zona semicentrala a orasului, proprietarul unui spatiu de 280 de metri patrati solicita 4,3 euro pe metru patrat pe luna.
La pragul superior al preturilor, in zona Gheorgheni, un spatiu de dimensiuni reduse - 35 de metri patrati - poate fi inchiriat cu 12,86 de euro pe metru patrat pe luna. Pe Bulevardul Eroilor, in zona centrala a Clujului, o suprafata de 135 de metri patrati ce ocupa primul etaj al unei vile are un pret cerut de 10 euro pe metru patrat pe luna.
Constanta:
In orasul de la malul marii, tarifele minime pentru vilele de birouri se situeaza in jurul sumei de 3 euro pe metru patrat pe luna. Cu atat poate fi inchiriat, in zona Far, un spatiu de 120 de metri patrati pe luna, de tip open-space, si tot atat cere si proprietarul unui spatiu de 150 de metri patrati, din zona ICIL.
Pe de alta parte, chiriile maxime, solicitate pentru birourile din zonele bune ale Constantei, ajung la pragul de 10 euro pe metru patrat pe luna. O suprafata de 60 de metri patrati, amplasata intr-o vila din zona Capitol, poate fi inchiriata exact pentru aceasta suma. Acelasi pret este solicitat si de proprietarul unui spatiu de 207 metri patrati intr-o vila situata central, in zona Soleta, cu vedere la mare.