Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Calea Aradului

Euroinstal Timisoara - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro

Tot ce trebuie să știi despre biopsia la sân

Tot ce trebuie să știi despre biopsia la sân

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 ani si 1 zi
Apartine de
DWF
Vizualizari
432

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Biopsia mamară, ce este, ce riscuri implică, iată doar câteva întrebări pe care le poți avea în legătură cu procedurile de prelevare a probelor de la nivelul sânului. În acest articol îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre biopsia la sân.

Ce este o biopsie mamară?

O biopsie mamară este o procedură medicală simplă de prelevare a unei probe de lichid sau de țesut mamar solid pentru testare. Proba este trimisă la un laborator, unde medicii specialiști examinează conținutul acesteia și oferă un diagnostic.

O biopsie mamară ar putea fi recomandată dacă persoana prezintă o zonă suspectă în nivelul sânului, semne și simptome ale cancerului de sân. Biopsia poate fi recomandată și pentru a investiga rezultate neobișnuite care apar la interpretarea unei mamografii sau a unei ecografii mamare.

Mamografiile și ecografiile mamare sunt proceduri imagistice utile pentru depistarea nodulilor mamari, dar în prezent, o biopsie mamară este singura modalitate de a ști dacă un nodul este canceros. Vestea bună este că nu toți nodulii sunt de natură malignă și 80% din biopsiile mamare au rezultate pozitive, benigne, deci nu de natură canceroasă.

De ce se face o biopsie mamară?

Medicul specialist poate recomanda o biopsie mamară dacă:

  • apar modificări, zone îngroșate la nivelul sânului;
  • o mamografie, o ecografie, un RMN indică forme suspecte la nivelul sânului;
  • apar modificări neobișnuite ale mamelonului sau areolare, inclusiv sângerări;
  • Există discordanțe între rezultatele investigațiilor imagistice.

Este dureroasă o biopsie mamară?

Biopsia este o procedură relativ nedureroasă. Este posibil să simți un ușor disconfort în zona în care se administrează anestezie locală, dar nu trebuie să simți durere în timpul biopsiei.

Care sunt riscurile implicate într-o biopsie mamară?

Riscurile asociate cu o biopsie mamară includ:

  • vânătăi și umflarea sânului,
  • infecție sau sângerare la locul biopsiei,
  • alterarea aspectului sânilor, în funcție de cât de mult țesut este îndepărtat și cum se vindecă sânul.

Atenție! Este important să te adresezi medicului dacă faci febră, dacă simți căldură în zona biopsiei, dacă apare o roșeață sau dacă apar scurgeri de lichid neobișnuite din zona biopsiei, deoarece acestea pot fi simptome ale unei infecții care necesită tratament imediat.

Cum te pregătești pentru o biopsie mamară?

Înainte de o biopsie mamară, anunță medicul despre alergiile de care suferi, orice suplimente sau medicamente pe care le administrezi în prezent, inclusiv aspirină sau alte medicamente pentru subțierea sângelui.

Ce proceduri de biopsie mamară există?

Există diferite proceduri de biopsie și metoda aleasă depinde de locația și dimensiunea nodului, dacă există mai mulți noduli, dacă suferi de alte probleme medicale sau ai diferite preferințele personale. Prețul unei biopsii la sân poate fi diferit în funcție de aceste aspecte.

Tipurile de proceduri de biopsie mamară includ:

  • Biopsie de aspirație cu ac fin - cel mai simplu tip de biopsie mamară și poate fi utilizat pentru a evalua un nodul care poate fi simțit în timpul unui examen clinic de sân. Aspirația cu ac fin este o modalitate rapidă de a distinge între un chist umplut cu lichid și o masă solidă. De asemenea, poate ajuta la evitarea unei proceduri de biopsie mai invazive. Dacă, totuși, masa este solidă, este posibil să ai nevoie de o altă procedură pentru a colecta o probă de țesut.
  • Puncție mamară sau Biopsia cu ac gros – acest tip de biopsie poate fi utilizat pentru a evalua o formă suspectă de la nivelul sânului care este vizibilă pe o mamografie sau o ecografie sau pe care medicul o simte în timpul unui examen clinic. Un medic specialist folosește un ac pentru a elimina probele de țesut din masa sânului, cel mai adesea folosind ultrasunetele pentru ghidare.
  • Biopsie stereotaxică sau sub ghidaj imagistic - acest tip de biopsie utilizează mamografii pentru a indica localizarea zonelor suspecte din sân. Pentru această procedură, persoana este așezată cu fața în jos pe o masă de biopsie cu unul dintre sânii poziționați într-o gaură în masă. Procedura poate dura timp de 30 de minute până la 1 oră. Sânul este comprimat ferm între două plăci, în timp ce mamografiile sunt luate pentru a arăta radiologului locația exactă a zonei pentru biopsie. Medicul face o mică incizie de aproximativ 6 milimetri în sân apoi introduce fie un ac, fie o sondă alimentată cu vid și îndepărtează mai multe probe de țesut.
  • Biopsie asistată prin vacuum - acest tip de biopsie utilizează o sondă cu vacuum pentru a preleva o probă de țesut mamar.
  • Biopsie chirurgicală sau deschisă - se utilizează în cazuri rare și reprezintă o intervenție chirurgicală pentru prelevarea totală sau parțială a nodului mamar pentru testare. Aceasta se numeste biopsie chirurgicala sau deschisa.
  • Biopsie ganglionară – în unele cazuri este necesară o biopsie a ganglionilor limfatici de sub braț pentru a verifica răspândirea cancerului.

Ce se întâmplă după procedură?

Bandajul se păstrează timp de 24 de ore după biopsie și se evită efectuarea dușului. Nu se îndepărtează pansamentul decât la 3 zile după biopsie. Pot fi administrate analgezice în caz de durere, dar trebuie evitată cu strictețe aspirina. Nu se vor practica activități intense timp de 24 de ore și nici înot timp de o săptămână.

Rezultatul biopsiei va dura de obicei 2 – 3 zile pentru a fi prelucrat și trimis către medicul specialist.

Atenție! Prezentarea are un caracter strict informativ.

Concluzie

Dacă ți s-a recomandat să efectuezi o astfel de procedură, este foarte important să te adresezi medicului specialist pentru a afla ce tehnică de biopsie este cea mai potrivită pentru tine.


Sursa foto: pixabay.com/de/photos/rosa-schleife-3715345/

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul 16 Decembrie 1989

Euroinstal Timisoara - Bulevardul 16 Decembrie 1989
https://euro-instal.ro