Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro

Ce trebuie să știm despre gripă și cum să o prevenim

Ce trebuie să știm despre gripă și cum să o prevenim

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 1 an si 1 luna
Apartine de
DWF
Vizualizari
716

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Gripa este o afecțiune respiratorie destul de răspândită, care poate deveni periculoasă. Confundată deseori cu răceala, gripa provoacă în general simptome ceva mai severe, însă nu întotdeauna este gravă. Află ce metode de tratament sunt deseori recomandate de către medic și cum poți preveni infecția.

Ce este gripa?


Gripa este o boală infecțioasă respiratorie acută, care se poate răspândi foarte ușor de la o persoană la alta. Aceasta este provocată de virusul gripal, care are mai multe tulpini ce pot determina apariția unor simptome mai mult sau mai puțin severe. Copiii, bătrânii, dar și persoanele care suferă de anumite boli cronice sau care au sistemul imunitar scăzut prezintă un risc mai ridicat de a contracta acest virus și de a avea de-a face cu complicații.

Gripa este o afecțiune foarte contagioasă, care se transmite rapid pe cale aeriană, atunci când o persoană bolnavă strănută sau tușește și altă persoană se află în apropiere sau atinge obiectele contaminate astfel. De multe ori, virusul poate deveni contagios înainte de a apărea primele simptome și, în cazul copiilor sau al persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, poate rămâne contagios o perioadă mai îndelungată.

Simptomele gripei și cum o diferențiezi de răceală


Principalele simptome ale gripei includ febra, frisoanele, durerile musculare, dar și congestia nazală, secrețiile nazale, tusea, durerile în gât, stările pronunțate de oboseală și, ocazional, diaree sau vărsături. Aceste manifestări pot fi similare cu cele ale răcelii, însă există câteva diferențe principale. Febra, durerile musculare, tusea și oboseala sunt specifice gripei, ele nefiind prezente la răceală.

În schimb, un simptom întâlnit mult mai des la răceală decât la gripă sunt durerile de cap. Deși disconfortul nazal (nas înfundat, secreții abundente, strănuturi) este întâlnit și la gripă, manifestările sunt mult mai comune răcelii. Nu în ultimul rând, un semn important prin care îți poți da seama cu care dintre cele două infecții ai de-a face este felul în care debutează simptomele. Dacă ai gripă, este vorba despre o apariție bruscă a manifestărilor, în timp ce ele vor apărea gradual la răceală.

Ce tratament poți aborda în cazul gripei?


Este foarte important să nu urmezi niciun tratament pentru gripă fără să discuți înainte cu un medic. Doar acesta îți poate recomanda remediile potrivite. Deoarece este vorba despre o infecție cu un virus, acesta ar putea sugera medicamentele antivirale, dar și tratamente simptomatice, care să ajute la ameliorarea manifestărilor precum febra, tusea sau congestia nazală. În plus, pacienții ar trebui să consume multe lichide și să nu neglijeze odihna.

Prevenția este cea mai importantă!


Gripa poate cauza apariția unor simptome severe și, în cazul persoanelor vulnerabile, poate fi extrem de periculoasă. De aceea, prevenția este întotdeauna mai bună decât tratarea. Vaccinul antigripal este una dintre cele mai bune modalități de protecție. Discută cu medicul tău despre cum te poți vaccina și când este momentul potrivit să faci acest lucru.

De asemenea, pentru a evita infecția, ar trebui să te speli pe mâini sau să folosești dezinfectant de fiecare dată după ce ai atins obiecte ce ar putea fi contaminate. Se recomandă și evitarea contactului cu persoane bolnave. Pentru a susține buna funcționare a sistemului imunitar și a-l ajuta să se lupte cu virusurile, urmează o dietă sănătoasă și un stil de viață echilibrat.

Gripa este extrem de contagioasă, de aceea prevenția este pe primul loc. Însă, dacă nu reușești să eviți infecția, este important să te odihnești corespunzător, pentru a-i permite corpului să se refacă, și să respecți cu strictețe sfaturile medicale avizate ale unui specialist. Nu lua niciodată medicamente fără recomandarea acestuia și mergi la control dacă simptomele se agravează.

Sursa foto: shutterstock_1214604580.jpg

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro