Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro

Ce trebuie să știi dacă vrei să devii freelancer

Ce trebuie să știi dacă vrei să devii freelancer

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
488

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Îți dorești să lucrezi pe cont propriu, să devii propriul tău șef, să ai posibilitatea de a lucra de oriunde și cu oricine, fără rutina tipică a unui program de 8 ore/zi? Felicitări! Freelancingul este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face dacă vrei să-ți dezvolți anumite abilități și să ai o idee mai bună despre ceea ce înseamnă independență financiară. Însă, chiar dacă viața unui freelancer pare a fi de vis pentru mulți angajați obișnuiți, înainte de a face acest pas este important să știi că totul vine la pachet cu diverse oportunități, dar și nenumărate provocări. Iată ce trebuie să iei în considerare, dacă te gândești să devii liber profesionist.

Îți trebuie un plan

Lasă deoparte gândurile mărețe și pune pe hârtie un plan care să te ajute să creezi o afacere independentă. Atunci când ești la început de drum, va dura ceva timp până când reușești să-ți găsești calea în lumea freelancingului. Așadar, stabilește-ți obiective realiste și încearcă să ții cont de câteva aspecte importante precum tariful practicat în următoarele 3-6 luni, programul de muncă, domeniul în care vrei să lucrezi, efortul pe care intenționezi să-l depui sau resursele de care dispui pentru a te întreține o perioadă. Dacă nu te organizezi cu atenție, s-ar putea să-ți pierzi motivația și să fii cuprins de propriile îndoieli, chiar înainte de a te bucura de freelancing.

Flexibilitate înseamnă program prelungit

Teoretic, îți poți organiza timpul de lucru așa cum îți dorești, dar, în realitate, vei fi doar unul dintre toți ceilalți freelanceri care ajung să lucreze mai mult decât un angajat full-time. A fi pe cont propriu e dificil, mai ales, pentru că toate responsabilitățile și termenele limită îți revin. Prin urmare, va fi dificil să ai control absolut asupra programului tău, cel puțin până ajungi la un anumit nivel.

Ai nevoie de o formă de înregistrare juridică

Deocamdată, în Codul Fiscal, nu există reglementări pentru încadrarea veniturilor din freelancing într-o categorie specială. Totuși, este important să ții cont de taxe și impozite. În acest sens, poți opta pentru înființarea unui SRL sau PFA, luând în calcul serviciile pe care le prestezi și veniturile pe care încerci să le obții. Poți studia legea 82/1991 (legea contabilității), ori te poți consulta cu un contabil care cunoaște bine legislația și te poate ajuta să iei cea mai bună decizie pentru situația ta.

Venitul tău nu este garantat

Tu ești afacerea ta, așa că nu vei avea un salariu stabilit, pe care să-l primești în fiecare lună. O pauză de weekend sau câteva zile de concediu îți vor afecta câștigurile, ceea ce înseamnă că trebuie să te organizezi foarte bine, din punct de vedere financiar și să-ți alegi, cu atenție, proiectele.

Activitatea de freelancer este una singuratică

Este esențial să conștientizezi faptul că vei petrece mare parte din timp singur. Dacă ești obișnuit să lucrezi la birou, unde sunt oameni care te ajută sau îți dau sfaturi, ai toate șansele ca freelancingul să ți se pară dificil. Depinde de jobul pe care îl vei alege, dar, dacă proiectele tale sunt legate de un calculator, pot trece ore întregi până când intri în contact cu o altă persoană.

Comunicarea reprezintă factorul cheie

Tu ești responsabil pentru tot, iar asta înseamnă că nu ai cui să-i delegi anumite sarcini. Fie că îți place sau nu, trebuie să te ocupi de atragerea și menținerea clienților. Și, ținând cont de faptul că oamenii apreciază comunicarea cât mai fluidă cu toți cei care lucrează, încearcă să colaborezi cât mai bine cu partenerii tăi. Fii concis și clar, răspunde-le rapid la întrebări ori solicitări și încearcă să te familiarizezi cu modul lor de lucru, pentru ca relația voastră să se deruleze fără probleme.

Beneficii ca urmărirea propriei pasiuni, stabilirea unui program de lucru sau independența financiară sunt, cu siguranță, atractive, dar, pe lângă toate acestea, viața de freelancer presupune mult efort, strategie și planificare pentru atingerea obiectivelor. Astfel spus, nu este ușor, însă, merită pentru că satisfacția pe care o ai atunci când reușești pe cont propriu nu se compară cu altceva.

Sursa foto: p0.piqsels.com/preview/812/981/170/coffee-cup-of-coffee-cup-desk.jpg

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii