Timisoara

Ce trebuie sa știi despre piața auto din Romania?

Ce trebuie sa știi despre piața auto din Romania?

Detalii

Social links
Categorie
Stiri auto - moto
Modificat
acum 2 ani si 10 luni
Vizualizari
379

Voteaza & Distribuie

Descriere

Piața auto din Romania a avut o multime de suisuri si coborasuri. Astazi, cu peste 6 milioane de automobile in intreaga tara si cu o industrie de piese auto foarte bine pusa la punct, piata auto genereaza venituri impresionante.

Istoria auto a romanilor a inceput in anul 1909, atunci cand pe teritoriul de astazi al Romaniei, insa in Austro-Ungaria de atunci, la Arad, a fost produsa prima masina, denumita Marta. Era o masina cu performante similare celor din Germania, ce reusea sa ofere o putere de 30 de CP.

Automobilele romanesti moderne au aparut pentru pria data la uzinele Malaxa, in Resita. Acestea avea 30 de cai putere, ajungeau la 120 de km pe ora si consumau 11 litri la 100 de km.

Astazi, productia auto autohtona nu mai este chiar autohtona, atat Dacia, cat si Ford avand investitii din strainatate. Ceea ce este clar insa, este ca piata de desfacere este una uriasa. In anul 2011, industria auto de pe piata locala a avut o cifra de afaceri de 11.1 miliarde de euro si de atunci a fost in continua crestere.

O buna parte din industria auto a fost reprezentata de proucatorii de piese auto prezenti pe piata autohtona. In numar de 600, acestia ofera locuri de munca pentru 200 000 de oameni si au afaceri cumulate ce depasesc 10 miliarde de euro.

Care sunt cele mai populare masini in Romania?

Evolutia este foarte interesanta, de-a lungul timpului. Daca in anul 1999, Dacia ocupa primul loc in preferinte, cu peste 72.4 % din toate masinile, astazi cota de piata a Dacia este de doar 30%, urmata de Skoda, VW si Renault, cu 7 si 8%. Se pare insa ca Dacia este in crestere, atat la nivel national, cat si la nivel mondial, exporturile producatorului roman fiind principala sursa de venit a bugetului tarii.

Cum evolueaza piata auto?

Evolutia este una buna, parcul auto fiind in continua reinnoire. Responsabile sunt si programele precum Rabla, care au dus la casarea a peste 15 000 de automobile in fiecare an. Data fiind o crestere inceata, dar sigura a economiei, cel mai probabil, parcul auto in viitor va fi din ce in ce mai nou.