Timisoara

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc, medicina-umana.ro si constanteni.ro suport clientului pentru o promovare de calitatea in mediul online.
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/

Cele mai grave afecțiuni determinate de o dietă dezechilibrată

Cele mai grave afecțiuni determinate de o dietă dezechilibrată

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
1147

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

O dietă necorespunzătoare poate provoca afecțiuni grave, uneori ireversibile, mai ales când vine vorba de alimentația sugarilor și copiilor. Mâncarea trebuie să asigure organismului nutrienții de care acesta are nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile. Dar ce înseamnă o alimentație dezechilibrată și care sunt consecințele ei?

Caracteristici ale unei diete dezechilibrate


Mulți dintre noi nu realizăm faptul că alimentația noastră este nesănătoasă sau dezechilibrată. Iată care sunt caracteristicile unei diete greșite:

  • Nu ai 3 mese principale și 2 gustări. Obișnuiești să sari peste micul-dejun sau alte mese, fie din dorința de a slăbi, fie din cauza task-urilor care îți ocupă tot timpul.
  • Nu mănânci toată ziua, iar seara înfuleci tot ce găsești în frigider.
  • Obișnuiești să mănânci rapid, chiar dacă nu te grăbești nicăieri.
  • Deseori mănânci alimente care se fac rapid – produse instant, cartofi prăjiți, mezeluri – sau cumperi produse fast-food.
  • Îți condimentezi mâncarea cu multă sare.
  • Ai tendința de a mânca tot timpul.
  • Mănânci frecvent pe timpul nopții.
  • Obișnuiești să bei suc din comerț și nu bei des apă.
  • Ai tendința să „ronțăi” ceva tot timpul – snacks-uri, covrigei, dulciuri.
  • Mănânci mai tot timpul același tip de alimente (de exemplu, cartofi, paste, carne) – nu mănânci variat.
  • Restricționezi anumite alimente, cum ar fi cele bogate în grăsimi.
  • Consumi multe alimente prăjite.
  • Îți place să adaugi sosuri din comerț peste orice.
  • Nu mănânci des fructe și legume și optezi pentru dulciuri drept gustări.
  • În ceea ce privește sugarii și copiii, ei nu iau în greutate dacă alimentația este deficitară.


Afecțiuni determinate de o dietă dezechilibrată


Pe termen lung, o dietă dezechilibrată poate duce la afecțiuni periculoase, deoarece organismul este privat de nutrienții esențiali sau este bombardat cu calorii în exces.

Obezitatea

Deși obezitatea poate avea și caracter genetic, deseori aceasta este efectul unei alimentații necorespunzătoare, hipercalorice. Obezitatea este reprezentată de o greutate în exces și de un IMC (raportul kg/înălțime la pătrat) peste valoarea de 30.

Obezitatea este o boală cronică și necesită schimbarea radicală a stilului de viață. Chiar dacă pacientul reușește să ajungă la o greutate normală, acesta trebuie să acorde atenție alimentației pe întreaga durată a vieții. În caz contrar, se poate îngrășa din nou.

Obezitatea nu are efecte nedorite doar asupra aspectului fizic, ci și asupra calității vieții. Pacientul obez nu poate efectua cu ușurință activitățile pe care le poate face o persoană cu greutate normală. Mai mult decât atât, obezitatea favorizează dezvoltarea bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat de tip 2, aterosclerozei, cancerului, depresiei.

Cardiopatia ischemică

Cardiopatia ischemică este principala cauză de deces la nivel mondial. Aceasta reprezintă ateroscleroza formată la nivelul arterelor coronare care irigă inima – depunerea unor plăci de grăsimi pe pereții vaselor de sânge. Circulația sangvină este afectată și poate surveni infarctul de miocard.

Dieta bogată în grăsimi saturate (de origine animală – slănină, carne, lactate grase), zahăr și prăjeli este principala cauză a acestei afecțiuni. Afecțiunea este lentă și silențioasă până ce atinge un grad sever. Coronarografia este o metodă eficientă de diagnostic a cardiopatiei ischemice.

Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială poate fi dezvoltată ca urmare a unei diete prea bogate în sodiu. Sodiul se găsește aproape în toate alimentele, însă sarea este sursa noastră principală de sodiu. Hipertensiunea arterială crește riscul de accident vascular, infarct miocardic, afecțiuni renale, insuficiență cardiacă.

Malnutriția

Malnutriția se dezvoltă ca urmare a unei alimentații deficitare în nutrienți, fapt ce afectează creșterea și dezvoltarea organismului. Malnutriția este o boală foarte gravă atunci când apare în rândul copiilor, gravidelor și sugarilor. În țările slab dezvoltate malnutriția duce la deces prin complicațiile generate, cum ar fi scăderea rezistenței la infecții. În rândul copiilor și sugarilor, malnutriția poate produce retard mental și alte afecțiuni neurologice ireversibile.

Rahitismul, osteoporoza și osteomalacia

Rahitismul, osteoporoza și osteomalacia sunt afecțiuni ale sistemului osos. Rahitismul apare la vârste mici, în cazul copiilor malnutriți, din cauza deficienței de vitamina D și calciu. Rahitismul este caracterizat de o dezvoltare incompletă a oaselor și de deformarea acestora. Osteoporoza și osteomalacia apar în general la adulți și sunt caracterizate printr-un sistem osos slab și un risc ridicat de fracturi.

Ce presupune o dietă echilibrată?


Dieta echilibrată are, de asemenea, anumite caracteristici:

  • Este variată – include zilnic porții din toate grupele alimentare (cereale, fructe, legume, carne/pește/ouă, uleiuri crude/oleaginoase, lactate).
  • Asigură necesarul zilnic de proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale.
  • Include 3 mese principale și, eventual, 2 gustări.
  • Nu presupune excese alimentare.
  • Este bogată în fructe și legume, dar săracă în dulciuri și sucuri.
  • Este săracă în prăjeli, produse intens procesate industrial, produse de patiserie, produse fast-food.
  • Presupune o hidratare corectă (1,5 - 2 litri de apă pe zi).
  • Alimentația copilului este suplimentată cu vitamina D, conform recomandărilor medicului.

În concluzie, este important să acordăm atenție modului în care ne alimentăm, pentru a preveni apariția unor afecțiuni grave.

Sursa foto: pexels.com/photo/hamburger-and-fries-photo-2983101/

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro