Timisoara

Cele mai bune carti la cele mai bune preturi sunt doar la Bookfest Timisoara

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 4 ani si 1 luna
Vizualizari
522

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Cele mai bune cărți la cele mai bune prețuri sunt doar la Bookfest Timișoara

Joi, 26 martie, ora 12.00 începe o nouă ediție aSalonului de Carte Bookfest Timișoara, acesta fiind al patrulea an la rând când prestigiosul eveniment cultural ajunge și pe malurile Begăi. Organizată de Asociația Editorilor din România, această adevărată sărbătoare a cărții – singura de acest tip din Timișoara - se va întinde pe durata a patru zile pline, manifestările fiind găzduite de Centrul Regional de Afaceri Timișoara (CRAFT) din Bd-ul Eroilor de la Tisa, nr. 22 (vizavi de Sala Olimpia).

Cărți la jumătate de preț

După o deschidere oficială la care, pe lângă directorul Bookfest Mihai Mitrică, au confirmat participarea prieteni ai salonului ca Florica CHIRIȚĂ, director general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, și Răzvan HRENOSCHI, reprezentând Consiliul Județean, cititorii vor putea lua „în primire” cele aproximativ 20.000 de volume pe care le anunță editurile expozante. Vizitatorii Bookfest se vor bucura nu doar de o ofertă livrescă bogată, acoperind domenii variate, de la beletristică la diferite arii specializate de cunoaștere, dar și de prețuri reduse semnificativ, cu circa 50-60%.

Duet de prim rang: Gabriel Liiceanu și Dan C. Mihăilescu

Între evenimentele care vor da strălucire salonului, unul dintre cele mai așteptate este întâlnirea pe care, sâmbătă, 28 martie, începând cu ora 14.30, scriitoriiGabriel LIICEANU și Dan C. MIHĂILESCUși-o dau cu publicul timișorean. Cei doi autori Humanitas vor vorbi, în oglindă, despre cele mai noi volume ale lor: o nouă ediție din Declarație de iubire, cartea memorialisticăîn care LIICEANU face portretele câtorva dintre personalitățile „astrale” pe care a avut șansa să le întâlnească de-a lungul vieții (printre ele, Constantin NOICA, Nicolae STEINHARDT, Monica LOVINESCU și Virgil IERUNCA, Horia BERNEA, Petru CREȚIA); șiCastelul, biblioteca, pușcăria, eseu în care Dan C. MIHĂILESCU evocă unele dintre femeile excepționale ce au punctat istoria României (Regina Maria, Cella DELAVRANCEA, Jeni ACTERIAN, Alice VOINESCU, Pia PILLAT, Annie BENTOIU, Anița NANDRIȘetc.).

De la G. Călinescu la Ioan Holender

O altă personalitate ilustră pe care o vor onora manifestările Bookfest este timișoreanulIoan HOLENDER, „cel mai longeviv director al Operei din Viena”, editura locală Brumar urmând ca, sâmbătă, 28 martie, ora 16.00, să lanseze, în prezența autorilor, volumul Ioan Holender. De la Viena la Timișoara, de Cornel UNGUREANU și Vasile BOGDAN.

Prin intermediul unei lucrări de aproape 600 de pagini (cartea-documentAsaltul cetății. Dosarul de securitate al lui G. CĂLINESCU, întocmită de Ionel OPRIȘAN pentru editura Saeculum), vizitatorii salonului vor putea regăsi, vineri, 27 martie, ora 17.00, și figura impozantă a marelui critic literar. Volumul, la lansarea căruia autorul îi are invitați pe profesorii universitari Cornel UNGUREANU și Alexandru RUJA, tratează felul în care a arătat viața bătrânului cărturar în întunecații ani '50, perioada de început a comunismului românesc.

Viziuni fotografice”

Centrat în mod programatic în jurul cărții, Salonul Bookfest 2015 nu neglijează alte forme de expresie artistică, câteva dintre evenimentele cu panaș pregătite pentru timișoreni privind artele vizuale.

Astfel, joi, 26 martie, ora 19.00, va fi vernisatăexpoziția de grup „Viziuni fotografice”, organizată de Asociația Timișoreană pentru Fotografie. Deschisă de universitarul Camil MIHĂESCU, manifestarea va prilejui și o dezbatere cu tema „Prea multă sau prea puțină fotografie?”, între cei care vor lua cuvântul numărându-seVirgil BABUȘCOV, Dan BURULEANU, Lucian IONICĂ, Valentina SAROȘI, Mihai ZEGREA.

Mari regizori, filme mari

Cât privește filmul, organizatorii salonului au pregătit, în parteneriat cu Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) și Asociația Macondo, o suită de patru proiecții excepționale, la care accesul publicului va fi gratuit. Sunt pelicule premiate la cele mai mari festivaluri de profil, aduse la Timișoara sub egidaCinematograful de artă Bookfest.

Prima proiecție va avea loc joi, 26 martie, începând cu ora 16.00, cinefilii având atunci ocazia să vadă producția din 2012 a marelui regizor italianBernardo BERTOLUCCI, Io e te („Eu și tu”). Tot joi, de la ora 18.00, rulează filmul biografic Hannah Arendt, o co-producție Germania-Israel-Luxemburg-Franța despre una dintre cele mai influente autoare de filozofie din secolul XX.Programul continuă vineri, 27 martie, ora 16.30, cu Beasts of the Southern Wild („Tărâmul visurilor”), dramă americană nominalizată la patru premii Oscar în anul 2013, și, de la ora 18.00, cu Inside Llewin Davis, pelicula din 2013 a multi-laureațilorfrați COEN. Toate proiecțiile vor beneficia de subtitrare în limba română.

Intrarea în cadrul salonului, cât și la evenimentele ce vor avea loc în perioada acestuia, va fi gratuită. Programul de vizitare este între 10:00-20:00, zilnic.

Bookfest Timișoara 2015 este organizat, ca și în anii trecuți, sub egida Federaţiei Editorilor din Româniași este co-finanțat de Consiliul Județean Timișși Consiliul Local Timișoara.

Partenerii acestei ediții sunt: Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Universitatea de Vest din Timișoara

Parteneri media: Radio România Timișoara, Ora de Timiș, TVR Timișoara, Hotnews.ro.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul trecut (București, 28 mai - 1 iunie 2014) au luat parte circa 100.000 de vizitatori, având loc peste 300 de evenimente (lansări, dezbateri, colocvii, concerte, ateliere, evenimente pentru copii, proiecţii cinematografice şi evenimente interactive). Invitat de onoare al ediției 2014 a fost Polonia, fiind prezente nume precum Danuta Wałęsa, Małgorzata Rejmer, Paweł Huelle, Dorota Masłowska, în atenția publicului fiind și cei patru laureaţi polonezi ai premiului Nobel pentru literatură - Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996). În 2015 invitatul de onoare al Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi Republica Cehă.