Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro

Boli si daunatori la rasadurile de legume - Identificare si combatere

Boli si daunatori la rasadurile de legume - Identificare si combatere

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Apartine de
Plum Media
Vizualizari
433

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

De cele mai multe ori, succesul unei culturi de legume depinde de sanatatea rasadurilor. Pentru a ne asigura de acest lucru, trebuie sa respectam cativa pasi esentiali, inca de la prepararea substratului si pana cand acestea capata frunze adevarate si sunt pregatite pentru plantat. In acest articol vei regasi informatiile necesare care te vor ajuta sa obtii rasaduri sanatoase, culturi prospere si recolte bogate.

1. Pasi de respectat in prima etapa
Prima etapa este reprezentata de rasarirea plantutelor. Pentru a obtine un rasad sanatos, sunt cateva lucrari ce trebuie realizate inainte de semanat:

·Dezinfectia pamantului pregatit pentru semanat
Pentru dezinfectia amestecului de pamant, se recomanda zeama bordeleza (50 gr/10 l apa). Dupa aplicarea acestui tratament, trebuie sa se respecte o perioada de pauza (12-14 zile) pana la semanat. In tot acest timp, este esential ca pamantul dezinfectat sa fie acoperit cu o folie.

·Dezinfectia tocurilor si a ramelor rasadnitelor
Ca si in cazul dezinfectarii pamantului, dezinfectia rasadnitelor se realizeaza tot cu zeama bordeleza, insa in concentratie 200gr/10 l apa. Se recomanda ca solutia sa fie aplicata prin pulverizare.

·Dezinfectia semintelor (Acest pas trebuie realizat doar atunci cand semintele folosite nu sunt certificate)
Cropmarket recomanda folosirea exclusiva a semintelor certificate! Daca semintele sunt achizitionate din magazinul online Cropmarket si folosite pentru obtinerea rasadurilor, acestea nu trebuie sa treaca prin etapa de dezinfectare. In cazul in care nu se opteaza pentru achizitionarea semintelor certificate, dezinfectarea se realizeaza prin doua metode: chimice sau termice.

Dezinfectarea chimica Este metoda cea mai folosita si consta in prafuirea semintelor cu produse specifice, fitosanitare. Dezinfectarea termica poate fi de doua feluri: uscata sau umeda Dezinfectarea termica uscata consta intr-un proces prin care semintele sunt supuse temperaturilor de 80 grade Celsius, timp de 24 ore. Dezinfectarea termica umeda presupune adaugarea semintelor in apa care atinge temperaturi de 53 de grade Celius, timp de o ora. Ulterior, semintele se racesc in apa, se scot si se usuca prin intermediul curentului cu aer cald sau pe tifon, la temperaturi de aproximativ 32 grade C.

2. Pasi de respectat dupa rasarirea plantelor
In aceasta etapa, cei mai importanti pasi pe care trebuie sa ii urmati sunt reprezentati de aplicarea tratamentelor radiculare si foliare pentru prevenirea bolilor si daunatorilor.

Cele mai frecvente boli care apar dupa rasarirea plantelor sunt:
·Fuzarioza;
·Mana;
·Putregaiul plantelor;
·Fainarea.

Dintre acestea, cea mai frecventa si de temut este putregaiul plantutelor. Isi face aparitia la specii legumicole precum: tomate, ardei, vinete, castraveti. Infectia apare in sol, iar in scurt timp ciuperca se inmulteste. Factorii care favorizeaza aparitia acestei boli sunt reprezentati de udatul excesiv sau temperaturile prea scazute.

Cei mai comuni daunatori care apar la tinerele plantute
·Afidele sau altfel spus, paduchii de frunze;
·Musculita alba
·Molia tomatelor;
·Melcii;
·Coropisnita.

Dintre toti daunatorii enumerati, coropisnita este cea mai des intalnita si cea mai periculoasa. Solutia eficienta pentru combatere sunt produsele specifice aplicate pe sol.

Sfat important! Este esential ca inainte cu aproximativ 3 zile de la plantare, sa aplicati prin pulverizare o solutie care favorizeaza dezvoltarea rapida a radacinilor.

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro