Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul 16 Decembrie 1989

Euroinstal Timisoara - Bulevardul 16 Decembrie 1989
https://euro-instal.ro

Calacea

Dobrești

Detalii

Adresa
Călacea
Categorie
Localitati din judetul Timis
Modificat
acum 2 ani si 7 luni
Vizualizari
1616

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Călacea este o localitate în județul Timiș, Banat, România. Aparține de comune Orțișoara și are o populație de 674 locuitori (2004).

Este totodată una dintre cele mai cunoscute stațiuni balneoclimaterice din vestul țării. Pe teritoriul satului se găsesc resurse de petrol și gaze naturale exploatate și în ziua de azi. Are stație de cale ferată proprie (Băile Călacea) la linia Timișoara - Arad. Se situează la circa 25 km de Timișoara și 30 km de Arad.

Istorie
Cele mai vechi mărturii care s-au descoperit pe terioriul Călacei sunt fragmente de obiecte de factură dacică care datează din secolele I î.Hr - I d.Hr. Rămășițe mai mult sau mai puțin bogate s-au descoperit și cu referire la perioadele intermediare începutului de mileniu și evului mediu târziu. Prima atestare documentară datează din 1311, când localitatea este amintită într-un document cu numele de Kalandava. Ulterior au avut loc mai multe menționări în documente cu privire la nobilii și proprietarii locali (în 1341, cu numele de Kalacha, în 1349, 1414, etc.). Din perioada otomană lipsesc documentele despre Calacea.

După ocuparea Banatului de către habsburgi, începe reorganizarea Banatului și are loc prima conscripție generală, în 1718, elaborată sub comanda contelui Mercy. În această conscripție nu apare menționată Calacea. În schimb, pe harta elaborată la 1723, apare comuna locuită Kalacs, în districtul Timișoarei. Lângă aceasta se afla pusta Kallacs. Apare și pe harta lui Griselini din 1776, cu numele de Callazo, iar în dicționarul lui Korabinsky cu numele de Callatzo, cu specificarea că populația era formată din români.

Așezările românești din noul Banat imperial austriac, printre care și Calacea, au fost greu încercate în perioada 1765 - 1767. Împărăteasa Maria Theresia, în efortul de colonizare a Banatului, a emis la data de 24 iulie 1765, un ordin pentru dislocarea satelor autohtone românești și mutarea lor în regiuni cu populație compactă de români. În urma acestui ordin au fost dislocați românii din Aradul Nou, Felnac și Sânpetru. Guvernatorul Banatului, Perlas Rialph, a înaintat împărătesei un memoriu care propunea spre relocare mai multe sate românești: Murani, Jadani, Calacea, Seceani, Săcălaz, etc. Băștinașii din mai multe sate s-au opus vehement și au reușit să scape dizlocării. Săcălazul spre exemplu, a fost mutat din vatra sa, în timp ce Călacea a reușit să se mențină.

Domeniul Călacea s-a aflat pentru o perioadă de timp în proprietatea bancherului vienez George Sina, cel mai mare proprietar din Banat. Acesta s întreținut relații bune cu românii din Calacea, dar și cu alți români de seamă din imperiu, cum ar fi Andrei Șaguna. El s-a dedat mai multor acte de binefacere în favoarea românilor din Calacea, printre care a sprijinit și biblioteca românească.

Anunt Diamant Euroinstal - Giroc

Euroinstal Giroc - boilere, centrale termice, sisteme de incalzire
https://euro-instal.ro