Timisoara

Dintii bolnavi, un pericol pentru organism

Dintii bolnavi, un pericol pentru organism

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 8 ani si 6 luni
Apartine de
Cabinet stomatologic Dr. Lucica Miclau
Vizualizari
1787

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Dintii bolnavi, un pericol pentru organism

Un om cu probleme dentare nu poate fi considerat un om sanatos. Cele mai recente studii despre relatia directa care exista intre bolile grave precum ulcerul sau cancerul si infectiile din cavitatea bucala le voi detalia in cateva randuri. Problemele dentare pot provoca inclusiv nastere prematura si alte complicatii severe in timpul sarcinii. In aceste conditii, Casa de Sanatate si Ministerul Sanatatii ar trebui sa acorde o mult mai mare atentie acestui domeniu, mai ales in cazul persoanelor defavorizate, in loc sa taie si putinii bani alocati tratamentelor stomatologice.
Statisticile arata o situatie absolut dramatica in privinta igienei dentare a romanilor. Suntem pe ultimul loc in Europa la consumul de pasta de dinti, de periute de dinti, in privinta numarului vizitelor la medicul dentist. Uneori nu numai prin comparatie cifrele sunt cutremuratoare, de exemplu atunci cand aflam ca exista romani carora un tub de pasta de dinti le ajunge vreme de 6 ani. Romania are nevoi imense in ceea ce priveste diagnosticarea si tratamentul afectiunilor cavitatii bucale. In general, romanii invoca motive pentru care nu merg la stomatolog cu anii, uneori niciodata; printre acestea aflandu-se si frica,iar in multe dintre cazuri este nefondata.
Din pacate, un om cu probleme dentare nu poate fi in rest un om sanatos. In afara disfunctiilor locale, infectii, lipsa dintilor, carii etc, in afara tulburarilor masticatiei, ale fonatiei, deci de vorbire, estetice, studii facute la universitati de prestigiu arata ca afectiunile bucale au un mare rasunet asupra intregului organism.

De exemplu, este stiut ca in mecanismul de producere a ulcerului are implicatii o bacterie numita Helicobacterium Pylori. Putina lume stie ca tratand printr-o schema antibiotica aceasta bacterie, rezolvi doar 47% din problema. Daca insa tratamentul antibiotic este asociat cu o asanare a cavitatii bucale, procentul creste la 87%, lucru dovedit statistic!!! Deci nu te poti vindeca de ulcer, daca nu tratezi si problemele dentare! Stau si ma intreb nu doar cati pacienti, ci si cati gastroenterologi cunosc acest aspect.

O alta implicatie este in privinta bolilor cardiovasculare. Se banuia, se demonstrase oarecum, dar studiile cele mai recente, finalizate in 2012, demonstreaza ca ateroscleroza este agravata de problemele din cavitatea bucala, care intretin un focar cronic de inflamatie in organism.

Un alt exemplu se refera la nefropatii, adica afectiuni renale, care sunt influentate negativ, chiar foarte rau, de infectiile si bacteriile din zona bucala. S-a demonstrat ca infectiile din cavitatea bucala si parodontopatia la gravida dubleaza riscul de nastere prematura, de crestere prea mica in greutate a fatului, de eclampsie si preeclampsie.

Infectiile din cavitatea bucala potenteaza efectele negative ale cancerului prin microorganismele care migreaza de la nivelul cavitatii bucale. Exista studii facute recent privind HPV, virusul Epstein Barr si citomegalovirusul care sunt implicate in aparitia cancerului oral. HPV este desigur si cauza cancerului de col uterin.

Avem impresia ca tratam lucruri diferite, insa la nivelul organismului totul se leaga.

Filtre

Tip: Afectiuni

Anunt Diamant Salsa Rebels

Salsa Rebels Timisoara ofer cursuri de salsa, bachata, kizomba si cha cha.
https://salsarebels.ro