Timisoara

Colica renala

Colica renala

Detalii

Categorie
Boli - afectiuni
Modificat
acum 3 ani si 9 luni
Apartine de
Clinica Urologica Tim
Vizualizari
1064

Voteaza & Distribuie

Descriere

Colica renala (nefretica)

Colina renala reprezinta cea mai tipica durere de origine renala si este datorata punerii in tensiune a bazinetului de catre urina adunata asupra unui obstacol recent aparut sau completat. Precedata uneori de prodroame, plenitudine lombara, dureri testiculare, polakiurie, mictiuni imperioase, aparitia colicii este favorizata de trepidatii, consum mare de lichide sau deshidratare, efort fizic, caldura etc. De obicei prodroamele lipsesc si de la inceput se asociaza doua simptome majore: durerea si tulburarile de mictiune.

Debutul este cel mai frecvent noctur sub forma unui acces dureros paroxistic, violent – ca o lovitura de pumnal – in una din regiunile lombare. Durerea se extinde rapid pe traiectul ureterului si in teritoriul genito-crural al plexului lombar, interesand flancul, fosa iliaca, regiunea inghinala, micul bazin, organele genitale externe si fata interna a coapselor. Testicolul este adesea retractat spre inelul inghinal prin contractia cremasterului si poate prezenta o sensibilitate deosebit de exprimata. Uneori durerea poate difuza de-a lungul nervului sciatic pana in spatiul popliteu.

Colica renala coexista cu tulburari urinare, indeosebi vezicale care atrag atentia asupra aparatului urinar: polakiurie, mictiuni dureroase, uneori tenesme vezicale si hematurie. Bolnavul cu colica renala este anxios, agitat si cauta mereu o pozitie antalgica pe care nu o gaseste.

In forma sa tipica, colica renala se insoteste si de fenomene reflexe cardio-circulatorii (bradicardie, paloare, raceala extremitatilor, transpiratii) sau digestive (greturi, varsaturi, sughit, meteorism), care necunoscute ar putea preta la confuzii cu apendicita acuta, hernia inghinala, colecistita acuta, colica biliara, pancreatita acuta sau chiar infarctul miocardic. In colica renala lipseste insa contractura abdominala, febra, iar orificiile herniare sunt libere.

Durata colicii este de obicei variabila – in general ea evolueaza in cateva ore, mai rar zile si este urmata la un interval variabil de alte pusee dureroase. Caracteristic pentru colica nefretica este evolutia sa cu recrudescente paroxistice de durata variabila. Cand crizele dureroase se succed la intervale scurte vorbim de colica renala subintranda. Sfarsitul colicii nefretice este adesea marcat printr-o criza poliurica cu hematurie microscopica sau macroscopica. La antispasmodice, colica nefretica cedeaza in general rapid, terminandu-se uneori cu expulzarea de calcul. Antialgicele nu au decat o actiune tranzitorie.

Articol furnizat de: doctor urolog Tigaran Dan

Filtre

Tip: Afectiuni