Timisoara

Companiile Maxim Gorki și dollar daddy’s la Festivalul Eurothalia 2016

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 2 ani si 3 luni
Vizualizari
355

Voteaza & Distribuie

Descriere

Companiile Maxim Gorki și dollar daddy’s la Festivalul Eurothalia 2016

Ultimele două zile ale Festivalului European de Teatru Eurothalia 2016, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) prezintă spectacolele
HOME (August Strindberg: The Pelican), regia: Tamás Ördög, producția: dollar daddy’s (Ungaria)
joi, 13 octombrie 2016, la ora 20,30 și vineri 14 octombrie 2016, la ora 18
în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara
și
The Situation”de Yael Ronen & Ensemble, regia: Yael Ronen, producția: Teatrul Maxim Gorki (Germania)
vineri, 14 octombrie 2016, la ora 20,30
în sala Teatrului German.
Teatrul Maxim Gorki a fost fondat în 1952, fiind axat pe producții contemporane, având un rol asumat critic și dizident. În prezent, teatrul este conștient de societatea în tranziție și de permanenta criză economică și politică, având o deschidere spre întregul oraș, incluzându-i pe toți, fără nicio discriminare, inclusiv pe imigranți și pe cei aflați în căutare de azil.
Yael Ronen este una dintre cele mai importante autoare și regizoare din generația actuală, spectacolele ei, inclusiv „The Situation”, fiind invitate adeseori la Festivalul Theatertreffen Berlin. Piesa „The Situation” a câștigat Premiul Theater Heute pentru cea mai bună piesă a anului în 2016.
Regizoare rezidentă la Teatrul Maxim Gorki, Yael Ronen își plasează cea mai recentă piesă la un curs de limba germană în cartierul Neukölln. Ceea ce îi unește pe toți studenții este faptul că s-au mutat la Berlin în ultimii ani. Ei vin din Siria, unde războiul e în plină desfășurare din 2011. Din Israel și Palestina, unde climatul social și politic devine din ce în ce mai violent pe zi ce trece. Dat fiind acest fapt, nimeni nu este surprins că în clasa profesorului de germană Stefan, gramatica este cea mai mică poblemă. Yael Ronen împreună cu actorii și actrițele din Siria, Palestina și Israel abordează reîntâlnirile paradoxale cu “vecinii”, confruntând totodată fantomele din trecutul lor.
dollar daddy’s este o tânără companie din Budapesta. Spectacolul „HOME (August Strindberg: The Pelican)” esteo continuare a piesei LOVE (Henrik Ibsen: Little Eyolf), jucată în aprilie 2013 la Trafó Studio, tinerii performeri continuă să își concentreze atenția asupra familiei și asupra relațiilor și legăturilor de familie. De data aceasta, folosind piesa lui Strindberg, „Pelicanul”, ca și sursă de inspirație, artiștii se concentrează pe conținutul, adâncimea și validitatea textului original, dând naștere unui spectacol cu adevărat actual, cu un limbaj viu, viguros.