Timisoara

Concert Simfonic

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 6 luni si 8 ore
Vizualizari
162

Voteaza & Distribuie

Descriere

Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul
Dirijor: Gheorghe Costin
Solist: Răzvan Suma
Program:
Antonin Dvořák
Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor op.104 Simfonia nr.9 în mi minor op.95 — „Din lumea nouă”.

Figura centrală a concertului de joi, 31 mai, este compozitorul Antonin Dvořák. Vom asculta Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor op.104 şi Simfonia nr.9 în mi minor op.95 — „Din lumea nouă”.
Să urmărim o scurtă geneză a acestui minunat concert pentru violoncel. Câţiva prieteni ai lui Dvořak l-au rugat să scrie un concert pentru violoncel, dar întotdeauna a refuzat pretextând, în mod surpinzător, că violoncelul este un instrument de orchestră şi nu unul solistic. Decizia de a compune un asemenea concert a luat-o când a văzut un concert pentru violoncel scris de un prieten, Victor Herbert, profesor la Conservatorul Naţional din New York, unde Dvořák era director. Astfel s-a născut o capodoperă. Partea solistică este foarte bine adaptată timbrului violoncelului, cu toate că stilul este unul simfonic, în care orchestra nu are numai rol de acompaniator. De altfel, compozitorul a interzis adăugarea de cadenţe solistice tocmai pentru a nu altera atât structura creaţiei cât şi unitatea ei. În schimb, a introdus spre final un solo de vioară, alături de discursul violoncelului. Premiera a fost în 1896, la Londra, sub bagheta compozitorului, interpretul fiind Leo Stern. Vineri seara, această capodoperă a genului concertant va fi interpretată de violoncelistul Răzvan Suma.
Pe drept cuvânt, această nestemată a muzicii romantice, care este simfonia Din lumea nouă rezumă şi esenţializeză faptul că Dvořák a fost un mare mediator de tradiţii între o epocă ce apune şi alta care apare, vădind în acelaşi timp o mare autonomie stilistică. Simfonia a IX-a încununează toate simfoniile sale anterioare şi se afirmă ca o mare sinteză între substanţa tematică proprie, concepută în gen popular şi exigenţele ample ale formelor cu dezvoltările lor. Simfonia a fost orchestrată magistral de către Dvořák, structura şi elementele tematice fiind astfel puse în evidenţă în mod strălucit. La 4 ianuarie, 1896, ea a cunoscut un succes extraordinar la Praga, fiind prezentată în concertul inaugural al Filarmonicii Cehe. Ea a dat naştere unor controverse, în special în presa americană, cu privire la specificul american al simfoniei. Chiar Dvořák a amplificat, prin afirmaţiile sale contradictorii, aceste controverse. La început spunea că unele teme sunt în spiritul muzicii indienilor şi muzicii negrilor, deşi nu le-a folosit în mod direct. Mai apoi, iritat de tevatura creată în presă, a contrazis propriile sale afirmaţii anterioare despre toate influenţele, spunând că muzica este autentic cehă. Totuşi, discuţiile despre caracterul inspiraţiilor sale muzicale au continuat ani buni. Aceasta şi pentru că în cei trei ani cât a stat în America, a compus mai multe lucrări considerate drept americane, cum a fost bunăoară, celebrul cvartet în fa major. Fapt este că această simfonie a avut întotdeauna un succes răsunător.
Concertul simfonic de joi va fi dirijat de maestrul Gheorghe Costin.
Mircea Tătaru