Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Sever Bocu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice
https://euro-instal.ro

Concert Vocal-Simfonic dedicat simpozionului Banatul si Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 4 ani si 2 luni
Vizualizari
2244

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Concertul vocal-simfonic de vineri 20 noiembrie îl prezintă în medalion pe compozitorul rus Alexandr Nicolaevici Scriabin. Iniţiativa îi aparţine maestrului Gheorghe Costin care va dirija concertul. Scriabin s-a născut la Moscova, la 6 ianuarie 1872. A fost un pianist de excepţie, mare virtuoz, coleg şi rival cu Serghei Rahmaninov, alt mare pianist, care era cu un an mai tânăr.

Scriabin a fost în tinereţe un om elegant, zvelt, mare amator de petreceri. Spiritul său neliniştit, arzător, s-a transformat la bătrâneţe, Scriabin devenind un personaj destul de ciudat, cu manifestări şi dereglări psihice. A devenit mistic, cu tot felul de ticuri cum ar fi spălatul foarte des pe mâini sau faptul că nu atingea banii decât cu mănuşi. Era ipohondru şi la un moment dat se identifica chiar cu Creatorul Nostru. A murit de o septicemie provocată de un herpes. În partea mai luminoasă a vieţii sale se poate spune că el a sintetizat muzica şi culorile, o invenţie care se regăseşte mai evident în Simfonia nr. 5 „Prometeu”, cântată pe scena Capitol în aprilie 2010, unde folosea un dispozitiv special care proiecta culori în spatele orchestrei.

Aceasta pentru că el considera că fiecărei vibraţii pe secundă, adică fiecărei note muzicale, îi corespunde o anumită culoare. A avut mai multe perioade de creaţie, era personal şi foarte inovativ influenţând accentuat pe toţi compozitorii din aceea vreme. Cât era în viaţă era foarte apreciat şi curtat, dar după deces a dispărut din interesul lumii muzicale. Vom asculta în debutul concertului de vineri singura sa lucrare concertantă pentru pian şi orchestră, compusă în 1896, la 24 de ani. Nu se ştie de ce acest concert a rămas de singulară formulă, ţinând cont că a iubit cu pasiune pianul, pentru care a scris doar multe piese mici şi sonate. Fiind pe atunci un mare admirator a lui Chopin, a compus concertul sub influenţa muzicii acestuia. Era denumit de muzicienii ruşi — Chopinul Rusiei. În partea întâi întâlnim mari contraste şi momente de tensiune, fără să se apropie de emoţiile din părţile întâi ale concertelor lui Rahmaninov. Partea se încheie într-o atmosferă destul de întunecată. Poeticul Andante, partea a doua, conţine patru variaţiuni scurte străbătute de nostalgie. Finalul este un Allegro moderato în formă de sonată-rondo, partea cea mai intensă şi expresivă. Se încheie cu o Codă mai lungă, o culminaţie plină de emoţie. La Memorialul Scriabin, în 1915, Rahmaninov a interpretat concertul în memoria prietenului său. Noi vom asculta acest concert în interpretarea pianistului Wolfgang Glemser.

În partea a doua a programului din seara de vineri vom asculta Simfonia nr.1 în mi major op.26 în primă audiţie la Timisoara. Ea caracterizează perfect prima perioadă de creaţie a lui Scriabin, unde mai întâlnim tradiţia romantică, cu un limbaj armonic adecvat stilului. Cu toate acestea, la doar 28 de ani, el nu s-a simţit obligat să respecte toate legile simfoniilor romantice, asumându-şi rol de profet cu viziuni artistice, cu extrapolări şi maniere proprii. Bunăoară simfonia are 6 părţi, din care prima parte este un prolog instrumental iar finalul este un epilog însoţit de cor şi de doi solişti vocali — mezzosoprană şi tenor. Această ultimă parte nu a fost acceptată de comisia pentru publicarea simfoniei, condusă de Rimski-Korsakor şi Glazunov, ei motivând doar că ultima parte nu poate fi interpretată din cauza dificultăţilor vocale şi deci lucrarea în această formă nu poate fi publicată. Cu toate protestele lui Scriabin, la premiera din 24 noiembrie 1900, sub conducerea lui Liadov, partea ultimă a fost omisă. La finele lunii martie 1901 ea a fost interpretată integral la Moscova, sub conducerea dirijorului Vasili Safonov. Era un concert dedicat memoriei lui Nicolai Rubinstein. Simfonia lasă să se recunoască tributul adus de Scriabin lui Chopin, dar şi influenţa exercitată de simboliştii ruşi din vremea aceea.

Vineri seara, alături de orchestra simfonică îşi vor da concursul mezzosoprana Mihaela Işpan, tenorul Marius Zaharia şi corul „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea.

Filtre articol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta

Anunt Diamant Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat

Alexandru Mușătoiu Cabinet de Avocat Timișoara - Alexandru Mușătoiu este membru al Baroului Timiș. Cabinetul de avocat a fost fondat în anul 2006, poziționându-se în segmentul cu cei mai buni și serioși avocați din Timișoara.
https://musatoiu.com