Timisoara

Concert Simfonic sub conducerea maestrului Gheorghe Costin

Detalii spectacol

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 8 luni si 2 saptamani
Vizualizari
524

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 22 martie 201919:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

Vineri, 22 martie 2019, ora 19
CONCERT SIMFONIC
Dirijor: GHEORGHE COSTIN
Solist: ALEXANDRU ANASTASIU – vibrafon, marimbă

ALEXANDRU ANASTASIU Anotimpurile – Concert pentru vibrafon, marimbă și orchestră
G. BIZET Simfonia în Do major


Vineri, 22 martie 2019, ora 19
Concertul simfonic din 22 martie cuprinde în program două lucrări: „Anotimpurile” — concert pentru vibrafon, marimbă şi orchestră de Alexandru Anastasiu şi Simfonia în do major de Georges Bizet.
Anotimpurile, un subiect ce a fost mereu un motiv de inspiraţie atât pentru muzicieni, cât şi pentru artiştii plastici, oferind artiştilor peisaje, culori sau situaţii diverse, dându-le posibilitatea să se confrunte de fiecare dată cu soluţii tehnice noi, cu modalităţi artistice deosebite. Oferta a fost generoasă mereu — frigul, gheaţa şi ninsorile iernii, explozia renaşterii naturii în primăvară, căldura sau furtunile verii, tonurile calde şi moi ale toamnei, cu sărbătorile recoltelor sau fericirea lichidă din butoaie. Îndrăgostit de sonoritatea de excepţie şi de potenţialul de exprimare al vibrafonului, percuţionistul Alexandru Anastasiu a hotărât să se dedice cu totul acestui instrument, devenind nu numai un foarte bun instrumentist, dar şi compozitor. Printre multele iniţiative de promovare, de a aduce vibrafonul cât mai aproape de public, se numără şi organizarea primului Festival Internaţional de Vibrafon din lume, în anul 2012, împreună cu Societatea Română de Radiodifuziune. Să spunem că vibrafonul a fost inventat la începutul secolului XX, de către afro-americani şi a fost folosit iniţial în jazz, mai apoi intrând treptat în toate genurile muzicale. La fel, literatura pentru acest instrument a cunoscut o expansiune notabilă, trecând de la muzica de cameră la adevărate concerte cu vibrafonul solist. Vineri seara, sub conducerea maestrului Gheorghe Costin, Alexandru Anastasiu va interpreta propria sa lucrare.
Seara muzicală se va încheia cu Simfonia I în do major de Georges Bizet. Lucrare de tinereţe, la 17 ani, simfonia dezvăluie din plin talentul extraordinar al viitorului compozitor al operei „Carmen”. Dacă opera este unică în istoria muzicii, simfonia are multe elemente comune, de structură, de inspiraţie melodică, cu lucrarea profesorului său de la conservatorul din Paris, Charles Gounod. Este evident că studentul Bizet a fost puternic influenţat de ştiinţa şi metodele de lucru ale profesorului său. Simfonia în re major a lui Gounod a fost finalizată la sfârşitul anului 1854, iar în anul următor Bizet a început lucrul la Simfonia în do. Cu toată frumuseţea ei, Bizet, recunoscând anumite apropieri, nu a publicat-o şi nu a permis să fie cântată în timpul vieţii sale. Ea a fost ascultată prima oară la Basel, în Elveţia la 26 februarie 1935, dirijor fiind Felix Weingartner.
Mircea Tătaru

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta