Timisoara

Concert Vocal Simfonic Nicolas Bourdoncle

Detalii spectacol

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 5 luni si 1 saptamana
Apartine de
Filarmonica Banatul
Vizualizari
859

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 15 iunie 201819:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

CONCERT VOCAL – SIMFONIC

Dirijor: VALENTIN DONI
Solist: NICOLAS BOURDONCLE (Franța) – pian
Corul Ion Românu al Filarmonicii Banatul
Dirijorul corului: IOSIF TODEA

TUDOR CHIRIAC La porțile Sarmisegetuzei (p.a.)
S. RAHMANINOV Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 în re minor, Op. 30
M. MUSORGSKI – M. RAVEL Suita simfonică Tablouri dintr-o expoziție

Concertul simfonic din 15 iunie va fi dirijat de maestrul Valentin Doni şi cuprinde următorul program: „La porţile Sarmisegetuzei” de Tudor Chiriac, Concertul nr.1 în mi minor op.11 pentru pian şi orchestră de Frédéric Chopin şi Suita simfonică „Tablouri dintr-o expoziţie” de Musorski/Ravel. Lucrarea cu care debutează acest concert, prezentată în primă audiţie la Timişoara, se înscrie în mod firesc între lucrările dedicate sărbătorii noastre din decembrie, pentru că se referă la evenimentele când şi basarabenii şi-au revendicat dreptul la identitate. Este vorba despre Marea Adunare din 1989.

Mesajul face trimitere la etosul românesc, fiind o sinteză de horă românească şi cântec de mase european care sincronizează mulţimea ce sărbătoreşte. Tudor Chiriac s-a născut în 1949 la Ciuciuleni, în Republica Moldova. După complexe studii muzicale la Chişinău şi mai apoi la Conservatorul „P. I. Ceaikovski” din Moscova, devine profesor universitar doctor, membru al Uniunii Compozitorilor din Republica Moldova şi membru al Uniunii Compozitorilor din România.

Din anul 1995 s-a stabilit la Iaşi. Este foarte interesant să aflăm că Tudor Chiriac a făcut ample mărturisiri în legătură cu intenţiile şi concepţiile sale creatoare. Într-un studiu denumit Semantica muzicii — principii fundamentale, el a arătat motivaţia ştiinţifică, un mod de a enunţa convenţiile semantice ce stau la baza lucrărilor sale. Este un act de mare curaj, pe care puţini compozitori l-au avut. Astfel muzicologia are un instrument foarte precis de critică, dar şi de apreciere. Compoziţia pe care o vom asculta este vocal-simfonică, fiind necesar concursul corului „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea.

Filtre spectacol

Perioada: Luna curenta