Timisoara

Concert simfonic inaugural

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 1 an si 2 saptamani
Vizualizari
1178

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vineri, 6 octombrie 2017, ora 19, Sala Capitol
CONCERT VOCAL - SIMFONIC INAUGURAL

Dirijor: GHEORGHE COSTIN
Soliști: IRINA IORDĂCHESCU – soprană
CLAUDIA CODREANU – mezzosoprană
MARIO VASILIU– tenor
IUSTINIAN ZETEA – bas
Corul Ion Românu al Filarmonicii Banatul
Dirijorul corului: IOSIF TODEA

L. van BEETHOVEN Simfonia nr. 9 în Re major, Op. 125


Stagiunea de concerte 2017-2018 se deschide vineri, 6 octombrie, când în sala Capitol vom asculta un concert vocal-simfonic. Este vorba despre capodopera lui Ludwig van Beethoven — Simfonia nr.9 în Re major, op.125.
Monument simfonic mondial, ultima simfonie a lui Beethoven nu mai are nevoie de prezentare. Ea este cunoscută şi iubită pe toate continentele, şi datorită mesajului ei joacă un rol proeminent în societatea modernă.
Ultima parte a simfoniei este scrisă şi pentru solişti vocali şi cor, Beethoven incluzând în muzică un text pe versuri de Johann Christoph Friedrich von Schiller — Oda bucuriei. Această parte este un corolar al întregii simfonii, aici vom reauzi toate temele primelor părţi.
La enormul succes, cu un uragan de aplauze, de la premiera din 7 mai 1824, de la Viena, Beethoven, aflat lângă dirijor, nu s-a întors la public, căci era complet surd. Concertmaestrul şi solista Caroline Ungher, care aveau lacrimi în ochi, l-au întors să vadă fericirea oamenilor din sală. A fost rechemat de cinci ori la aplauze.
Muzica sublimă a acestei ultime simfonii este creaţia unui om cufundat în lumea suferinţei sale silenţioase, care nu scrie pentru nimeni, ci încearcă şă-şi justifice existenţa artistică, să-şi hrănească sufletul şi intelectul. Forma nu mai este dictată de regulile din şcolile de compoziţie, ci de nevoile muzicii sale, de legile interiorului său. Un interior de o extremă subiectivitate, dar şi de o grandoare superbă. Reamintim că în ultima parte a simţit nevoia să folosească soliştii vocali şi corul. Numai astfel putea face apel la fraternitate, la desfăşurarea unei imense experienţe spirituale. În timp ce se retrăgea în propria sa lume, totuşi proiecta spre omenire iubirea şi înţelegerea.
Soliştii vocali sunt soprana Irina Iordăchescu, mezzosoprana Claudia Codreanu, tenorul Mario Vasiliu şi basul Iustinian Zetea. Îşi dă concursul corul „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea.
Dirijorul concertului inaugural va fi maestrul Gheorghe Costin.
Mircea Tătaru