Timisoara

Concert simfonic in cadrul Festivalului International de Muzica Noua Intrada

Detalii spectacol

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 3 ani si 7 luni
Vizualizari
380

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 28 octombrie 201619:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

Vineri, 28 octombrie 2016, ora 19.00

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE MUZICĂ NOUĂ INTRADA

CONCERT SIMFONIC
Dirijor: KARLHEINZ SIESSL (Austria)
Solişti: CRISTIAN MICLEA - clarinet
MICHAEL SCHOCH (Austria)- pian
SEBASTIAN ANDRONE Metanoia (p.a.a.)
XIAOYONG CHEN Floating Colours
MAIA CIOBANU Concert pentru clarinet şi orchestră
JEANNOT HEINEN Suita a treia pentru orchestră de coarde
MICHAEL HUBER Concert pentru pian şi orchestră

Orchestra noastră fiind în concert la Viena, direcţiunea filarmonicii a invitat Filarmonica din Arad să concerteze în sala Capitol, vineri 28 octombrie. Evenimentul muzical se înscrie în cadrul manifestărilor Festivalului Internaţional de Muzică Nouă „Intrada”. Tema ediţiei a III-a este Din şi Spre Viaţă. Timp de 8 zile melomanii din Timişoara au prilejul să urmărească în fiecare zi recitaluri, simpozioane de muzicologie, o operă în concert, concerte corale şi bineînţeles concerte simfonice, care încadrează întreg festivalul. Iată programul concertului din 28 octombrie, care va fi dirijat de maestrul Karlheinz Siessl: „Metanoida” de Sebastian Androne, „Floatind Colours” de Xiaoyong Chen, Concert pentru clarinet şi orchestră de Maia Ciobanu, Suita a treia pentru orchestră de coarde de Jeannot Heinen şi Concert pentru pian şi orchestră de Michael Huber.
Sebastian Androne s-a născut în iulie 1989 la Azuga. După cum povesteşte despre sine, a fost fericit că tatăl său i-a pus numele după cel al lui Bach, dar şi pentru că nu i-a dat şi numele celălalt al Marelui Cantor — Johann. Printre multele succese avute în domeniul compoziţiei, unul dintre cele mai mari premii a fost cel de la Festivalul Internaţional „George Enescu”, secţia compoziţie. Cum lucrarea pe care o vom asculta va fi în primă audiţie absolută, vă prezentăm o descriere sumară a autorului despre propriul crez muzical: „Nu e o călătorie spre originalitate. Nu e o năzuinţă spre inovaţie acustică, ci spre o manifestare muzicală cât mai candidă, elocventă şi plină de înţeles”. (Sursa internet)

La 13 mai 1955 se naşte compozitorul chinez Xiaoyong Chen, care azi trăieşte în Germania. După studiile de compoziţie la Conservatorul Central din Beijing se mută în Germania, la Academia de Muzică din Hamburg. Mai târziu devine un profesor renumit invitat mereu în Taiwan, China, Hong-Kong, şi alte ţări ale extremului orient. Centrul important al lucrărilor sale este sunetul, dezvoltarea lui, funcţiile sale de comunicare şi cum el influenţează şi conduce atmosfera generală a lucrărilor. În 2006 el compune lucrarea Culori plutitoare. Era preocupat de ideea culorii sunetelor, căci 2 ani mai târziu, compune lucrarea Culorile visurilor. Urmează în program un concert de clarinet compus de Maia Ciobanu. Născută în mai 1952, Maia Ciobanu - după absolvirea Universităţii de Muzică din Bucureşti - devine compozitoare, profesoară şi autoarea unor cărţi şi articole de muzicologie. Am primit multe premii care atestă calitatea compoziţiilor sale, printre care şi Premiul „George Enescu” al Academiei Române. Concertul său de clarinet va fi interpretat de clarinetistul Cristian Miclea.
Patrimoniul muzical al Luxemburgului s-a îmbogăţit substanţial cu compoziţiile unui fiu al său – Jeannot Heinen. S-a născut în 1937 şi a decedat în 2009. A fost violonist şi a dăruit multe lucrări instrumentului său preferat, majoritatea compuse pentru soţia sa Dora Entcheva. Lucrarea Suita pentru orchestră de coarde, pe care o vom asculta, a fost creată în 2004.
Concertul colegilor din Arad se va încheia cu Concertul pentru pian şi orchestră, op.61, compus anul acesta de compozitorul austriac Michael Huber. S-a născut în noiembrie 1971 la Innsbruck. A învăţat să cânte la pian, vioară şi chiar la trombon. Studiile de compoziţie le-a urmat la Academia de Muzică din Viena.

Mircea Tătaru

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta