Timisoara

Concert vocal-simfonic - Sub egida Timorgelfest

Detalii

Categorie
Spectacole
Modificat
acum 10 luni si 2 saptamani
Vizualizari
586

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vineri, 7 octombrie 2016, ora 19, Sala Capitol
CONCERT VOCAL-SIMFONIC
În cadrul Timorgelfest, 2016

Dirijor: TIBERIU POPOVICI (Franța)
Soliști: MARIA ONIȚA – soprană
DANIEL ZAH – tenor
LUCIAN ONIȚA – bas
ȘTEFAN ANDREI- DARIDA – narator
CRISTINA STRUȚA – orgă
HORIA ȘURIANU (Franța) – pian
Corul Ion Românu al Filarmonicii Banatul
Dirijorul corului: IOSIF TODEA

Program:
G. FAURÈ Cantique de Jean Racine,Op. 11
HORIA ȘURIANU Oratoriul La Chute de Babylone (Căderea Babilonului) (p.a.a.)

Vineri, 7 octombrie, în sala Capitol, se va desfăşura un concert vocal-simfonic care se alătură manifestărilor Timorgelfest, 2016. Filarmonica „Banatul” a programat o scurtă lucrare a lui Gabriel Fauré – Cantique de Jean Racine, op.11 şi Oratoriul pentru solişti, narator, cor şi orchestră „Căderea Babilonului” de Horia Şurianu.
Fauré avea 19 ani când a participat la un concurs de compoziţie la Paris, unde a obţinut premiul întâi. A ales ca text parafraza lui Jean Racine după un imn latin. În anul următor, 1866, a creat o versiune pentru corzi şi orgă. El spunea că a ales parafraza lui Racine, în locul textului latin, pentru că este „mai elegantă şi mai înflorită”. În zilele noastre lucrarea circulă în varianta lui John Rutter — cu acompaniament de corzi şi harpă. Menţionăm - ca o mică legătură cu oratoriul care urmează - faptul că în 1863, la acelaşi concurs, Fauré s-a prezentat cu un set de psalmi denumit „Super flumina Babylonis”, pentru cinci voci şi orchestră, dar nu a fost premiat, pe motiv că nu a respectat toate condiţiile concursului.
Timişoreanul Horia Şurianu revine şi în acest an în oraşul natal tot cu o compoziţie în primă audiţie absolută, la solicitarea organizatorilor Timorgelfest.
Nu este uşor ca această istorie străveche, ajunsă la noi în versiune istorică şi biblică, să fie redată în câteva fraze, cât îngăduie spaţiul unei avancronici. În Mesopotamia centrală, pe râul Eufrat, la mijlocul secolului III, înainte de Hristos, s-a înfiinţat Babilonul, care - sub conducerea lui Hammurabi şi mai târziu a lui Nabucodonosor - a dominat întreaga Mesopotamie, atât economic cât şi politic. După războaiele cu asirienii Babilonul a fost distrus, dar l-a reconstruit regele din Chaldea, Nabucodonosor al II-lea. Mai apoi, acesta a dărâmat Ierusalimul, a incendiat toate casele, iar pe evrei i-a luat în captivitate. Robia a durat timp de şapte ani. Biblia spune că ei au auzit glasul profetului care-i îndemna să se căiască, să-l caute pe Dumnezeu, să plângă şi să plece căutând adevărata credinţă. 42 000 de bărbaţi, împreună cu soţiile şi copii, s-au întors în Ierusalim cu toate chinurile şi supliciile îndurate. Când Domnul i-a spus lui Israel să fugă din Babilon, i-a descris acest mare oraş drept corupt, iar societatea indiferentă spiritual şi nedreaptă. Să se întoarcă acasă şi să reconstruiască, având în suflet credinţa, curăţia, umilinţa şi milostivirea. Mă bucur că Horia, cu care am fost coleg de clasă la liceul de muzică din Timişoara, a ales un subiect care descrie muzical un episod din istoria zbuciumată a poporului evreu, şi mai ales pentru faptul că viitoarea Capitală Europeană a Culturii (2021) poate oferi publicului o primă audiţie absolută de o asemenea amploare. Oratoriul va dura aproximativ o oră. Orchestra simfonică şi corul „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea, vor fi dirijate de maestrul Tiberiu Popovici. Solişti vor fi soprana Maria Oniţa, tenorul Daniel Zah, basul Lucian Oniţa. Narator va fi Ştefan Andrei Darida, la orgă va fi Cristina Struţa, iar la pian compozitorul — Horia Şurianu.
Mircea Tătaru