Timisoara

Concurs Euroregional de vioara „Eugen Cuteanu”

Concurs Euroregional de vioara „Eugen Cuteanu”

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 5 ani si 2 luni
Vizualizari
1988

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 9 mai 2014 - Duminica 11 mai 201410:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Concursul Euroregional „Eugen Cuteanu” care se va desfășura la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, în perioada 9-11 mai 2014, se află la prima ediție, având participanți din Euroregiunea DKMT (Dunăre-Criş-Mureş-Tisa), fiind organizat în colaborare cu Inspectoratul Județean Timiș și Consiliul Județean Timiș. Manifestarea urmărește impunerea Euroregiunii DKMT pe harta culturală a Europei. Promotor al acestui festival concurs este prof. dr. Elena-Viorica Mihăieș și conf. univ. dr. Ioan Fernbach, acesta din urmă fiind discipol al pedagogului Eugen Cuteanu.

Personalitatea lui Eugen Cuteanu este stâns legată de tradiția instrumentală și dezvoltarea istorică a școlii violonistice românești. Nivelul înalt la care s-a ridicat măiestria violoniștilor români a reușit de-a lungul istoriei să facă cunoscută Timișoara drept unul dintre marile centre cultural europene.

Concursul de vioară este destinat violoniștilor din învățământul vocațional preuniversitar, susținând valoarea artistică în rândul elevilor care aspiră la o carieră muzicală, precum și promovarea compozițiilor românești destinate viorii.
Directorul concursului este prof. Speranța Doina Cătană, (Director al C.N.A ”Ion Vidu”), iar președintele juriului prof. dr. Dan Aurel Băcilă, (Inspector Specialitate Arte din cadrul ISJ Timiș).

Încă de la prima ediție concursul se bucură de o prezență numeroasă, înscriindu-se 48 de participanți din România, Serbia și Ungaria, care vor prezenta trei lucrări, dintre care una din creația compozitorului Eugen Cuteanu sau a unui compozitor român. Juriul concursului este format din personalități violonistice marcante din România, Serbia și Ungaria.

Deschiderea concursului are loc vineri 9 mai 2014, începând cu ora 10. În cadrul manifestărilor, va avea loc și un recital cameral cu invitați din Serbia care se va desfășura vineri 9 mai 2014, începând cu ora 19, în sala de concerte a Colegiului Național de Artă „Ion Vidu” Timișoara.

Concertul de gală și înmânarea premiilor vor avea loc în sala de concerte ”Mihai Perian” a Colegiului Național de Artă ”Ion Vidu”, duminică 11 mai 2014, începând cu ora 14.