Timisoara

Conferinta Napoleon al III-lea si Romania

Detalii

Categorie
Evenimente educatie
Modificat
acum 11 luni si 1 saptamana
Vizualizari
114

Voteaza & Distribuie

Descriere

Prietenii lui Napoleon III, Marea Unire și fascinanta istorie a Sălii Senatului UPT

În data de 11 mai, Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara va fi gazda conferinței cu tema „Napoleon al III-lea și România”, susținută de membri ai Asociației Prietenii lui Napoleon al III-lea, evenimentul fiind organizat în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timişoara şi Fundaţia Politehnica. Tema conferinței este legată construcția României, a statului unitar, începând cu prima unire a principatelor române, în 1859. Mica Unire care a fost urmată, după 60 de ani, de Marea Unire de la 1918 și alipirea Banatului la România, în 3 august 1919. Prezența misiunii militare franceze conduse de generalul Berthelot a fost decisivă în realizarea acestei uniri, care a început, ca proces istoric, în 1859.
Despre contextul istoric al realizării unirii și al creării statului unitar român, dar și despre rolul Franței în acest proces va vorbi Abel Douay, președinte al Asociației Prietenii lui Napoleon al III-lea și autor, alături de Gerard Hertault, al cărții „Napoleon al III-lea și România”, dar și Geo Lehene, inițiator al evenimentului, care va prezenta contextul prezenței misiunii generalului Berthelot în România. De asemenea, jurnalistul şi publicistul Liviu Crişan, director al Editurii Balcanic din Timişoara, va vorbi despre „Acțiunea diplomatică a delegației României la Conferința de Pace de la Paris -1919”, cu un focus special asupra integrării Banatului la patria mamă. La conferința din Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara va veni și o delegație de 20 de persoane din Franța și Belgia, membri ai Asociației Prietenii lui Napoleon al III-lea.
Tot în cadrul evenimentului, profesorul Ivan Bogdanov, președintele Fundației Politehnica, va prezenta fascinanta istorie a Sălii Senatului Universității Politehnica Timișoara, ocazie cu care va fi dezvelită și o placă aniversară.
Asociația Prietenii lui Napoleon al III-lea a fost înființată în 1966, iar din 1990 a derulat mai multe proiecte cu instituții publice românești, inclusiv cu Administrația Prezidențială, pentru promovarea relațiilor de prietenie dintre Franța și România.
Inițiatorul conferinței, Geo Lehene, a absolvit Universitatea de Medicină „Carol Davila” din București în 1989, iar în 1990 a plecat în Franța pentru a se specializa în domeniul psihiatriei. Ulterior s-a orientat spre domeniul administrației în domeniul sănătății, după absolvirea Școlii de Înalte Studii în Sănătate Publică din Franța, iar în prezent este manager de spital la Verdun, în regiunea Lorena.
Manifestarea se înscrie în seria celor dedicate centenarului Universității Politehnica Timișoara, centenarului României, dar și Anului European al Patrimoniului Cultural.