Timisoara

Conferinta ,,Teatru in educatie,,

Conferinta ,,Teatru in educatie,,

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 2 ani si 3 luni
Vizualizari
533

Voteaza & Distribuie

Descriere

O inițiativă public-privată pentru introducerea teatrului în școli

Să tragem cortina şi să le oferim copiilor şansa de a evolua pe scena vieţii! Cum putem să îi pregătim pentru acest pas? Şcoala le oferă cunoştinţele teoretice şi îi îndrumă spre activităţile practice, dar cum rămâne cu prezenţa de spirit, curajul de a vorbi în faţa unui public, capacitatea de a gestiona un conflict şi plăcerea comunicării în variatele ei forme? Simplu: le dezvoltăm prin jocul de rol, prin teatru.
Teatrul Vienez de Copii în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Universitatatea de Vest din Timişoara, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi Colegiul Naţional „C.D.Loga” organizează conferința „Teatrul în educație” – Timişoara, 2016 în perioada 14-15 octombrie 2016, parte integrantă a proiectului Inițiativa Educațională Națională, lansat la Bucureşti în anul 2014. Proiectul își propune să introducă teatrul ca disciplină opţională ȋn ȋnvăţământul preuniversitar românesc și se adresează deopotrivă copiilor, adolescenților, cadrelor didactice și părinților.

Evenimentul cumulează, pe de o parte, experiența anilor trecuţi: conferinţa „Teatrul în educaţie” Bucureşti 2014, desfășurată în perioada 16 - 18 octombrie 2014 (cu participarea și instruirea a 120 de cadre didactice din București, Cluj, Iași, Târgu Mureș, Dolj, Galați, Constanța, Timiș, Prahova, Sibiu) şi cele din 2015 desfăşurate la Sibiu (cu participarea a 150 de cadre didactice din judeţ, 60 instruite) şi Cluj-Napoca (cu participarea a 250 de cadre didactice din judeţ, 60 instruite) şi, pe de altă parte, rezultatele obținute în urma implementării în școli de către cadrele didactice instruite anterior, a metodei actriţei şi regizoarei Sylvia Rotter, în cursul anuilor şcolari 2014-2015 şi 2015-2016. Au fost făcuți deja pași semnificativi către lărgirea orizontului mai multor copii și profesori.

Conferinţa propriu-zisă, la care şi-au anunţat participarea 250 de cadre didactice şi alte categorii de public interesat (părinţi, persoane ce activează în domeniul ştiinţelor umaniste, în sfera educaţiei), va avea loc în data de 14 octombrie 2016 la Aula Magna - UVT în intervalul 14:00 - 17:00 , fiind urmat în data de 15 octombire 2016 de o sesiune de ateliere de formare în metoda actriţei şi regizoarei Sylvia Rotter, la Colegul Naţional „C.D.Loga”, oferit unui număr de 60 de cadre didactice.

Temele conferinței:
- implicațiile atelierelor de teatru în dezvoltarea și comportamentul copiilor și tinerilor;
- abordarea creativă a procesului de predare prin jocuri și tehnici teatrale;
- ateliere de formare ȋn teatru de copiia 60 de cadre didactice din ȋnvăţământul preuniversitar din Timiş, în metoda Sylviei Rotter de lucru cu copiii;
- prezentarea şi distribuirea volumului de pedagogie teatrală Sus cortina…pentru viață!”, scris de Sylvia Rotter și Brigitte Sindelair;
- prezentarea rezultatelor obţinute de către cadrele didactice din ţară ca urmare a aplicării, în predarea la clasă sau pregătirea trupelor de teatru, a cunoştinţelor şi competenţelor dobândite în urma participării la atelierele de formare organizate în cadrul conferinţelor din anii trecuţi.

Invitaţi ca vorbitori sunt specialişti şi profesionişti cu experienţă în domeniul educaţiei, educaţiei teatrale, pedagogiei teatrale, psihologiei şi neurologiei, pentru o dezbatere legată de beneficiile introducerii teatrului ca disciplină opţională în învățământul preuniversitar.

Ideea introducerii teatrului în școli este vizată de către toți organizatorii, din motive specifice, care au un numitor comun: stimularea minții, trupului și sufletului copiilor, printr-o educație flexibilă și plurivalentă.
Anul acesta partenerii organizează două conferinţe locale pe această temă: una la Timişoara (14-15 octombrie 2016) şi una la Braşov (4-5 noiembrie 2016). Evenimentele sunt deschise presei şi publicului larg.
Conferinţa se va desfăşura sub Patronajul E.S. Ambasador al Republicii Austria la Bucureşti, Gerhard Reiweger şi cu sprijinul Ministerului Federal al Educaţiei din Austria şi al BCR.
www.teatrulvienezdecopii.roTeatrul Vienez de Copii are o experiență de practicare a teatrului cu copiii, de peste 20 de ani în Austria și de peste 8 ani în România. Ideea s-a dezvoltat și mai mult în urma unui studiu desfășurat în Austria, începând cu anul 2008, de către actrița și regizoarea Sylvia Rotter, fondatoarea Das Wiener Kindertheater și a Teatrului Vienez de Copii, care, împreună cu Dr. Brigitte Sindelar și Prof. Dr. Max H. Friedrich, a căutat să identifice și să cuantifice îmbunătățirea anumitor abilități la copii și tineri, în urma implicării acestora în ateliere teatrale. Rezultatele au arătat îmbunătăţiri în domeniul cognitiv, dar şi în cel al personalităţii.
„Folosind metode de pregătire lingvistică, tehnici de respiraţie şi exerciţii de ritm, atenţie, memorie, improvizaţie, lucru în echipă, copiii învaţă să fie mai încrezători în ei înşişi şi să interacţioneze unii cu alţii, să-şi dezvolte expresia lingvistică şi fizică, într-o atmosferă de auto-descoperire. Teatrul combină atât de multe lucruri… Dar cel mai important este faptul că teatrul te face să te simţi viu.” – Sylvia Rotter, Preşedinte și fondator al Teatrului Vienez de Copii. „Teatrul sprijină procesul educaţional într-un mod aparte. Sensibilitatea limbajului, concentrarea şi capacitatea de exprimare sunt competenţe valoroase în relaţia cu semenii şi aduc avantaje, atât în viaţa privată, cât şi în cea profesională.
Wiener Kindertheater formează aceste competenţe de 21 de ani în Austria. Mă bucur nespus, că Doamna Sylvia Rotter a implementat metodele ei încă din 2008 şi în România, urmând ca Teatrul Vienez de Copii să se bucure şi aici de nenumărate succese.” – E. S. Ambasador al Republicii Austria la Bucureşti, Gerhard Reiweger