Timisoara

Gratuit O nouă aplicație ortodoxă gratuită: Lumea ortodoxiei

Aplicația conține: calendar ortodox 2019-2030, biserici / mănăstiri din România, biblia ortodoxă, bibliotecă ortodoxă (acatiste, tropare, viețile sfinților, proloage, predici, tâlcuiri, filocalia etc.)

Beneficiile jocului în aer liber pentru sănătatea mentală a copiilor

Beneficiile jocului în aer liber pentru sănătatea mentală a copiilor

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 12 luni si 22 ore
Apartine de
DWF
Vizualizari
275

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Sănătatea mentală este la fel de importantă ca și cea fizică, deși poate că nu i se acordă întotdeauna atenția necesară. În cazul copiilor, este esențială pentru o creștere și dezvoltare armonioasă.[1] Ca părinte, este firesc să-ți dorești să faci tot ceea ce este posibil pentru a avea grijă ca micuțul tău să fie sănătos, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Una dintre modalitățile prin care poți face acest lucru este să-l încurajezi să se joace cât mai mult în aer liber. Care sunt beneficiile pe care jocul în aer liber le poate avea pentru sănătatea mentală a copiilor vei afla din rândurile de mai jos.

Reduce stresul


Stresul nu este apanajul adulților. Dimpotrivă, și copii pot fi stresați. Tensiunea din familie, mutarea într-un alt oraș sau o locuință nouă, venirea pe lumea a unui nou membru al familiei, situațiile mai dificile apărute la școală - sunt doar câteva exemple de potențiale surse de stres. Pe termen lung, acesta le poate afecta sănătatea fizică și psihică, ducând la apariția unor probleme precum anxietatea și chiar depresia. Jocul în aer liber reprezintă o modalitate excelentă a reduce stresul în rândul copiilor și de a îmbunătăți sănătatea mentală a acestora.[3]

Încearcă să vă petreceți câteva ore afară, jucându-vă împreună, oricând vremea vă permite. Dacă nu locuiești în apropierea unui parc sau a altei zone adecvate pentru activități în aer liber, poți amenaja una chiar în curtea propriei locuințe. Comandă locuri de joacă de pe educlass.ro, invită-i în vizită pe prietenii celui mic și pregătiți-vă de câteva ceasuri de distracție.

Îi ajută să-și dezvolte încrederea în ei înșiși


Jocurile în aer liber sunt, de obicei, mai puțin structurate decât cele ce pot fi practicate sau organizate în interior. Copiii au mai multe oportunități de a interacționa cu mediul înconjurător, dar și o mai mare libertate în a decide modul în care fac acest lucru, în a-și controla propriile acțiuni, ceea nu poate avea decât un impact pozitiv asupra dezvoltării lor și, bineînțeles, a sănătății mentale a acestora.[5] Vor avea astfel ocazia să învețe să aibă încredere în ei înșiși și să afle că pot gestiona diverse situații chiar și atunci când poate se află într-un mediu cu care nu sunt familiarizați, înconjurați de persoane pe care abia le-au cunoscut.

Crește calitatea somnului


Fie că este vorba de un adult sau de un copil, lipsa somnului sau proasta calitate a acestuia pot duce la apariția unor probleme precum anxietatea, depresia sau stările de iritabilitate. Și ție, ca adult, probabil că îți este greu să te concentrezi asupra unei sarcini când ești obosit sau poate că ai observat că ești mai nervos ori că lipsa de odihnă tinde să-ți afecteze sănătatea psihică. Același lucru i se întâmplă și unui copil. Să nu uităm că ei au nevoie de mai mult somn decât un adult. De exemplu, un copil de 6 ani trebuie să doarmă între 9 și 12 ore. Acele ore petrecute în aer liber, jucându-se, îl pot ajuta să doarmă atât cât ar trebui și să se odihnească mai bine.[2][3]

Îi ține departe de ecrane


Tehnologia are o prezență tot mai puternică în viața copiilor, ceea ce înseamnă că își petrec destul de mult timp în fața ecranelor, uneori chiar mai mult decât ar fi indicat. Acest lucru încurajează adoptarea unui stil de viață sedentar, care poate avea un impact negativ asupra sănătății lor fizice și psihice. Jocul în aer liber reprezintă o modalitate bună de a-i scoate pe cei mici din casă, de a limita timpul pe care aceștia îl petrec în fața ecranelor, de a-i încuraja să participe la activități care îi vor stimula atât din punct de vedere fizic, cât și mental, precum și de a le oferi ocazia de a avea parte de noi și noi experiențe.[4][5]

Beneficiile jocului în aer liber pentru sănătatea mentală a copiilor sunt multiple. Cele menționate mai sus reprezintă doar o parte dintre motivele pentru care este important să-i încurajăm pe cei mici să se joace în aer liber oricând au ocazia. Profită deci de orice ocazie pentru a-l scoate pe cel mic din casă și a organiza o sesiune de joacă în aer liber.

Bibliografie:
  1. „What Is Children’s Mental Health?” Centers for Disease Control and Prevention, 8 Mar. 2023, cdc.gov/childrensmentalhealth/basics.html.
  2. Garone, Sarah. „8 Mental Health Benefits of Getting Your Kids Outside, plus Tips on How to Do It”, Healthline, 25 Apr. 2022, healthline.com/health/mental-health/why-getting-outside-can-boost-mental-health-for-kids-and-parents.
  3. „How to Help Children and Teens Manage Their Stress”, American Psychological Association, apa.org, 24 Oct. 2019, apa.org/topics/children/stress.
  4. „Screen Time and Children’s Mental Health: What Does the Evidence Say?”, Mental Health Foundation, 2018, mentalhealth.org.uk/explore-mental-health/blogs/screen-time-and-childrens-mental-health-what-does-evidence-say.
  5. „Why Kids Need to Spend Time in Nature”, Child Mind Institute, 13 Feb. 2023, childmind.org/article/why-kids-need-to-spend-time-in-nature/.

Anunt Diamant Claudia Nastacă

Claudia Nastacă - organizator de cursuri din Timisoara pentru copii, ateliere pentru copii