Timisoara

Coroanele dentare si utilitatea acestora

Coroanele dentare si utilitatea acestora

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 3 ani si 6 zile
Vizualizari
725

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

In stomatologie, coroanele sunt printre cele mai bune solutii pentru a imbunatati estetica dentara. Daca, printr-o intamplare nefericita, ajungi sa ai vreun dinte rupt, crapat, fisurat sau stricat, medicul stomatolog iti poate recomanda sa iti inlocuiesti dintele deteriorat cu o coroana dentara. Acest lucru este valabil in special atunci cand starea de sanatate a dintelui este compromisa si cand este atat de grav incat nu poate fi salvat printr-o simpla umplere obisnuita. Exista chiar si persoane care opteaza pentru coroane dentare doar pentru a-si face dintii mai frumosi. Acest lucru pare a fi o idee buna, dar costurile implicate ar putea fi descurajante pentru unele persoane.
Aceste coroane artificiale sunt atasate pe structura dintilor printr-un proces de cimentare dentara. Ele sunt realizate din mai multe materiale, cum ar fi zirconiu, portelan si chiar aur. Dintre aceste trei materiale, cel mai indicat este sa iti pui dinti zirconiu, deoarece acestia au aspectul cel mai natural si se simt exact ca dintii naturali, chiar si atunci cand musti din alimente dure. Acesta este motivul pentru care zirconiul este alegerea preferata pentru multi stomatologi, acest material putand fi utilizat atat pentru coroanele dentare din partea de fata a gurii cat si pentru molari si premolari. Portelanul, de asemenea, arata bine, insa acesta are proprietati fizice similare cu cele ale sticlei, fiind astfel mai putin rezistent decat zirconiul. Prin urmare, dentistii descurajeaza aplicarea de coroane din portelan in partea din spate a cavitatii bucale, deoarece acolo tind sa se deterioreze mai repede. In schimb, coroanele dentare din metal pot fi folosite pe masele si premolari, deoarece sunt destul de puternice si ajuta foarte mult la masticatie. Dar, din motive estetice, coroanele din metal nu sunt favorizate pentru partea frontala a danturii.
Unii oameni cred ca aceasta metoda de reparare si infrumusetare a danturii este doar un mod de a acoperi o cavitate. Dar coroanele dentare sunt mai mult decat atat! Niciun dentist nu doreste sa acopere, pur si simplu, o carie fara sa o trateze. Coroana dentara se aplica dupa ce dintele se insanatoseste si este atat de puternica, incat va preveni deteriorarea dintelui. Mai mult decat atat, aceasta va stopa raspandirea cariilor, va inlatura riscul aparitiei de infectii si dureri si va imbunatati aspectul general al danturii.
Acest tip de interventie se numeste stomatologie restauratoare. Coroanele dentare se creeaza de catre tehnicienii dentari si se monteaza de catre stomatologi experimentati. Daca ai si tu vreun dinte care prezinta o problema majora, e fisurat, crapat, rupt sau patat, nu ezita si programeaza-te la medicul tau stomatolog pentru a-ti aplica o coroana dentara.