Timisoara

Creatina

Creatina

Detalii

Categorie
Stiri Sport
Modificat
acum 3 ani si 10 luni
Vizualizari
492

Voteaza & Distribuie

Descriere

Diversitatea suplimentelor nutrivite este foarte mare, fiecare fiind mai mult sau mai puţin eficientă iar în unele cazuri mai mult sau mai puţin dăunătoare. Dintre acestea, creatina se remarcă, fiind un supliment foarte folosit în România, precum şi poate cel mai eficent. Aceasta este o substanţă gasită în organismele vii, inclusiv în oameni şi este alcătuită din trei aminoacizi, anume arginina, glicina şi metionina. Sursa cea mai importantă de creatină este carnea, mai ales carnea roşie. Acei aminoacizi menţionaţi sunt combinaţi de ficat, iar cu ajutorul rinichilor reiese creatina.
Cantitatea de creatină gasită în corpul uman oscilează de la om la om, însă, în general, o persoană adultă produce în jur de 2 grame de creatină pe zi. Din această cantitate, 40% se gaseste în stare liberă, iar restul de 60% se află sub formă de creatină fosfat. Mai mult de 90% din creatina din corpul uman se depozitează în muşchi, iar restul se împrăştie prin creier, sânge, inimă sau testicule.
Creatina are ca rol principal producerea de energie, precum şi volumizarea muşchilor. După ce creatina a fost absorbită în organism, acesteia i se ataşează o grupare fosfat, formându-se astfel o moleculă de creatină fosfat. Adenozintrifosfatul (ATP) reprezintă sursa de furnizare a energiei în corpul uman. Când acesta necesită energie, molecula de ATP va elibera gruparea fosfat, ruperea legaturii eliberând energie. Dezavantajul constă în faptul că aceasta este gasită în cantităţi mici şi se consumă repede. Alte surse de energie, ca grasimile sau carbohidratii necesita mai mult timp pentru a se putea utiliza – din energia pe care o furnizează acestea se obţine ATP-ul.
După ce molecula de ATP a pierdut gruparea fosfat, se transformă în ADP, care are funcţia de aşteptare a reataşării noii grupări de fosfat pentru a reuşi să formeze ATP, acest lucru petrecându-se mult mai rapid în momentul în care concentraţia de CP este mare. Astfel, CP-ul donează gruparea fosfat, ATP-ul se reface, iar energia este iar disponibilă, procesele acestea având loc în condiţii anaerobice. În momentul în care rezervele de CP ale organismului se epuizează, organismul trebuie să apeleze la alte metode pentru refacerea molecului de ATP, care sunt mai puţin eficiente sau facile.
Ca urmare a efortului în mare anaerob care se depune în momentul ridicării de greutăţi, se recomandă suplimentarea cu creatină pentru mai multă energie, precum creatina de la shop-builder.
Creatina mai are şi rolul important de a volumiza muşchii, reţinând apa în muşchi – mai concret, hidratează celulele musculare. Atunci când concentraţia de creatină din celula musculară creşte, aceaste reuşeşte să atragă mai multă apă în celula. Ca urmare, creşte volumul celular, care determină atragerea unui număr mai mare de nutrienţi în celulele musculare, mai ales glucoza şi aminoacizi. Glucoza se depozitează sub formă de gliocen. O concentraţie mai mare de gliocen înseamnă o rezervă mai ridicată de energie, putându-se realiza activităţi fizice intense pe perioade mai lungi de timp.
Creatina se găseşte sub mai multe forme, precum creatina pudră, lichidă, monohidrat, pastile sau capsule. Cea mai populară este, de departe, creatina sub formă de pudră. Indiferent de tipul consumat de creatină, trebuie consumată cât mai multă apă.

Autor

  • E-Advertising
  • +1Partener de afaceri

  • E-Advertising este o firma care ofera servicii de internet marketing, care dezvolta campanii la scara larga, concepute pentru a creste profiturile clientilor. Cu peste 4 ani de experienta in dezvoltarea de strategii eficiente de SEO, echipa noastra este capabila sa ofere rezultate exceptionale intr-o perioada scurta de timp.
  • 0732941354