Timisoara

Anunt Diamant Timisoreni.ro - publicitate online

Oferim publicitatea online prin intermediul site-urilor: timisoreni.ro, ​bucuresteni.ro, ​aradeni.ro, ​roportal.ro, ​clujeni.com, ​ghid-constructii.ro etc, medicina-umana.ro si constanteni.ro suport clientului pentru o promovare de calitatea in mediul online.
https://www.timisoreni.ro/site/publicitate/

Ulise, povestea unui emigrant. Început mitic de stagiune la Teatrul Maghiar

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 8 ani si 6 luni
Vizualizari
843

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Ulise, povestea unui emigrant. Început mitic de stagiune la Teatrul Maghiar

Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” primește cu entuziasm și bucurie victoria Timișoarei în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 și consideră această misiune o extraordinară șansă pentru întreaga comunitate timișoreană, pentru performanța teatrală, culturală, a urbei, deopotrivă pentru artiști și public.

Pentru un fast început de stagiune, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely” apelează la Ulise, Circe, Calyipso, Atena și alte personaje mitologice și decretează ”Pace în Itaca”: este evenimentul ce va deschide stagiunea 2016/2017, luni 19 septembrie, la ora 19, în Sala Mare a teatrului. La fel ca întreg repertoriul Teatrului Maghiar din Timișoara, spectacolul ”Pace în Itaca” este tradus în română.

Spectacolul redă versiunea romancierului Márai Sándorasupra deznodământului întoarcerii lui Ulise pe insula Itaca, din călătoria de 20 de ani. ”Pace în Itaca” este primul spectacol montat în România de unul dintre cei mai premiați regizori din spațiul ex-iugoslav, Boris Liješević.: „E un mit care nu ține de timp, există de 3000 de ani și este de actualitate și acum. Contemporană e doar înțelegerea lumii. Există tentația ca cititorii lui Márai să spună: mai lasă-mă, nu ești tu mai deștept decât Homer și mii de ani de repovestire. Însă la Márai am văzut că se respectă mitul în așa fel încât în interiorul mitului să se creeze ceva nou. Adică, vine tatăl, Ulise, pe care fiul Telemah nici nu-l cunoștea cu adevărat, îi omoară pe cei 118 pețitori ai Penelopei creând o baie de sânge, și perturbă un stil de viață cu care familia era deja obișnuită. Nu e deloc romantic, cum pare la Homer. Un alt aspect care îl privește direct pe Márai este migrația, pentru că și el a plecat din Ungaria în Italia și mai apoi în SUA și i-a fost teribil de greu să se acomodeze cu identitatea de emigrant. El se compara mereu cu Ulise, care știa că nu va reveni repede din Troia. E un sentiment puternic că nu ai casă, iar Márai spune că emigrantul care știe că se va întoarce acasă nu este un emigrant adevărat, poate doar dacă se întoarce pentru a muri acasă. Sentimentul de străinătate, de pierdere, se simte puternic în roman, acel <<displacement>> sau ruperea de rădăcini. Homer spune că este imposibil ca Ulise să se întoarcă acasă pentru că și Itaca s-a schimbat de la plecarea lui”, suține regizorul.
Decorul spectacolului este creația lui Albert Alpár, iar Cári Tibora compus muzica. Distribuția îi cuprinde pe actorii Aszalos Géza, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Magyari Etelka, Simó Emese, Tokai Andrea și Ida Jarcsek-Gaza (actriță invitată). Ei vor juca spectacolul ”Pace în Itaca” și la Odorheiu Secuiesc, în cadrul celei de-a opta ediții a Festivalului de Teatru Contemporan draMa, în 22 septembrie 2016.
”Pace în Itaca” deschide o stagiune…capitală pentru Timișoara, căci la Teatrului Maghiar vor monta regizori de prim rang precum Árpád Schilling, Kokan Mladenović, Szardar Tagirovszkij și Hajdu Szabolcs.

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro