Timisoara

Criza ucraineana si securitatea la Marea Neagra

Detalii

Pret
200 EUR
Categorie
Cursuri educatie
Locatie
Universitatea de Vest
Modificat
acum 2 ani si 5 luni
Vizualizari
810

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pe fondul crizei din Ucraina, care riscă să ameninţe, chiar şi indirect, securitatea naţională a României, propunem un demers de înţelegere aprofundată a mizelor din regiunea Mării Negre, pornind de la dezmembrarea URSS-ului şi complexa situaţie geopolitică pe care aceasta a generat-o, până la chestiuni de politică externă a Rusiei şi a celorlalte puteri cu interese în zonă, precum Turcia, UE, sau SUA, dar şi la problematica energiei şi a conductelor de petrol şi gaze care traversează zona. Prelegerile vor fi susţinute de specialişti recunoscuţi în domeniul relaţiilor internaţionale, cu experienţă aplicată în diplomaţie sau în mediul academic, şi cu specializare pe zona Mării Negre.

Module:
- Geopolitica Mării Negre
- Spaţiul ex-sovietic
- Elemente de politică externă a Federaţiei Ruse
- Interese regionale, cooperare şi competiţie la MN
- Rezerve şi reţele energetice în zona Mării Negre: mizele politice şi economice
- Criza din Ucraina, 2014
- Parcursul european al Republicii Moldova şi riscuri de securitate

PREZENTAREA LECTORILOR

Dan A. Petre
Dan A. PETRE a fost numit Director General al Institutului Diplomatic Român în ianuarie 2013. Anterior, a deţinut funcţia de Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (12 mai 2012 – 18 ianuarie 2013). De asemenea, Dan A. PETRE a fost Consilier de stat, şeful cabinetului diplomatic al Preşedintelui României Emil Constantinescu (1996-2000).
Absolvent al Facultăţii de Istorie-Filosofie al Universităţii Bucureşti, diplomat al Ecole de Hautes Etudes en Sciences Sociales de la Paris, visiting reserch fellow al Şcolii de Studii Europene a Universităţii Sussex, UK şi al Université Libre de Bruxelles, Dan PETRE a predat la Universitatea din Bucureşti – Facultatea de Ştiinţe Politice şi la secţia de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene a Facultăţii de Litere – şi a fost lector invitat la Universitatea Naţională de Apărare – Colegiul de Operaţii Multinaţionale şi Colegiul Naţional de Apărare. A fost cercetător senior la Institutul Diplomatic Român, unde a susţinut numeroase prelegeri.
Autor a numeroase articole ştiinţifice şi publicistice, Dan A. PETRE a fost decorat de Preşedintele României pentru serviciile aduse cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer şi deţine alte ordine acordate de mai multe ţări.

Dr. Ruxandra Ivan
Conferențiar, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti
Cercetător, Institutul Diplomatic Român
Ruxandra Ivan este conferențiar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti şi cercetător la Institutul Diplomatic Român. În 2007 a susţinut teza de doctoratLa politique étrangere roumaine, 1990 – 2006: Acteurs, processus, résultatsla Universitatea Liberă din Bruxelles, în cotutelă cu Universitatea din Bucureşti (coordonatori: Prof. Jean-Michel de Waele, Prof. Daniel Barbu). A lucrat la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti din 2003, mai întâi ca preparator, apoi ca asistent, iar din 2007 ca lector. În anul 2007 a lucrat ca expert la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România, iar din 2008 este cercetător la Institutul Diplomatic Român. Este de asemenea cercetător asociat la Centre d'Etude de la Vie Politique (CEVIPOL) la Universitatea Liberă din Bruxelles. Coordonează seria de Relaţii Internaţionale a Editurii Institutul European (din 2007), este secretar de redacţie laAnalele Universităţii din Bucureşti – seria Ştiinţe Politiceşi face parte din colegiul redacţional al revisteiStudia Politica. Romanian Political Science Review. Din 2005, este lector invitat la mai multe universiăţi din ţară şi străinătate (Univ. „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi; Univ. „Ovidius”, Constanţa, Univ. „Cheik Anta Diop”, Dakar; Universitatea Liberă din Bruxelles).
Domenii de specializare: politică externă românească (1945-prezent), teoria relaţiilor internaţionale, politică regională în zona Mării Negre.
Domenii de interes, în prezent: perspective deconstrucţioniste în teoria relaţiilor internaţionale; discurs securitar şi mecanisme de represiune în democraţiile occidentale; tendinţe de regionalizare la Marea Neagră; suveranitate şi intervenţie umanitară/responsabilitatea de a proteja.

Dr. Armand Goşu

Armand Goșu - doctorat în istoria Rusiei (Moscova, 1998), conferențiar universitar Facultatea de Științe Politice, Universitatea București. Predă cursuri de Istoria politică a URSS, Politica externă a URSS și a Federației Ruse, Evoluții politico-diplomatice în spațiul ex-sovietic. A fost corespondent BBC World Service la Moscova (1995-1998, 1999-2000). În prezent este redactor șef la revista 22.

Drd. Ileana Racheru

Ileana Racheru este cercetător specializat în spaţiul ex-sovietic la Institutul Diplomatic Român. Este absolventă a unui master în Relaţii Internaţionale şi doctorand la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București cu o teză despre analiza politicii externe a Republicii Moldova. A lucrat ca redactor de politică externă la revista 22 . Este co-autoare a volumului Caucazul de sud după 20 ani. Regimuri politice, securitate , energie (Curtea Veche : 2011) şi autoare a unor articole ştiinţifice şi de presă despre evoluţiile politice din fostul spaţiu-sovietic. A participat la conferinţe, simpozioane şi mese rotunde din România şi din străinătate.

Cursurile vor fi susţinute de lectori de prestigiu ai Institutului Diplomatic Român, în aula Sălii A03 din incinta Universităţii de Vest din Timişoara, Bd. Vasile Pârvan, nr. 4, în următoarele intervale orare :

Vineri:14.00-20.00
Sâmbătă: 9.00-12.00, 14.00-20.00
Duminică: 9.00-15.00

Calendarul cursurilor:

  • 24 martie – 10 aprilie: înscrieri;
  • 11 aprilie: anunţarea rezultatelor;
  • 14-19 aprilie: achitarea taxei prin virament bancar în contul IDR.

Filtre

Tip curs: Alte tipuri de cursuri