Timisoara

Cu premiera si avant in ianuarie

Eveniment de excepție la Timișoara: balerinii ruși au făcut spectacol pe gheață la Sala Olimpia. GALERIE FOTO

Detalii

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 5 ani si 9 luni
Apartine de
Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely
Vizualizari
723

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cu premieră şi avânt în ianuarie.
Program lunar al Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara

După cele două premiere ale toamnei trecute şi numeroasele spectacole invitate, Teatrul Maghiar vă aşteaptă cu multe noutăţi şi în noul an.
Chiar la începutul lunii, la câteva zile după urările de Revelion, în data de 8 ianuarie, Teatrul Maghiar vă dă întâlnire la premiera. Cel de-al doilea spectacol al tinerei regizoarei, intitulat Sus în adâncuri, ne prezintă patru persoane şi patru sorţi total diferite, care, datorită imprevizibilului vieţii, se întâlnesc chiar în momentul în care fiecare dintre ei stă într-un echilibru fragil pe margine... de unde nu există altă cale decât în jos. Jos în adâncuri. Spectacolul va fi reluat în data de 14 ianuarie.
După încheierea festivalurilor din toamnă, în 10 şi 17 ianuarie, spectacolul lui Hajdu Szabolcs Vremuri de pace se întoarce pe scena Teatrului Maghiar din Timişoara. Montarea bazată pe improvizaţiile şi ideile actorilor ne înfăţişează existenţa scriitorului Langerman, într-o prezentare aproape absurdă a artei, a teatrului, a creaţiei, a familiei a societăţii, a vieţii
În data de 12, vă invităm să revizitaţi peisajele din Leenane, unde veţi avea şansa de a cunoaşte viaţa lui Maureen şi Mag, o femeie necăsătorită şi mama sa. În regia lui Upor László, acest text de Martin McDonagh, Regina frumuseţii din Leenane devine o poveste amuzantă, dar înălţător de frumoasă şi cumplit de sinceră a unor vieţi pline de ură şi amărăciune.
Prezentat în stagiunea anterioară şi jucat şi de atunci cu mare succes, Opera ţărănească, de Pintér Béla şi Darvas Benedek poate fi vizionat în data de 19 ianuarie. Spectacolul regizat de Szikszai Rémusz ne prezintă două familii şi întâmplările unei singure zi, care în loc să fie cea mai fericită zi a tinerilor, devine un coşmar plin de secrete şi fantomele trecutului. La baza atmosferei şi sonorităţii scenice stau cântece maghiare populare ardeleneşti, muzică baroc şi rock, iar rezultatul este un amalgam care îşi păstrează totuşi omogenitatea.
În data de 20 ianuarie aşteptăm pe toată lumea pe punte... sau cel puţin în barca spectacolului Înainte de potop, de Oleg şi Vladimir Presznyakov, regizat de Szabó Máté. Această poveste este o oglindă a societăţii de azi, unde chiar numai prin cumpărarea unui pachet de chipsuri ni se poate schimba întreaga viziune despre lume. Şi dacă chiar începe să plouă, trebuie să decidem, oare cine merită să vină cu noi?
În ianuarie vă propunem o reîntâlnire cu o veche cunoştinţă, spectacolului Prah, de Spiró György, prezentat în anul 2010, în interpretarea lui Dukász Péter şi Szász Enikő. „Cei doi protagonişti vegetează la nivelul subzistenţei, dar brusc le surâde norocul: câştigă marele premiu la loterie. Cum reacţionează, cum se schimbă mentalitatea lor? Aceste norme de comportament le explorăm noi. Omul, pus în faţa unei schimbări neaşteptate, se sperie, încearcă să înţeleagă ce i s-a întâmplat. Eroii din piesă ajung să despice fiecare moment petrecut împreună. Modul în care ei vor face faţă situaţiei, sau mai bine zis propriilor probleme, este un mare secret.” - ne spune regizorul, László Sándor.
Primul spectacol invitat al anului 2014 la Teatrul Maghiar vine de la Budapesta şi este susţinut de trupa Arta spectatorului S.R.L., Războiul lui Klamm, o monodramă sub formă de teatru şcolar. Spectacolul este programat în data de 23 ianuarie la Liceul Teoretic „Bartók Béla”. Această formă teatrală are ca scop confruntarea tinerilor cu probleme legate de şcoală şi construirea unui dialog deschis între studenţi, profesori şi toţi cei care sunt interesaţi de viaţa liceenilor.
Cel de al doilea spectacol cu muzică al lunii va avea loc în data de 25 ianuarie. Spectacolul AI LĂV IU, de Jimmy Roberts şi Joe DiPietro, un musical regizat de Puskás Zoltán ne arată adevărurile şi miturile din spatele rebusului contemporan numit „relaţie”. Acest revue hazliu aduce un omagiu celor care au iubit şi au pierdut, celor care au căzut în bot la uşa dragostei, celor care au îndrăznit să spună: „Bună, ce faci sâmbătă seara?”.
Cu o zi mai târziu, în 26 ianuarie se va juca Afacere murdară, după un text de Harold Pinter, în regia lui Gyulay Eszter. În acest spectacol creatorii au reușit să găsească dimensiunea umană a textului original, prin care povestea lui Ben și Gus, devine o poveste paradoxală de crimă și pedeapsă despre și între doi prieteni adevărați, într-o situație în care nu mai există posibilitatea de alege.
Spectacolul nonverbal Fanctory, spectacol invitat, de Döbrei Dénes şi Varga Heni va avea loc în data de 29 ianuarie. Numele celor doi coregrafi – dansatori, „prieteni” vechi ai Teatrului, le sunt cunoscute spectatorilor datorită workshop-urilor conduse de ei sau din spectacolele invitate în cadrul festivalului TESZT, în interpretarea sau coregrafia lor.
Ultimul spectacol al lunii ianuarie se va juca în data de 31. Gardenia, regizat de Koltai M. Gábor, cu siguranţă unul dintre cele mai apreciate spectacole ale Teatrului. Invitat al festivalului FNT din Bucureşti şi laureat la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, pentru rolul interpretat de Lőrincz Rita, spectacolul ne înfăţişează patru generații de femei, de aici, din apropiata Cracovia, Polonia, Europa Centrală şi un destin transmis de la o generație la alta, printr-o ramură feminină particulară, ca într-o tragedie greacă. Patru portrete și o fărâmă de continent în spatele lor. În valizele lor e istoria, în ele Femeia eternă, îngrozitoare şi totuşi minunată.