Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro

Cum sa pornești o microfermă

Cum sa pornești o microfermă

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 4 ani si 9 luni
Apartine de
DWF
Vizualizari
2168

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

În ultima vreme, tendința orășenilor este să se orienteze către alimentele cât mai naturale, produse în ferme românești, pentru că, astfel, există garanția că nu au fost tratate cu substanțe care să le mențină proaspete mult timp. Fructele și legumele autohtone, ca și carnea și produsele lactate provenite din ferme românești, sunt tot mai căutate, mulți consumatori preferând să și le procure direct de la sursă.

În aceste condiții, înființarea unei microferme, care să-ți asigure necesarul de alimente pentru consumul propriu, dar să îți permită să și valorifici din producție se poate dovedi o afacere profitabilă. Cum o astfel de investiție nu se realizează bătând din palme, înainte de a porni la drum ai câțiva pași de urmat ca să dai faliment, din primele luni.

Alegerea zonei


Dacă ai un teren la țară, lucrurile sunt mai simple, pentru că nu mai trebuie să plătești suprafața necesară înființării microfermei. În acest caz, trebuie să te documentezi despre culturile specifice zonei și despre ce poate fi adaptat condițiilor climatice din regiune. Spre exemplu, dacă zona este pe lunca unui râu, se pretează culturilor de legume, în timp ce regiunile de deal sunt excelente pentru pomi fructiferi și pentru viță de vie. Totodată, dacă în regiune sunt multe pășuni, ar fi bine să te orientezi către o microfermă zootehnică. Dacă nu dispui de un teren, va trebui să cumperi unul, doar după ce te vei decide asupra profilului fermei.

Calculează-ți bine investiția

Următorul pas este evaluarea sumei pe care trebuie să o investești, așa că trebuie să iei în calcul toate cheltuielile. De exemplu, dacă vei să înființezi o cultură de cereale, ai nevoie de semințe de calitate, produse fitosanitare, îngrășăminte, utilaje și consumabile, cum ar fi, de exemplu, piesele de balotieră. Nu în ultimul rând, ai nevoie și de spații de depozitare, pentru că e puțin probabil că vei putea valorifica întreaga producție imediat după recoltare.

Nu investi într-un domeniu care îți este străin


Deși, la nivel teoretic, înființarea unei microferme pare simplă, în practică, lucrurile stau altfel. Dacă ai doar o ideea vagă despre agricultură sau despre domeniul în care vrei să investești, nu este recomandat să treci la treabă imediat, în speranța că vei învăța din mers. În agricultură, un astfel de demers este, întotdeauna, sortit eșecului și riști să pierzi suma investită încă din primul sezon. În cel mai buna caz, ai putea să „supraviețuiești” o vreme, dar ferma nu va fi deloc rentabilă. Prin urmare, trebuie să te documentezi temeinic, să te consulți cu specialiști și să apelezi la ajutorul celor cu mai multă experiență, pentru a ști cum să procedezi atunci când demarezi investiția.

Clienții și piața de desfacere

O microfermă trebuie să îți asigure necesarul de produse pentru consumul propriu, dar și o cantitate, pe care să o valorifici, pentru un profit. De aceea, este important să sondezi piața înainte de a te decide asupra obiectului de activitate, să identifici potențiale puncte de desfacere și posibilii clienți. Dacă piața este suprasaturată de un anumit produs, nu veni cu aceeași ofertă, pentru că riști să ieși în pierdere.

Înființarea și administrarea unei microferme nu este un lucru ușor, dar satisfacțiile pot fi foarte mari, dacă ești pasionat de ce faci și să nu te gândești la un profit maxim, încă din primul an.

Susa foto: pixabay.com/ro/photos/tractorul-campurile-cosuri-de-fum-5218978/

Anunt Diamant ASA NST

ASA NST Timisoara - Produse si echipamente de protectie, Papetarie, Produse de curatenie, Produse food si non food, Etichete
https://asa-nst.ro