Timisoara

Anunt Diamant Euroinstal - Simion Barnutiu

Euroinstal Timisoara - instalatii sanitare, centrale termice, cazane lemne
https://euro-instal.ro

Cum protejam kitul de ambreiaj

Cum protejăm kitul de ambreiaj

Detalii stire

Categorie
Stiri auto / moto
Modificat
acum 3 ani si 6 luni
Vizualizari
1767

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Cu ajutorul kitului de ambreiaj se poate manevra un autovehicul dotat cu o cutie de viteze manuală, de aceea modul în care funcţionează aceast sistem este extrem de important. Pentru început trebuie să reţinem că un kit de ambreiaj este format din mai multe piese: volanta, discul de ambreiaj, placa de presiune şi rulmentul de presiune. Practic, în cazul unui autoturism cu o cutie de viteză manuală, pedala de ambreiaj acţionează mecanismul situat între cutia de viteze şi motor, un mecanism compus din volantă, discul de ambreiaj, care pe ambele feţe are un material de fricţiune, placa şi rulmentul de presiune.

Kitul de ambreiaj se poate defecta din numeroase cauze, dar cele mai frecvente sunt şofatul agresiv şi folosirea continuă a pedalei de ambreiaj, chiar şi atunci când manevrele nu necesită această acţiune. Putem să ne dăm seama că avem probleme cu kitul de ambreiaj când observăm că acesta patinează, când se se produc zgomote nefireşti sau când pedala de ambreiaj are o poziţie neobişnuită.

Pentru a evita uzura rapidă a kitului de ambreiaj ar fi idicat să luaţi în calcul mai multe sfaturi oferite de specialişti. O primă metodă prin care puteţi prelungi viaţa sistemului este să nu eliberaţi brusc pedala când cutia se află în una din viteze, iar padala de acceleraţie este la podea. În momentul pornirii autoturismului, deşi în majoritatea cazurilor se poate pleca de pe loc, cu motorul la turaţia „de relanti“, manevra solicită un control fin al pedalei de ambreiaj. Această manevră trebuie făcută cu atenţie, deoarece turând motorul prea mult în timpul eliberării pedalei de ambreiaj se poate uza suprafaţa de fricţiune. Pe de altă parte, eliberarea bruscă a pedalei va determina o cuplare puternică şi se poate produce efectul cunoscut ca „scârţâit de roţi“.

Un alt sfat este să apăsaţi ambreiajul până la capăt în momentul în care efectuaţi o operaţiune de schimbare de viteză. Totodată, nu plecaţi de pe loc folosind trepte superioare de viteze, deoarece trecerea bruscă dintr-o treaptă superioară de viteză în una inferioară, prin eliberarea bruscă a pedalei de ambreiaj, poate duce la distrugerea unor piese ale transmisiei.

În cazul în care vă aflaţi la semafor sau în ambuteiaje, nu menţineţi timp îndelungat piciorul pe pedala de ambreiaj. Această manevră dăunează sistemului, deoarece duce la suprasolicitarea rulmentului de presiune şi uzura rapidă a acestuia.

Specialiştii vă mai recomandă să evitaţi suprasolicitarea ambreiajului. Practic, este indicat să evitaţi urcarea de pante abrupte, mers prin nisip ori zăpadă sau tractarea. Un alt sfat ar fi să alegeţi anvelope de vară sau de iarnă de calitate. Suprasolicitarea ambreiajului în astfel de situaţii produce uzura şaibelor de ferodou, modificarea arcurilor de presiune sau deformarea discului de ambreiaj din cauza diferenţelor mari de temperatură.

Totodată, dacă aţi ajuns în faza în care să schimbaţi kitul de ambreiaj, este recomandat să apelaţi la serviceuri autorizate, deoarece operaţiunea este foarte complexă şi pot apărea defecte de montaj, care la rândul lor să deterine uzura rapidă a noului sistem.

Anunt Diamant Euroinstal - Bulevardul Liviu Rebreanu

Euroinstal Timisoara - Bulevardul Liviu Rebreanu
https://euro-instal.ro