Timisoara

Cum se expertizeaza si evalueaza diamantele si pietrele pretioase

Detalii

Categorie
Stiri economie
Modificat
acum 2 ani si 6 luni
Vizualizari
265

Voteaza & Distribuie

Descriere

Contrar celor (ne)stiute analizarea, evaluarea si certificarea diamantelor si a pietrelor pretioase se face doar de catre gemologi.
Evaluarea si certificarea nu se face de catre bijutieri, persoane fizice, persoane care ,,se pricep,,

Gemologia este o stiinta iar analizele se fac de catre gemologi si numai in conditii de laborator. Analizele si certificarile se fac profesional. Analizele facute in afara unui laborator, fara echipament, instrumentar si fara experienta gemologica practica permanenta nu sunt relevante. Este bine de stiut ca practica si experienta gemologica nu se incheie niciodata. In permanenta apar instrumente si proceduri noi, pietre pretioase sintetice si modificate iar cercetarea in gemologie este in dezvoltare permanenta.

Analizele gemologice se fac colectiv de catre minim trei gemologi si nici in acest caz acuratetea analizelelor nu sunt garantate 100%.
Analizele individuale nu sunt relevante si conforme cu standardele si procedurile gemologice internationale datorita eventualelor erori umane ca: oboseala, stress, raceala si numerosi alti factori externi.

Evaluarea si clasificarea cu exactitate si precizie a greutatii, culorii, claritatii si a taieturii sunt cele mai importante elemente.
Diamantele si pietrele pretioase trebuie evaluate din numeroase puncte de vedere ca: simetria, stralucirea, transparenta, rondistul, caletul, proportiile si numeroase elemente care sunt identificate si clasificate de catre gemologi cu experienta.

Experizarea pietrelor pretioase este insotita de un certificat gemologic care se numeste raport de analiza gemologica.
Pentru ca raportul gemologic sa fie valid acesta trebuie sa contina termini tehnici amanuntiti despre piatra pretioasa analizata si sa fie intocmit de catre o firma de specialitate care sa contina numele firmei sau a laboratorului care l-a intocmit vizibil, cu adresa si datele de contact viabile, cu numele si semnatura echipei de gemologi care l-a intocmit.

In Romania exista cursuri acreditate A.N.C de gemologie si manuale tehnice de gemologie pentru invatarea si aprofundarea gemologiei.

Centrul Gemologic Roman
www.centrulgemologicroman.ro

Casa de Bijuterii Noblesse
www.bijuterii-noblesse.ro\gemologie