Timisoara

Curtea de Apel Timisoara

 Curtea de Apel Timisoara

Detalii institutie plublica

Adresa
Timișoara, Piata Tepes Voda, nr. 2A
Telefon
0256494650, 0256498054
Fax
0256493768, 0256498092
Categorie
Institutii Publice
Modificat
acum 6 ani si 1 luna
Vizualizari
3725

Voteaza & Distribuie

Prezentare institutie plublica


TRECUT
Curtea de Apel Timişoara a fost una dintre cele11 curţide apel care au funcţionat în România, după Marea Unire din 1918 până în anul 1948 când au fost desfiinţate.
Instanţele judecătoreşti funcţionau în trecut ca şi în prezent, pe trei grade de jurisdicţie, cu denumirea specifică de atunci, respectiv: judecătorii de ocol urbane şi rurale, tribunale de judeţ (de drept comun, comerciale şi de notariat), curţi de apel (cu o competenţă teritorială pe mai multe judeţe) şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Curtea de Apel Timişoara avea în raza de activitate pe teritoriul vechilor judeţe: TIMIŞ-TORONTAL, ARAD şi CARAŞ, cu sediul în PALATUL DICASTERIAL, al doilea ca mărime după PALATUL JUSTIŢIEI din Bucureşti. Marea majoritate a judecătorilor - magistraţi ai Curţii de Apel Timişoara, dintre care amintim: I.Ţenchea, E. Botiş, R. Miclea, A. Marta, I. Herman, I. Motoc ş.a. – erau doctori în drept ai Universităţilor din Bucureşti, Berlin, Budapesta, Paris, Roma şi Viena.


PREZENT
Curtea de Apel Timişoaraa fost reînfiinţată în baza dispoziţiilor art. 10 şi art. 27 din Legea nr. 92/1992 privind organizarea judecătorească, fiind cuprinsă la punctul XV din anexa 2 la lege.

Curtea de Apel Timişoara este instanţă cu personalitate juridică care funcţionează în baza Legii nr. 304/2004, modificată şi republicată.

Sediul instanţei se află la etajul 2 al clădirii Palatului Dicasterial situat în Timişoara, Piaţa Ţepeş Vodă nr. 2A.

Această clădire este cea mai mare din Timişoara, este structurată pe 4 nivele şi în ea au funcţionat de-a lungul timpului multe instituţii de stat – astăzi funcţionează Judecătoria Timişoara, Tribunalul Timiş, Curtea de Apel Timişoara şi Parchetele de pe lângă aceste instanţe.

Curtea de Apel Timişoara îşi exercită competenţa într-o circumscripţie cuprinzând Tribunalele Timiş, Arad, Caraş Severin, în care sunt cuprinse 14 judecătorii: Timişoara, Lugoj, Sânnicolaul Mare, Deta, Făget, Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Moldova Nouă, Arad, Ineu, Gurahonţ, Chişineu–Criş, Lipova.

Curtea de Apel Timişoara este organizată cu cinci secţii: Secţia I Civilă, Secţia penală, Secţia a II a Civilă, Secţia de contencios-administrativ şi fiscal şi Secţia de litigii de muncă şi asigurări sociale.

În prezent, Curtea de Apel dispune de 5 săli de şedinţă, câte una pentru fiecare secţie. Toate sălile de judecată dispun de instalaţie de sonorizare.

Istoric Încă din 1727 pe acest amplasament se afla o cazarmă, denumită apoi Casa Administraţiei Camerale. Fiind construită înainte de trasarea noului sistem rentagular de străzi, această clădire parter era „rotită” faţă de reţeaua străzilor din cetate.

Între anii 1754 – 1758 s-a mai adăugat clădirii şi „Depozitul de Făină” al cetăţii.
Palatul Dicasterial a fost construit între anii 1855-1860, fiind destinat Parlamentului Voivodinei Sârbe şi Banatului Timişean.

Construcţie monumentală, ridicată pe o suprafaţă ce se întinde de-a lungul a trei străzi, edificiul a fost mult timp cea mai mare construcţie din Timişoara. El avea trei curţi, 273 camere, 34 bucătării, 20 cămări, 34 camere pentru servitori, 65 pivniţe şi 27 depozite. Edilii obişnuiau să spună că are atâtea ferestre câte zile are un an. Numele clădirii de „DICASTERIAL” provine din grecescul „dikasterion” şi latinescul „dikasterium”, care denumea în antichitate Curtea cu juri.

Filtre institutie plublica

Zone din Timisoara: Cetate