Timisoara

De doua ori discriminate - manifest de 8 martie

Paisie Lugojanul, „povestit” la DNA de fostii angajati ai centrelor educationale

Detalii stire

Categorie
Stiri social
Modificat
acum 6 ani si 8 luni
Vizualizari
525

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

De doua ori discriminate
Fundaţia „Pentru Voi” se alătură celorlalte organizaţii ale persoanelor cu dizabilităţi din Europa, membre ale Forumului European al persoanelor cu dizabilităţi (EDF), organizaţie nonguvernamentală care apără drepturile a 80 de milioane de cetăţeni europeni cu dizabilităţi şi susţine apelul acestuia către Uniunea Europeană și statele membre, cu ocazia Zilei internaţionale a femeii, 8 martie, privind necesitatea includerii în condiţii de egalitate a femeilor cu dizabilităţi în toate acţiunile în care Uniunea Europeană și statele sale membre se angajează.
În acest an, în care se aniversează 20 de ani de la Declaraţia şi Platforma pentru Acţiune de la Beijing pentru egalitatea de gen, Forumul European al Persoanelor cu Dizabilităţi atrage atenţia asupra importanţei respectării drepturilor tuturor femeilor, cu o atenţie deosebită pentru femeile care sunt supuse discriminării multiple, aşa cum sunt femeile cu dizabilităţi. Multe dintre ele nu au acces egal la justiţie şi se confruntă cu încălcarea drepturilor lor civile fundamentale, datorită dizabilităţii.
„Când vine vorba de drepturile femeilor, trebuie să ne asigurăm că femeile şi fetele cu dizabilităţi sunt incluse în fiecare discuţie şi în fiecare măsură luată împotriva inegalităţii la care sunt supuse. De ce? Femeile cu dizabilităţi sunt studente, angajate, mame, îngrijitoare, activiste din punct de vedere politic şi experte în propriile lor probleme. Ştim că femeile şi fetele cu dizabilităţi sunt primele predispuse la sărăcie, le este negat accesul la educaţie de calitate, sunt cele mai expuse la violenţă şi discriminare. Dacă dorim ca la aniversarea celor 20 de ani de la Platforma de la Beijing să abordăm cauzele profunde ale inegalităţii, femeile şi fetele cu dizabilităţi trebuie să fie pe deplin incluse în conformitate cu prevederile Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi trebuie luate în considerare toate formele multiple de discriminare cu care se confruntă” spune Ana Peláez, Membru Executiv EDF şi Preşedinte a comisiei de femei a EDF care va reprezenta EDF la întâlnirea din acest an de la Beijing cu ocazia împliniri celor 20 de ani de activitate.
„În România, femeile cu dizabilităţi intelectuale se confruntă cu o dublă discriminare: sunt deseori victime ale violenţei, abuzului, stigmatizării, accesul lor la educaţie şi servicii de sănătate este îngrădit. Mai mult, femeile cu dizabilitate intelectuală, puse sub interdicţie judecătorească îşi pierd total drepturile civile: nu mai pot munci, nu se pot căsători, nu mai pot lua nici o decizie în ceea ce priveşte viaţa lor”, a declarat Laila Onu, Directorul Executiv al Fundatiei “Pentru Voi”.
Laila Onu,