Timisoara

Romanii au crescut cu 11 cm in ultima suta de ani

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 5 ani si 2 luni
Vizualizari
1521

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Bărbații olandezi și femeile din Letonia sunt cea mai inalta populatie de pe planeta, in conformitate cu cel mai mare studiu efectuat vreodata despre inaltimea oamenilor, cuprinzand date din aproape toata lumea. Romania a fost si ea prezenta prin doua studii la care au participat specialisti ai Universitatii de medicina din Timisoara din departamentele de pediatrie si genetica medicala.

Cercetarea, coordonata de oamenii de stiinta de la Imperial College din Londra si folosind datele din majoritatea țărilor lumii, a urmarit înălțimea în rândul tinerilor, bărbați și femei, din date publicate între 1914 și 2014 (varsta fiind 18 ani).

Printre constatarile publicate in revista eLife – jurnal stiintific de mare valoare si actualitate, au fost relevante cele referitoare la femeile sud-coreene și bărbații iranieni, ce au cele mai mari creșteri în înălțime în acesti ultimi 100 de ani, bărbații iranieni au crescut cu o medie de 16,5 cm, iar femeile sud-coreene de 20,2cm .

Înălțimea bărbaților și femeilor din Marea Britanie a crescut cu aproximativ 11 cm in secolul trecut iar spre comparatie la noi in tara, femeile au fost cele care au prezentat o crestere mai accentuata in inaltime, de la locul 106 (media 151,1 cm) in veacul trecut, la locul 51 (media 162,7 cm) in evaluarea din acest secol. Sexul masculin din Romania nu a prezentat spectaculoase modificari in media inaltimii, locurile ocupate la o diferenta de 100 de ani fiind asemanatoare – 68 in trecut (media de 163,8 cm) si 54 actual (174,7 cm media), din totalul de 200 de tari incluse in studiu. Prin comparație, înălțimea bărbaților și femeilor din SUA a crescut cu 6 cm și, respectiv, 5 cm, în timp ce înălțimea bărbaților și femeilor din China a crescut cu aproximativ 11cm și rerspectiv 10cm.

Datele cercetate au aratat, ca primele zece cele mai înalte națiuni, în 2014, pentru ambele sexe - bărbați și femei, au fost dominate de țările europene și nicio o națiune vorbitoare de limba engleza.

Cercetatorii au descoperit ca unele tari s-au oprit în creștere în ultimii 30 - 40 de ani, în ciuda creșterilor inițiale, arătate de studii de la începutul secolului. Spania și Italia, și în multe țări din America Latină și Asia de Est continuă să crească în înălțime. În schimb, SUA a fost una dintre primele țări cu venituri ridicate care au ajuns la un platou la cresterea in inaltime. Moldova este si ea aproape de locurile tarii noastre, avind crestere de remarcat doar la sexul feminin. Mai mult decât atât, unele țări, în special cele din Africa sub-sahariană, Africa de Nord și Orientul Mijlociu au avut chiar o scădere în înălțimea medie la ambele sexe, în ultimii 30- 40 de ani. Cât de înalti creștem este un lucru puternic influențat de nutriție și de factorii de mediu, cu toate că factorii genetici si unii individuali pot juca, de asemenea, un rol important. Copii și adolescenți care sunt hrăniți mai bine și care tind sa trăiască mai bine ajung să fie mai înalti, iar înălțimea poate fi chiar și influențată de sănătatea mamei și nutriția ei în timpul sarcinii. Unele cercetari sugereaza ca oamenii care sunt mai înalti tind să trăiască mai mult, cu o educație mai bună și chiar câștiga mai mult. Cu toate acestea, talia mare ppoate creste unele riscuri, deoarece studiile au legat înălțimea de un risc mai mare al anumitor tipuri de cancer- cancerul ovarian si de prostata. Profesorul Majid Ezzati de la Scoala de Sanatate Publica la Imperial College, care a condus cercetarea a spus: "Acest studiu ne oferă o imagine a sănătății națiunilor pe parcursul secolului trecut și dezvăluie înălțimea medie a unor națiuni poate fi chiar și în scădere, în timp ce la altele continuă să crească. Acest lucru confirmă ca avem nevoie urgentă de a aborda viitorul copiilor și adolescenților prin perspectiva mediului si a alimentatiei echilibrate, sanatoase, pentru ca toti sa aiba un start egal in viata....De asemenea, studiul nostru arata lumea vorbitoare de limba engleză, în special în SUA, se încadrează în spatele altor națiuni cu venituri ridicate din Europa și regiunea Asia - Pacific. Împreună cu performanța slabă a acestor țări în ceea ce privește obezitatea, acest lucru subliniază necesitatea unor politici mai eficiente pentru o alimentație sănătoasă pe tot parcursul vieții. " Mary De Silva, <em>de la Wellcome Trust, care a co-finantat studiul, a declarat: "Aceasta este o analiză unică, care arată puterea reală</em> <em>de a combina o sută de ani de surse de date ale populației, care se întind pe intreg globul</em>. ...

Mai multe cercetari sunt necesare pentru a înțelege motivele acestor diferențe și pentru a ajuta să se conceapă modalități de reducere a disparităților în materie de sănătate, care încă mai persistă la nivel global. " Echipa de cercetare, care a inclus aproape 800 de oameni de știință și a fost în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, a utilizat date dintr-o gamă largă de surse, inclusiv date militare de recrutare, sănătate și anchete asupra populației, nutriție și studii epidemiologice. Ei au folosit aceste informații pentru a genera înălțimea pentru tinerii de 18 de ani, în 1914 (care s-au născut în 1896) si a tinerilor in varsta de peste 18 ani în 2014 (care s-au născut în 1996).

Printre constatarile echipei este de prezentat faptul că:
• Bărbații olandezi sunt cea mai inalta populatie de pe planeta, cu o înălțime medie de 182.5cm iar femeile din Letonia sunt cea mai inalta cohorta de sex opus, cu o înălțime medie de 170cm. • Primele patru cele mai înalte țări sunt pentru bărbați - Olanda, Belgia, Estonia și Letonia. Primele patru cele mai înalte femei sunt in urmatoarele țări - Letonia, Țările de Jos, Estonia și Republica Cehă.
• Bărbații din Timorul de Est au fost cei mai mici din lume, în 2014, cu o înălțime medie de 160cm. Femeile din Guatemala au fost cele mai mici, în 2014, cu o înălțime medie de 149cm. Diferența de înălțime dintre cele mai înalte și cele mai scunde femei a rămas același între secole, de aproximativ 20cm.
• Diferența de înălțime dintre bărbați și femei are, în medie, a rămas în mare parte neschimbate de peste 100 de ani - diferența de înălțime medie a fost de aproximativ 11 cm în 1914 și în 2014 de 12cm.
• Înălțimea medie a tinerilor, bărbați și femei, a scăzut cu 5cm în ultimii 40 de ani, în unele țări din Africa sub-sahariană precum Sierra Leone, Uganda și Rwanda. Bărbații australieni, în 2014 au fost singura naționalitate non-europeana în top 25 cei mai inalti din lume.
• Cei mai mici bărbați adulți, în 1914 s-au găsit în Laos, în cazul în care înălțimea medie de sex masculin a fost 153 cm, o înălțime similară cu un băiat de 12 ani, bine hrănit care trăieste astăzi. Barbatii in 2014 (1914 comparativ):

1. Netherlands (12)
2. Belgium (33)
3. Estonia (4)
4. Latvia (13)
5. Denmark (9)
6. Bosnia and Herzegovina (19)
7. Croatia (22)
8. Serbia (30)
9. Iceland (6)
10. Czech Republic (24) Femeile in 2014 (1914 comparativ):
1. Latvia (28)
2. Netherlands (38)
3. Estonia (16)
4. Czech Republic (69)
5. Serbia (93)
6. Slovakia (26)
7. Denmark (11)
8. Lithuania (41)
9. Belarus (42)
10. Ukraine (43)

https://elifesciences.org/content/5/e13410/article-info se poate accesa pentru detalii

Anunt Diamant Medissa Vita

Medissa Vita Timisoara - Biorezonanta - Nutritie - Aromaterapie - Terapia cu plante - Cristaloterapie - Bioenergoterapie - Terapia Bowen - Terapii Access - Theta Healing - Cromoterapie - Remedii florale Bach - Terapia vibrationala Rife - Oncoterapie

https://nutritie-biorezonanta.ro