Timisoara

Descoperire arheologica la City Business Centre

Descoperire arheologica la City Business Centre

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 6 ani si 9 luni
Vizualizari
1607

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Descoperire arheologică la City Business Centre

ModaTim Business Facility S.A., dezvoltatorul proiectului City Business Centre, şi Muzeul Banatului anunţă o descoperire arheologică interesantă pentru istoria Timişoarei, cu ocazia săpăturilor la fundaţia celei de-a cincea clădire de birouri ce se va ridica în cartierul de afaceri din Piaţa 700. Specialiştii analizează mai multe propuneri pentru a pune în valoare vestigiile descoperite.

Pe amplasamentul celei de-a cincea clădiri de birouri din cadrul complexului City Business Centre Timişoara, în urma lucrărilor efectuate la fundaţie, au fost descoperite o serie de vestigii, printre care un stăvilar folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului construit în secolul al XVIII-lea de către administraţia habsburgică. Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatra şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii. Din păcate, alte elemente descoperite, parte din fundaţia zidurilor exterioare, au fost distruse în perioada comunistă cu ocazia lucrărilor la vechea fabrică.

Cercetările deja desfăşurate pe parcursul lunii iulie au avut ca obiectiv descărcarea de sarcină arheologică a perimetrului pe care urmează să se construiască a cincea clădire din cadrul City Business Centre. „În urma lucrărilor pe care le-am întreprins pe şantier, a fost dezvelită partea inferioară a unor fortificaţii, precum şi a unuia din stăvilarele care au reglat scurgerea apelor Canalului Bega prin şanţurile de apărare a fostei cetăţi a Timişoarei. Ansamblul descoperit are o însemnătate din punct de vedere al cercetării arhitecturii militare de secol XVIII şi poate satisface curiozităţile timişoreanului iubitor de istorie locală şi ale turiştilor care ne vizitează urbea”, constată Alexandru Szentmiklosi, arheolog în cadrul Muzeului Banatului.

Arhitecţii şi proiectanţii complexului de birouri împreună cu arheologii Muzeului Banatului şi experţii Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu, au înaintat Ministerului Culturii mai multe propuneri pentru punerea în valoarea a vestigiilor descoperite. „Spre deosebire de alte proiecte, dorim să ne implicăm activ în punerea în valoare a unei părţi din patrimoniul oraşului nostru. Împreună cu arhitecţii noştri, am studiat mai multe variante care să ne permită să conservăm descoperirile, respectând legislaţia în vigoare în materie de construcţii şi urbanism. În acest moment, purtăm discuţii cu experţii Ministerului Culturii, urmând ca domniile lor să decidă cu privire la varianta aleasă. Dorinţa noastră este aceea de a păstra o bună parte din stăvilar în cadrul amplasamentului City Business Centre, expunându-l publicului în piaţeta ce se va forma între clădirile noastre. Deşi este o soluţie costisitoare, dar şi destul de dificilă din punct de vedere tehnic, presupunând translatarea acestui stăvilar, ar avea marele avantaj de a transforma spaţiul public exterior într-un mic fragment muzeal în aer liber, aşa cum există în alte oraşe europene cu o istorie bogată şi de a asigura accesul unui public generos ”, subliniază Ovidiu Şandor, dezvoltatorul City Business Centre Timişoara.

Despre City Business Centre Timişoara
City Business Centre Timişoara este principalul complex de birouri clasa A din vestul ţării, situat în zona centrală a Timişoarei. Proiectul include 5 corpuri cu o suprafaţă de 43.000 mp închiriabili. În prezent, sunt date în folosinţă clădirile A, B, C şi D cu o suprafaţă totală de 34.000 mp închiriabili, urmând ca ultima clădire să fie inaugurată în 2014. Printre chiriaşii City Business Centre Timişoara se numără Alcatel-Lucent, Microsoft, Autoliv, Visma Software, Wipro Technologies, Raiffeisen Bank sau BCR. Numărul persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în City Business Centre Timişoara depăşeşte 2.500.
În 2010, City Business Centre Timişoara a fost desemnat Green Building of the Year de către Romanian Green Building Council şi Office Development of the Year de către EuropeProperty.com