Timisoara

"Despre Arta Papusarilor Romani. Dialoguri cu Maestrii Scenei", Dr. Toma Hogea

"Despre Arta Papusarilor Romani. Dialoguri cu Maestrii Scenei", Dr. Toma Hogea

Detalii lansare de carte

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 6 ani si 8 luni
Apartine de
Teatrul pentru Copii si Tineret Merlin
Vizualizari
999

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 29 mai 201416:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare lansare de carte

"Despre Arta Papusarilor Romani. Dialoguri cu Maestrii Scenei" este o lucrare de specialitate, unică în România, compusă din cinci volume care reflectă munca, creațiile și istoria fiecărui Teatru de Păpuși ( de Animație) din România. În paginile acestei Istorii (scrisă-vorbită) am încercat să-i reunesc pe toți actorii păpușari din cele 19 teatre din România, astfel construind acea mică - mare familie a păpușarilor români.

Lucrarea cuprinde multe pagini - in memoriam - despre marile valori artistice care au existat și care au adus la lumina rampei nenumărate creații memorabile, adevărate bijuterii păpușărești și peste care, din nefericire, s-a așternut ,,praful” uitării ...!

În finalul lucrării (vol. V) există un capitol dedicat celor două teatre din Republica Moldova - Teatrul Republican ,,Licurici” și Teatrul ,,Guguță”, din dorința de a-i integra, și pe actorii păpușari moldoveni în Istoria păpușarilor români. Lucrarea este și va rămâne un material nu numai istoric, ci o lucrare ,,vie” în care interviurile emoționante, pline de adevăr și sensibilitate ale maeștrilor păpușari reflectă viața, trăirile, succesele și insuccesele actorilor, emoțiile acestora și, de ce nu, viața lor privată.

Regăsim aici date importante, unice, referitoare la începuturile teatrului de păpuși românesc cu greutățile și frumusețea acelor ani, dar mai ales se resimte în fiecare cuvânt rostit, emoția actorului păpușar retrăind, fiecare dintre intervievați, emoțiile scenei de odinioară. Consider că este o binecuvântare faptul că, în acești ani de mare criză, la Iași s-a născut această Istorie vie -vorbită a Teatrului de Păpuși românesc !

O reverență pentru toți artiștii (dramaturgi, regizori, actori, scenografi, compozitori, coregrafi, constructori de păpuși) din această țară, suntem o breaslă binecuvântată, iar actorii păpușari au fost și sunt ambasadorii României, sunt cei care au dus, pe toate continentele lumii, tradiția artei păpușărești românești, făcându-i pe toți copiii fericiți ...!

Dr. TOMA HOGEA

Filtre lansare de carte

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta